چاپ خبر
حشیش و ترک زندگی
روزنامه سپید   |   اخبار 13   |   02 بهمن 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d48943

در شماره گذشته تاریخچه کوتاهی از حشیش، کاربرد درمانی آن و علایم و نشانه‌های مصرف حشیش از نظر گذشت. در ادامه، دیگر موارد را با هم می‌خوانیم.
کاهش انگیزه یکی از تعیین‌کننده‌ترین ویژگی‌های مصرف حشیش یا کانابیس است. هنگامی که افراد جوان دچار سوء‌مصرف حشیش و کانابیس می‌شوند علایق اصلی را همچون علاقه به تحصیل و اهداف شغلی، در اولویت پایین‌تری نسبت به آرامش رویایی حاصل از حس سرخوشی حشیش قرار می‌دهند.
حشیش همچنین یادگیری و توانایی حل مسئله را سخت کرده و از دست دادن حس درک زمان و مکان می‌تواند در توانایی شخص برای موفقیت در ورزش اختلال ایجاد کند. در نتیجه شخص جوانی که قبل از مصرف حشیش ورزشکار و موفق بوده، ممکن است از تمام فعالیت‌های ورزشی خود کناره بگیرد.
علائم فیزیکی مصرف حشیش
قرمزی چشم‌ها، خشکی دهان، افزایش میل استفاده از تنقلات و نوشیدنی‌ها. احتمال گسترش پارانویا و توهم در مصرف کننده سنگین حشیش یا کانابیس وجود دارد. افرادی که در طولانی‌مدت حشیش مصرف می‌کنند وابسته به این ماده مخدر می‌شوند. اگر فردی همچنان به سوء‌مصرف این مخدر با وجود صدمه رسیدن به زندگی، سلامتی و روابطش ادامه دهد، می‌توان او را معتاد به این ماده مخدر در نظر گرفت. اگر میزان مصرف (برای اینکه حس دفعات اول را تجربه کنند باید میزان بیشتری را از ماده مصرف کند) و علائم ترک آنها وقتی مصرف آن را تمام کنند، افزایش یابد، باز هم آنها معتاد نامیده می‌شوند. حشیش دارای علائم ترک در صورت عدم ادامه مصرف است.
کسی که حشیش زیاد مصرف می‌کند، دچار خشم، هیجان، سردرگمی، وحشت، عدم تحرک و نشئه‌گی سنگین می‌شود.
ترک اعتیاد حشیش
اطلاعات درباره برنامه سم‌زدایی می‌تواند فرد را قادر سازد تا سموم ذخیره شده محرک را دفع کند. مواد سرخوشی‌آور می‌تواند در بافت چربی ذخیره شود، به این ترتیب، عوارض طولانی‌مدت ناشی از مصرف ماری‌جوانا یا حشیش حتی هفته‌ها و ماه‌ها بعد از ترک مصرف باقی بماند. در طول زمان با ترکیب مکمل‌های غذایی با تمرین‌های متوسط بدن این توانایی را بدست می‌آورد تا از باقی مانده مواد مخدر قدیمی که در بدن فعال مانده رهایی یابد. شخصی که به میزان زیاد به ماده مخدر اشتیاق دارد، به طوری که ادامه سوء‌مصرف به صورت نیاز برایش در می‌آید، در نهایت بعد از این برنامه توانبخشی می‌تواند هوشیاری و اعتدال را باز یابد.
علایم ترک حشیش
سندرم ترک حشیش در کسانی دیده می‌شود که پس از مصرف درازمدت مقادیر زیاد، اقدام به قطع ناگهانی مصرف می‌کنند. این علایم چند ساعت پس از آخرین مصرف شروع می‌شود و در عرض ۸ ساعت به اوج می‌رسد. این علایم عبارتند از:
- تحریک‌پذیری، بی‌حوصلگی، بی‌قراری و اضطراب و افسردگی (در افرادی که مصرف زیاد باشد بیشتر خواهد بود)، احساس طرد شدگی، ترس و وحشت، دگرگونی و تغییر شکل فضا و زمان
- اختلال خواب و بی‌اشتهایی
- تعریق، لرزش و ناآرامی
- اسهال - تهوع و استفراغ
- دردهای عضلانی و تشنگی
- افزایش درجه حرارت بدن
فرد پس از بهبودی نسبی دچار افسردگی شدید، ناامیدی و ...می‌شود.
برنامه‌ درمانی
درمان اختلالات وابسته به حشیش، چه به‌صورت فردی و چه گروهی، معمولا سرپایی است. درمان در وضعیت بستری احتمالا وقتی مطرح می‌شود که بیمار به‌ دلیل سایر اختلالات روانپزشکی از جمله اختلال ناشی از سوءمصرف سایر مواد بستری شده باشد. درمان دارویی و روان‌درمانی توصیه می‌شود.
محسن حافظی، روانپزشک