چاپ خبر
مدیریت متفاوت درمان با نیترات‌ها در سالمندان
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   16 آبان 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d45444

       در سالمندان، در نتیجه کم شدن حرکات روده، جذب داروهای قلبی کاهش می‌یابد. در این سنین، جریان خون کل سیستم گوارشی کاهش می‌یابد؛ بنابراین ورود دارو به گردش خون نیز کمتر می‌شود. تاخیر حاصله در جذب، باعث ضعیف شدن قدرت داروها شده و مدت اثر آنها طولانی می‌شود. این عارضه بسیار خطرناک است، زیرا اغلب داروهای قلبی طیف درمانی محدودی دارند. وجود مقادیر کم‌ آلبومین در سرم سالمندان، باعث می‌شود که داروها بدون باند شدن به آلبومین به وفور در گردش خون جریان یابند و باعث افزایش خطر بروز عوارض جانبی و مسمومیت با داروهایی مانند دیگوسین شوند. تغییرات قلبی-عروقی مربوط به سن مانند کاهش برون ده قلبی (اغلب به دنبال MI، نارسایی قلبی، CAD، هیپوولمی) باعث کاهش توزیع دارو در بافت‌ها می‌شود؛ در نتیجه، زمان شروع اثر دارو و دوره اثر طولانی‌تر می‌شود.

       عملکرد کبد در سالمندان کاهش یافته، باعث کم شدن متابولیسم و دفع دارو می‌شود. تاخیر در متابولیسم دارو، افزایش خطر بروز عوارض جانبی و مسمومیت را به دنبال دارد؛ زیرا داروها مدت بیشتری در گردش خون باقی می‌مانند. در سیستم کلیوی سالمندان کاهش جریان خون کلیوی، کاهش سرعت فیلتراسیون گلومرولی و کاهش تدریجی عملکرد نفرون‌ها منجربه دفع آهسته دارو می‌شود.

       نیترات‌ها، هم در پیشگیری و هم در درمان آنژین صدری موثرند. همچنین، این داروها در درمان ایسکمی، نارسایی قلب، MI، اورژانس‌های فشار خون استفاده می‌شوند. نیترات‌ها به‌طور مستقیم روی عضله صاف عروق اثر کرده و باعث گشادی عروق محیطی و عروق کرونر می‌شوند. نیترات‌ها به‌ویژه در سالمندانی که آنژین پایدار مزمن دارند مفیدند؛ زیرا نسبت به سایر داروهای ضدآریتمی عوارض جانبی کمتری ایجاد می‌کنند. همچنین، از آنها می‌توان به اشکال پوستی، قرص‌های زیرزبانی کوتاه اثر یا اسپری دهانی استفاده کرد. استفاده مداوم از نیترات‌ها باعث مقاومت نسبت به اثرهای آنها می‌شود؛ به همین دلیل درمان متناوب پیشنهاد می‌شود. اگر نیترات‌ها فقط برای پیشگیری از آنژین استفاده می‌شوند، بیمار آنها را به صورت خوراکی و طی روز مصرف ‌کند یا اینکه به او آموزش داده شود که پماد پوستی را هنگام خوابیدن در شب از روی پوست خود بردارد. به بیمار سالمندی که نیترات‌ها را به خاطر نارسایی قلبی مصرف می‌کند و دارای تنگی نفس شبانه است آموزش داده می‌شود که نیترات پوستی را شب مصرف کرده، صبح آن را بردارد. شایع‌ترین عوارض جانبی نیترات‌های زیرزبانی و اسپری، هیپوتانسیون و سنکوپ است. به بیمارانی که این داروها را مصرف می‌کنند آموزش داده می‌شود که هنگام درد سینه، سرگیجه یا احساس سبکی سر، بلافاصله نشسته یا دراز بکشند تا علائم برطرف شوند. در هر حمله آنژین صدری نباید بیشتر از 3 قرص و هر یک به فاصله 5 دقیقه از یکدیگر استفاده شود. سردرد یک عارضه جانبی شایع در درمان با نیترات‌‌هاست و این نکته را باید به بیمار یادآوری کرد. به‌طور معمول استراحت و استامینوفن باعث تسکین سردرد می‌شود. خشکی دهان در سالمندان، می‌تواند جذب نیترات‌های زیرزبانی را کاهش دهد. به این بیماران آموزش دهید که پیش از استفاده نیترات زیرزبانی، یک جرعه آب بنوشید.
منبع: PRNewswire