چاپ خبر
دستاوردهای برجام برای سلامت و آرامش مردم به‌تدریج آشکار می‌شود
تجهیزات‌پزشکی از آمریکا می‌آید؛ هواپیما از فرانسه
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   04 دی 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d48001

       وزارت خزانه‌داری آمریکا با اضافه کردن الحاقیه‌ای جدید به دستورالعمل مبادلات تجاری و تحریم‌های ضد ایرانی خود، فهرست تجهیزات پزشکی و کالاهای کشاورزی قابل صدور به ایران را گسترش داد. روز پنج‌شنبه، وزارت خزانه‌داری آمریکا یک الحاقیه جدید برای تحریم‌های این کشور علیه ایران صادر کرد که براساس آن، علاوه بر آزاد کردن صادرات میگو، فهرستی گسترده‌تر از تجهیزات پزشکی قابل صادرات به ایران را به اطلاع تاجران رسانده است. الحاقیه جدید دستورالعمل مبادلات تجاری و تحریم‌های ایران با شماره 530-560 منتشر شده و از 23 دسامبر اجرایی است؛ شامل مجوزهای جدید یا توسعه‌یافته درخصوص آموزش، ارائه قطعات یدکی، نرم‌افزار و خدمات لازم برای تعمیر و نگهداری از دستگاه‌های پزشکی است. در این الحاقیه فهرستی دقیق‌تر و البته گسترده‌تر از تجهیزات پزشکی مجاز به صادرات مستقیم یا غیرمستقیم از آمریکا به ایران آورده و به علاوه تاکید شده است که برای صدور برخی تجهیزات پزشکی خاص به برخی افراد خاص که شرح آنها نیز آورده شده، کماکان باید مجوز موردی از دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا گرفته شود. دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری( اوفک) فهرست خدمات مجاز مرتبط با صادرات این تجهیزات مانند آموزش خریدار نیز آورده است. آمریکایی‌ها صادرات میگو و تخم میگو به ایران را نیز آزاد کرده‌اند. در این الحاقیه همچنین به قواعد مبداء کالاهای صادراتی از ایران پرداخته شده و تعریف دقیق‌تری از کالاهای دارای منشاء ایرانی آورده شده است.

سابقه تحریم دارویی ایران
       اگرچه تحریم بانکی علیه ایران، در پی خود مشکلاتی را در حوزه دارو به‌وجود آورد؛ اما در این حوزه اختلاف‌نظر جدی وجود داشت. فعالان اقتصادی و در راس آن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران بانک‌های ایرانی و سیاست غلط این بانک‌هاو سیاست‌های محمود احمدی‌نژاد را مسئول اصلی تحریم غذا و دارو در ایران عنوان می‌کردند. اما وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی معتقد بود: «آنها دروغ می‌گفتند که دارو و تجهیزات پزشکی تحریم نیست؛ درعین اینکه داروها به ظاهر تحریم نبودند، اما به‌دلیل مشکلات مالی برای فرستادن پول و واردات مجوزهای لازم در این حوزه، عملا ظلم زیادی به مردم شد.» تحریم‌ها علیه ایران از سال 1385 آغاز و به مرور بر شدت آنها افزوده شد. نخستین زمزمه تاثیر تحریم‌ها بر حوزه دارو و درمان اواخر سال 1386 به گوش رسید؛ تا اینکه با شدت گرفتن تحریم‌ها و مصرف شدن ذخایر دارویی کشور، در سال 1390 کمبودها جدی شد. این کمبودها در مورد بیماری‌های خاص و ازجمله سرطان، اثرگذارتر بود. همه اینها در حالی اتفاق افتاد که کشورهای غربی هیچ‌گاه نپذیرفتند ایران را در زمینه غذا و دارو تحریم کرده‌اند. بهمن سال 1391 کاترین اشتون (مسئول وقت سیاست‌خارجی اتحادیه اروپا) اعلام کرد: «ما دارو را برای مردم ایران تحریم نکردیم.» در واقع، هیچ سندی یا سطری در قطعنامه‌های تحریم ایران درباره تحریم دارویی نوشته نشده بود؛ اما به اذعان نمایندگان پارلمان اروپا، تحریم بانک‌های ایران و عدم امکان مبادله پول، ورود دارو به ایران را با سختی‌های بسیاری همراه کرد و مردم تاوان آن را دادند. تا اینکه در نتیجه مذاکرات هسته‌ای دولت یازدهم با کشورهای 1+5، به‌خصوص بعد از توافق برجام و رفع موانع بانکی در سال 1394 خیلی از این تحریم‌ها یا کمبودها در نتیجه رفع موانع بانکی برطرف شد. حالا وزارت خزانه‌داری آمریکا الحاقیه جدیدی صادر کرده که در نتیجه آن فهرست تجهیزات پزشکی و کالاهای کشاورزی قابل‌صدور به ایران را گسترش یابد؛ این اولین الحاقیه بعد از امضای تمدید قانون تحریم‌های 10 ساله علیه ایران است.

قرارداد با ایرباس امضاء شد
       اما دستاوردهای ملموس برجام برای مردم ایران تنها در بخش پزشکی و دارویی نیست. پس از امضای قرارداد خرید 80 فروند هواپیمای مسافربری بوئینگ، روز پنجشنبه شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران قرارداد نهایی خرید ۱۰۰ فروند هواپیما را با فابریس برژیه، مدیر شرکت هواپیماسازی فرانسوی ایرباس، نیز به امضاء رساند. این قرارداد در پی امضای توافق‌نامه‌ای است که در بهمن‌ماه سال گذشته (ژانویه سال ۲۰۱۶) در پاریس به امضا رسیده بود. چارچوب این قرارداد نهایی شرکت ایرباس تعهد کرده با اخذ مجوزهای لازم ۱۰۰ فروند هواپیمای جدید به ایران بفروشد. بر اساس این قرارداد از اوایل سال ۲۰۱۷ میلادی و در یک پروسه زمانی ۱۰ ساله این هواپیماها به ایران تحویل خواهند شد. طبق اعلام ایران‌ایر، ۴۶ فروند از هواپیماهای خریداری‌شده از خانواده ایرباس ۳۲۰، ۳۸ فروند از خانواده ایرباس ۳۳۰ و ۱۶ فروند از خانواده ایرباس ۳۵۰ است.