چاپ خبر
بوفه مدارس محلی مناسب
برای ایجاد ذائقه سالم
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   15 مهر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d4632

رحمت‌الله حافظی
رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران
پفک، چیپس، انواع تنقلات و ساندویچ‌های سرد از میان وعده‌هایی پرطرفدار میان دانش آموزان است؛ درحالی‌که امروزه مصرف این مواد خوراکی مضر، بیانگر افزایش آمار بالای بیماری‌های غیر واگیر مانند دیابت، چاقی، فشارخون بالا و بیماری‌های قلبی و عروقی است. اگر بوفه مدرسه میان وعده‌هایی باارزش غذایی بالا در اختیار دانش آموزان قرار دهد، نه‌تنها آنان مواد مغذی موردنیاز خود را دریافت خواهند کرد، بلکه یاد خواهند گرفت که در آینده مواد غذایی مناسبی را برای خود و خانواده‌هایشان انتخاب کنند. بر همین اساس فهرست مواد غذایی قابل‌عرضه و غیر قابل‌عرضه در بوفه‌های مدارس در دستور عمل پایگاه تغذیه سالم نوشته‌شده است. هرچند رسیدگی به وضعیت بهداشتی بوفه‌های مدارس طی مهروموم‌های گذشته از اولویت‌های اصلی وزارتخانه‌های بهداشت و آموزش‌وپرورش بوده است اما هنوز هم گاهی دیده می‌شود که وضعیت بهداشتی بوفه‌ها و مواد خوراکی که در این مراکز به فروش می‌رسد، استانداردهای لازم بهداشتی را ندارند. درحال‌حاضر، 7 اولویت اساسی برای کنترل بهداشت مدارس بر اساس آیین‌نامه قدیم پیگیری می‌شود که دسترسی به آب آشامیدنی سالم و سرویس‌های بهداشتی در مدارس، بوفه و مواد غذایی عرضه‌شده، وضعیت بهداشت کلاس‌های درس و وضعیت ایمنی ساختمان مدارس، مهم‌ترین آن‌هاست. با توجه به این‌که آموزش تغذیه سالم و ارائه الگوهای تغذیه‌ای مناسب برای پیشگیری از سوءتغذیه و چاقی در دانش آموزان از برنامه‌های حوزه معاونت سلامت وزارت آموزش‌وپرورش به شمار می‌رود، برنامه نظارت بر پایگاه‌های تغذیه سالم بر اساس آیین‌نامه سالم ابلاغ و برنامه‌ریزی‌شده است. این غذاهای ناسالم و تنقلات چون ازنظر اقتصادی و تجاری سودآور هستند، مصرف‌کننده هم باوجود تبلیغات تجاری به خوردن این غذاهای ناسالم گرایش پیدا می‌کند. لذا می‌بایست به مصرف‌کنندگان این غذاها که عمده آن‌ها کودکان، نوجوانان و جوانان هستند، آموزش داده شود. یادمان باشد که مدارس برای داشتن بوفه‌ای سالم، باید مکان فیزیکی بوفه از سرویس بهداشتی فاصله داشته باشد. البته نور کافی و مناسب، دیوار بدون درز و شکاف، کاشی‌کاری‌های قابل‌شست‌وشو و به رنگ روشن و کف محیطی دارای شیب به سمت آبراهه نیز از ضروریات مکانی است که بوفه در آن تعبیه می‌شود.