چاپ خبر
امان از این مکمل‌های مخرب
پدیده مظفری
روزنامه سپید   |   اخبار 7   |   15 مهر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d4615

دیرزمانی است که موضوع مکمل‌ها و البته قاچاق، ذهن مسئولان سازمان غذا و دارو را درگیر کرده است. موضوعی که این اواخر شاهد رشد محبوبیت استفاده از آن در بین اقشار مختلف جامعه هستیم. ناگفته پیداست که مکمل‌ها در بین ورزشکاران محبوبیت خاصی دارد. بارها گفته شده که بسیاری از این مکمل‌ها به صورت قاچاق وارد کشور و متاسفانه وارد باشگاه‌های ورزشی می‌شوند و استفاده از بسیاری از آنها زیان‌بار است. اما همچنان موضوع توزیع مکمل‌ها در بین جوان‌ها ادامه دارد. قابل ذکر است که استفاده مناسب و به جا از مکمل‌ها نیاز به فرهنگ‌سازی دارد. جامعه نیاز دارد این را دریابد که کاهش روند پیری، تامین نیرو و انرژی مورد نیاز در هر فرد و البته دریافت کالری مورد نیاز برای ورزشکاران، تنها با استفاده از مکمل‌هایی که هیچ‌گونه شناختی روی تولید و توزیع آنها نداریم راه حل مشکل نیست.
دبیر فدراسیون پزشکی ورزشی در گفتگو با «سپید» در خصوص مکمل‌های غیرمجاز گفت: «منظور از مکمل‌های غیرمجاز مکمل‌هایی است که کاملا غیر علمی و غیر مجاز استفاده می‌شوند. در اینگونه مکمل‌ها مخلوط اسیدآمونیاک به همراه مکمل به ورزشکار داده می‌شود. اسیدهای آمونیاک از دسته هورمون‌های حجم‌زا هستند که به اصطلاح به آنها هورمون‌های مردزا گفته شده و منجر به تولید حجم در بدن می‌شوند.»
رضا سعیدی افزود: «در برخی از مواقع، این آمونیاک‌ها به‌صورت تزریقی به ورزشکاران ارائه می‌شود. اگر چه فرم تزریقی به عضلات حجم می‌دهد، اما عوارض فوق‌العاده جدی و خطرناکی را در پیش دارد که می‌تواند سیستم‌های مختلف بدن ورزشکار را تحت تاثیر قرار داده و به مخاطره بیندازد. از جمله به سیستم قندی عروقی، کبد و کلیه‌ها می‌تواند آسیب برساند.»
وی تصریح کرد: «عمده داروهایی که برای رسیدن به یک حجم کار استفاده می‌شود، معمولا از دسته همین داروهای آمونیاک است. گرچه سایر مواد از این دست نیز می‌توانند با افزایش آب، الکترولیت حجم میان‌بافتی عضلات را زیاد کنند و درنتیجه ورزشکار احساس کند که افزایش حجم عضلانی پیدا کرده است. درصورتی که واقعیت چیز دیگری است.»
سعیدی ادامه داد: «واقعیت آن است که حجم مایع میان‌بافتی زیاد شده است و همان‌طور که می‌دانید این یک مساله موقتی است و با کاهش دوز دارو، مایع میان‌بافتی نیز کاهش پیدا می‌کند و درنتیجه در ظاهر حجم عضلانی کاهش می‌یابد. این موضوع نیز به خودی خود می‌تواند عوارض جدی برای بدن انسان داشته باشد.»
مسئولان وزارت بهداشت به دنبال راهکاری برای کاهش واردات مکمل به کشور بوده و محدودیت‌هایی برای ورود مکمل‌ها قائل شدند. چنانچه سال گذشته در زمینه مکمل‌های ورزشی وارداتی حدود 98 میلیون یورو داشتیم که نسبت به سال‌های قبل با کاهش روبرو بود. همچنین سختگیری بر کار باشگاه‌های ورزشی نیز از دیگر اقداماتی است که سازمان غذا و دارو پیش رو دارد. چنانچه مدیرکل نظارت و ارزیابی فراوردهای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در زمینه مکمل‌های ورزشی که به صورت غیرمجاز در باشگاه‌های ورزشی عرضه می‌شود، شوخی نداریم و حتما برخوردهای قانونی با این موضوع صورت می‌گیرد، از آغاز اقدامات جدید نظارتی بر باشگا‌های ورزشی خبر داد.
امیرحسین جمشیدی با اشاره به یکی از اهداف سازمان غذا و دارو در زمینه مکمل‌ها، گفت: «در نظر داریم اقدامات ما به گونه‌ای باشد تا افرادی که نیازمند فراوردهی خارجی هستند، به سمت قاچاق نروند. یعنی تقاضا طوری نباشد که قاچاق انجام گیرد و از هر فراورده به میزان مورد نیاز و به صورت مجاز در کشور وجود داشته باشد، اما نکته مهم این است که میزان این فراورده، سقف تعیین شده داشته باشد.»
به گزارش ایسنا، جمشیدی با بیان اینکه در حال حاضر برای ورود هر فرآورده سقف تعیین کرده‌ایم، گفت: «یعنی اعلام کرده‌ایم که واردکنندگان مکمل‌ها می‌توانند فراوردهیی که مراحل ثبت را درست طی کرده‌اند، تا سقف تعیین شده واردات داشته باشند. در این صورت هم از ورود غیرمجاز فراورده جلوگیری می‌شود و هم فرآورده مورد نیاز در کشور وجود دارد. همچنین با این اقدام از تولیدکننده نیز حمایت می‌کنیم و به نظر می‌رسد در سال گذشته این حمایت از تولید داخل انجام گرفته است.»