چاپ خبر
منشور حقوق‌شهروندی امروز رونمایی می‌شود
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   29 آذر 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d47707

       رئیس‌جمهور قرار است امروز از منشور حقوق‌شهروندی رونمایی کند. منشوری که پیش‌نویس آن در اوایل کار دولت یازدهم منتشر شد؛ اما با نقدها و بحث‌های مختلفی در فضای رسانه‌ای و در نزد کارشناسان و فعالان جامعه حقوقی کشور همراه شد. الهام امین‌زاده، دستیار ویژه رئیس‌جمهور، دراین‌باره گفت: «تدوین منشور حقوق شهروندی یکی از وعده‌های انتخاباتی دکتر روحانی است که در زمان تبلیغات ریاست‌جمهوری داده بودند. این خبر بسیار خوبی بود که طی گزارش صد روزه پیش‌نویسی از منشور آماده شد و به نقد و آرای عمومی گذاشته شد و در یک فرصت سه‌ماهه حدود دوهزار نظر مردمی و ۲۰۰ مقاله در این زمینه دریافت شده و به آقای رئیس‌جمهور تحویل داده شده است.» به گفته وی، تاکنون پیش‌نویس‌های مختلفی تهیه و ارائه شده و شخص رئیس‌جمهور هم در این اواخر شخصا ۳۰ ساعت وقت برای تدوین منشور گذاشته‌اند تا آماده رونمایی شود. امین‌زاده با بیان اینکه «در خود منشور ذکر شده است که به‌عنوان یک سند نهایی نیست و قطعا ‌با در نظر گرفتن حقوق افراد در گذر زمان قابلیت ارتقا را دارد»، افزود: «پس از رونمایی از منشور حقوق‌شهروندی، کار ما شروع می‌شود و با توجه به نقد‌ها و نظرات مردم و حقوقدان‌ها دست به اصلاح و تدوین لوایح مورد نیاز برای اجرای حقوق شهروندی می‌زنیم.» امین‌زاده با اشاره به اینکه «اجرای این منشور احتیاج به یک شبکه کشوری دارد»، گفت: «ما واحدهای حقوقی و اتاق‌هایی در شهرستان‌ها و شهرهای مختلف کشور ایجاد می‌کنیم و سعی بر این داریم که سطح دانش حقوقی آنها را افزایش دهیم.»

استقبال حقوقدانان
       محمد هاشمی، استاد برجسته حقوق، درباره اشاره به رونمایی از منشور حقوق شهروندی توسط دولت گفت: «ترجیح می‌دهم به‌جای حقوق شهروندی بگویم حقوق‌بشر. مردم دارای حقوقی هستد که در قوانین بین‌المللی و قانون اساسی به آنها تصریح شده است. رئیس‌جمهور برای تدوین حقوق شهروندی با بنده مشورت کرده‌اند و من اعلام کردم که مهم‌ترین عملی که در این زمینه می‌تواند صورت بگیرد، ساماندهی قوانینی است که در زمینه حقوق شهروندی موجود است.» وی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا با بیان اینکه «بنده با نفس عمل موافق هستم»، درعین‌حال تاکید کرد: «باید سازکاری برای اجرایی شدن و عمل به حقوق شهروندی در نظر گرفته شود و تدابیر خاصی در این زمینه اندیشیده شود. من طی اعلام نظر خود به رئیس‌جمهور هم گفته‌ام که قوانین مرتبط با حقوق شهروندی باید اصلاح و بازسازی و یا تکمیل شوند. من به این حرکت خوشبین هستم؛ ولی باید گفت که به‌ عمل کار برآید.»

       بهمن کشاورز، رییس اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران (اسکودا)، نیز دراین‌باره به ایسنا گفت: «رونمایی منشور حقوق شهروندی بسیار مهم و مفید است، اما بدون آموزش جدی و فراگیر محتوای آن، تاثیر و فایده کامل و ویژه را نخواهد داشت.» وی افزود: «اینکه بررسی و بازخوانی و تنقیح و تکمیل این منشور به طول انجامیده هیچ اشکالی ندارد؛ زیرا وقتی از منشور صحبت می‌کنیم آن هم منشوری که حقوق شهروندی را در بردارد، موضوع شوخی‌بردار نیست و هیچ کمبود و رخنه‌ای را در آن نمی‌توان پذیرفت. ازاین‌رو، هرگونه بازخوانی و بررسی و اصلاح این منشور ولو اینکه زمان برده باشد یا ببرد؛ بلااشکال است.»