چاپ خبر
مبارزه با مالاریا در زمان تغییر رهبران جهانی
گـذار، خطـر و فرصـت
روزنامه سپید   |   اخبار 14   |   03 بهمن 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d49005

سپید: بیل گیتس و ری چمبرز، هنگامی که مسئله مبارزه با مالاریا مطرح است، هم الهام‌بخش هستند و هم ابراز نگرانی می‌کنند؛ در حالی که پیروزی در این مبارزه در چشم‌انداز قرار دارد، آیا رهبران جدید به ریشه‌کن کردن نهایی این انگل سمج متعهد خواهند ماند یا نه؟
گیتس و چمبرز در مصاحبه‌هایی اختصاصی در داووس سوئیس به بلاتکلیفی‌ها در میانه تغییرات رهبری در ایالات متحده و سازمان ملل و سازمان‌های وابسته به آن و اینکه این تغییرات چه پیامدهایی از لحاظ تامین مالی و تعهدات برای بهداشت جهانی خواهد داشت، اشاره کردند.
چمبرز، نماینده ویژه سازمان ملل برای مالاریا گفت: «معلوم نیست با شروع ریاست‌جمهوری ترامپ چه رخ می‌دهد؟ ما اطمینان نداریم که چه پیش می‌آید؟»
چمبرز گفت که کاهش‌ها در میزان مرگ و عفونت‌ها به خاطر این انگل منتقل‌شونده بوسیله پشه‌ها در ۱۵ سال گذشته «یکی از بزرگترین موفقیت‌ها در تاریخ بهداشت عمومی» هستند.
و گیتس که بنیاد او و همسرش، ملیندا، اهدای اعتبارات مالی فراوانی را برای طرح‌های بهداشت جهانی متعهد شده است، گفت جهان هیچگاه این قدر به پایان دادن به مالاریا «برای یک بار و همیشه» نزدیک نبوده است.
اما در حالی‌که این بیماری هر چند دقیقه یک کودک را در آفریقا می‌کشد، افرادی که می‌خواهند کار این بیماری را تمام کنند، نگران هستند ریاست‌جمهوری آمریکا- یک منبع حیاتی تامین مالی برای تلاش‌های بین‌المللی کنترل مالاریا- اکنون به مردی می‌رسد که تعهد او درباره طرح‌های بهداشت جهانی نامعلوم است.
و در آستانه تغییرات در سازمان‌های اصلی دخیل در بهداشت جهانی و کمک‌های توسعه‌ای- روسای سازمان ملل و سازمان جهانی بهداشت، بنیاد جهانی مبارزه با ایدز، سل و مالاریا و بانک جهانی- این قهرمانان مبارزه با مالاریا می‌گویند خطر بروز موانع در مسیر این مبارزه نگران‌کننده است.
گیتس گفت: «با وجود مالاریا جایی برای توقف وجود ندارد. مالاریا بسیار پیچیده است.»
پیشرفت در مسیر ریشه‌کنی
تقریبا یک دهه از زمانی می‌گذرد که گیتس برای نخستین بار به تلاش برای تجدید حیات چیزی برخاست که در محافل بهداشتی جهانی در رابطه با این بیماری باستانی به عنوان «کلمه e» (ریشه‌کنی eradication) شناخته می‌شود.
گیتس در سال ۲۰۰۷ اعلام کرد: «ما کارمان را متوقف نخواهیم کرد تا مالاریا ریشه‌کن شود.»
اکنون، نیمی از کشورهای جهان عاری از مالاریا هستند و از سال ۲۰۰۰ به بعد، مرگ‌های ناشی از مالاریا حدود ۶۰ درصد کاهش یافته است. در آفریقا، جایی که اکثریت عمده مرگ‌های ناشی از مالاریا رخ می‌دهد، میزان‌ مرگ‌های ناشی از مالاریا تا بیش از ۷۰ درصد کاهش یافته است. اما هنوز کارهایی زیادی باقی مانده است که باید انجام داد. علیرغم افزایش سریع اعتبارات صرف شده برای مالاریا از ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰، اکنون میزان مرگ و میر در وضعیت کفه‌ای باقی مانده است.
میزان اعتبارات اختصاص شده به مبارزه با مالاریا در سال ۲۰۱۵ کمتر از سال ۲۰۱۳ بود و مجموع منابع مالی بین‌المللی و محلی در مجموع 9/2 میلیارد دلار بود. حتی این مقدار فقط ۴۵ درصد از مقدار پولی است که کارشناسان مالاریا می‌گویند برای رسیدن به هدف ۴۰ درصد کاهش در میزان بروز و مرگ و میر مالاریا تا سال ۲۰۲۰ لازم است.
ایالات متحده تا به حال بزرگترین اهداکننده مالی بین‌المللی برای مبارزه با مالاریا بوده است و حدود ۳۵ درصد از کل اعتبارات را در سال ۲۰۱۵ تامین کرد و بریتانیا با ۱۶ درصد در رده دوم قرار گرفت.
ابتکار عمل مبارزه با مالاریای رئیس‌جمهوری که دولت آمریکا هزینه آن را تامین می‌کند،‌ در طول دهه گذشته نیروی قدرتمندی بوده است و پول اختصاص داده شده به آن از ۳۰ میلیون دلار در سال ۲۰۰۶ به ۶۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۶ افزایش یافت.
شورای پایان دادن به مالاریا
گیتس گفت که امیدوار است دولت جدید ترامپ به تعهدات حیاتی‌اش برای مبارزه با مالاریا ادامه دهد. این کمک‌های مالی در طول دوران رئیس‌جمهوری جمهوریخواه، جرج دبلیو بوش افزایش یافت و در دوران رئیس‌جمهوری باراک اوباما در همین سطوح حفظ شد. گیتس و چمبرز در مواجهه با این تردیدها، یک گروه جهانی جدید از نیکوکاران بانفوذ، صاحبان کسب‌وکار، بانکداران و رهبران سیاسی ایجاد کرده‌اند تا خلاء‌ها در تعهدات مالی را پر کنند.
«شورای پایان دادن به مالاریا» شامل رهبران آفریقایی مانند رئیس‌جمهور چاد، ادریس دبی، و رئیس‌جمهور سابق تانزانیا، جامایا کیکویت؛ میلیارد نیجریه ای آلیکو دانگوت و لوئیس آلبرتو مورنو، رئیس بانک توسعه بین آمریکایی است.
چمبرز گفت:‌«تمایلی واقعی از سوی دولت آمریکا، دولت بریتانیا و سایرین دیده می‌شود که کشورهایی که با شیوع بومی این بیماری درگیرهستند، سرمایه‌های خودشان را در مبارزه با آن شرکت دهند. ما نیازمند شیوه‌های ابداعی، یگانه و خلاق برای تامین مالی این مبارزه هستیم.»
منبع: Reuters
ترجمه: حسین احمدی