چاپ خبر
آخوندزاده با اشاره به رسوایی نیچر: قوانین ارتقاء اعضای هیئت‌علمی اصلاح می‌شود
برخورد قاطع با متخلفان متقلب
روزنامه سپید   |   اخبار 3   |   04 دی 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d48003

       افشاگری چندی پیش دو شرکت اصلی انتشارات مجله علمی نیچر درباره تقلب علمی شماری از دانشمندان ایرانی در ارائه 58 مقاله علمی، واکنش‌های متعددی را در پی داشت. آن‌گونه که اشپرینگر مدعی شده بود، 258 استاد ایرانی در انتشار این مقالات تقلبی نقش داشتند و حال قائم‌مقام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خبر از برخورد این وزارتخانه با تنی چند از استادان دخیل در این تقلب علمی داده است. شاهین آخوندزاده در همان برهه اعلام خبر در گفت‌وگو با سپید ضمن تایید خبر اعلام‌شده از سوی انتشارات مجله نیچر، گفته بود که این‌گونه اتفاقات ناخوشایند برآمده از نگاه کمی به‌جای نگاه کیفی در ارائه مقالات است و تا این نگرش اصلاح نشود امکان وقوع این اتفاقات وجود دارد. حال پس از نزدیک به 2 ماه آخوندزاده در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر از برخورد وزارتخانه بهداشت با شماری از اساتید دست‌اندرکار در این تقلب علمی خبر داده است. او تاکید کرده که پنج استاد از هیئت‌های علمی تعلیق شده‌اند و همچنین اضافه کرده که نیمی از مقالات تقلبی ارائه‌شده مربوط به دانشگاه‌های وزارت بهداشت بوده است.

5 حکم اخراج و برکناری یک معاون پژوهشی
       شاهین آخوندزاده در گفتگو با مهر تاکید کرده است:«جلسات متعددی در دانشگاه‌های علوم پزشکی در کمیته‌های اخلاق برگزار و تصمیماتی در این زمینه (رسیدگی به تقلب علمی)گرفته شد. این تصمیمات با حضور معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت و معاونان و یا روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی که در این موضوع ذی‌ربط بودند اتخاذ شد.»

       وی در مورد تصمیمات اتخاذشده می‌گوید: «به‌طور مشخص ۵ عضو هیئت‌علمی با رای هیئت رسیدگی تخلفات اداری فعلاً از سمت هیئت‌علمی منفک شدند و هیئت رسیدگی به تخلفات اعضای هیئت‌علمی به اخراج آن‌ها رای داده‌اند. البته این رای اولیه است اما از سوی این افراد قابل‌اعتراض است، همچنین یک معاون پژوهشی که بیشترین تخلف در دانشگاه مربوط به وی انجام‌گرفته است از سمتش برکنار شد.» آخوندزاده در ادامه می‌افزاید:« از میان ۵۸ مقاله‌ای که به دلیل تخلف علمی از سوی نشریه اشپرینگر رد شده است نیمی از مقالات در حوزه پزشکی و مربوط به دانشگاه‌های وزارت بهداشت بودند اما همه آن‌ها ناشی از کارهای تحقیقاتی بوده‌اند و پایان‌نامه‌ای با این مقالات مرتبط نیست. در حقیقت دانشجویی در این زمینه فعالیت نداشته است که مدرک دانشجو یا دانش‌آموخته با این مقالات مورد خدشه واقع شود.»

برخورد قاطعانه را در دستور کار داریم
       آخوندزاده در ادامه تاکید می‌کند::«دو نفر از اعضای هیئت‌علمی که نویسنده اول و مسئول مقالات نبودند اما با این مقالات ارتقاء پیدا کردند، ارتقاءشان لغو شد.» وی در ادامه نیز از برخورد قاطع با متخلفان درزمینه تقلب‌های علمی خبر داده و تاکید می‌کند: «روز گذشته جلسه‌ای در دفتر وزیر بهداشت با حضور وزیر علوم و رئیس دانشگاه آزاد به همین منظور برگزار شد و بر اساس هماهنگی به‌عمل‌آمده قرار شد برخورد مشابهی در دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت علوم نیز انجام گیرد.» وی در ادامه می‌گوید: «راهکارهایی که می‌توانیم درصد تخلفات پژوهشی را کاهش دهیم، به‌دست آورده‌ایم و مقرر شده که قوانین ارتقاء اعضای هیئت‌علمی اصلاح شوند، ثبت پایان‌نامه رصد شود و همچنین مقالات پژوهشی منتشرشده و رعایت اخلاق حرفه‌ای نشر در آن‌ها نیز رصد خواهد شد.»

       قائم‌مقام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت،تاکید کرد: «پررنگ شدن کمیته‌های اخلاق در دانشگاه‌های علوم پزشکی نیز یکی از راهکارهاست که مقرر شد در وزارت علوم و دانشگاه آزاد هم کمیته‌های اخلاق شکل گیرند. البته در وزارت علوم و دانشگاه آزاد برنامه‌ها و نرم‌افزارهایی برای شناسایی تخلفات عددی تهیه‌کرده‌اند که آن دسته از مقالات که دارای مشابهت هستند را بهتر بتوان یافت.»