چاپ خبر
وضعیت تجهیزات ارتوپدی:0 8درصد پیچ، پلاک و نیل تولید داخل است
واردات بـایـد مـتـوقـف شـود یـا کـنـتـرل؟
روزنامه سپید   |   اخبار 6   |   12 آبان 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d45233

       سپید: بازشدن درهای کشور به روی شرکت‌های خارجی، یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های تولیدکنندگان ارتوپدی شده و برخی از تولیدکنندگان فکر می‌کنند که برای حمایت از آنها نباید واردات وجود داشته باشد. درحالی که برخی معتقدند با محدود‌کردن واردات تجهیزات ارتوپدی نه تنها از تولیدکننده حمایت نمی‌شود بلکه تولیدکنندگان نمی‌توانند بدون رقابت با محصولات خارجی کیفیت خود را افزایش دهند. کما اینکه هنوز در حوزه تجهیزات ارتوپدی تنها تجهیزات تروما است که توانسته نیازهای کشور را پاسخ بدهد.

تجهیزات تروما پاسخ‌گوی 80 درصد نیاز کشور
        رزا مختاری، رئیس اداره نظارت بر تولید و کنترل کیفی اداره کل تجهیزات پزشکی در خصوص تجهیزات ارتوپدی با تاکید بر ایمپلنت‌های کاشتنی شامل پیچ، پلاک و نیل به خبرنگار سپید می‌گوید: «این تجهیزات به‌دلیل اینکه کلاس خطر و ریسک بالایی دارند، شرکت‌های تولیدکننده آنها موظف به اخذ گواهی ایزو13485 هستند. کیفیت این محصولات چه از نظر مواد اولیه و چه از نظر ساخت، تحت نظارت اداره کل تجهیزات پزشکی هستند. مواد اولیه این کالاها از منابع معتبری تامین می‌شود که از ما مجوز می‌گیرند. کیفیت ساخت‌شان نیز در آزمایشگاه‌های مورد تایید سازمان غذا و دارو تست می‌شوند.»

       او افزود: «در حال حاضر 15 شرکت در این حوزه فعالیت دارند که برخی از آنها در همه حوزه‌ها و برخی دیگر تنها در حوزه‌های تخصصی فعالیت دارند.»

       مختاری در مورد میزان خطا در تولید ایمپلنت‌های کاشتنی می‌گوید: «در خصوص کیفیت تولید پیچ و پلاک‌های تولید داخل اولا در روند تولید آنها دخالت دست وجود ندارد. تولید آنها توسط دستگاه‌های اتومات انجام می‌گیرد. دوم اینکه مواد اولیه چه از نظر آنالیز مواد مصرفی و چه از نظر خواص مکانیکی مورد تایید سازمان غذا و دارو است.»

       رئیس اداره نظارت بر تولید و کنترل کیفی اداره کل تجهیزات پزشکی در مورد اعتراضاتی که شرکت‌های واردکننده در این خصوص دارند، توضیح داد: «محدودیت واردات درخصوص اقلام ارتوپدی تروما بوده و برای سایر محصولات محدودیت خاصی وجود ندارد. طبق آخرین آماری که از سال 94 داریم، درخصوص پیچ، پلاک و نیل قریب به 80 درصد مصرف‌مان از تولیدات داخل بوده است درحالی‌که در حوزه سیستم ثابت‌سازی ستون فقرات حدود 70 الی 80 درصد مصرف کشور، کالاهای وارداتی بوده‌اند.»

واردات باید کنترل شود
       علی عماری، عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان تجهیزات پزشکی، معتقد است که تولیدات داخلی کشور در حوزه تروما کافی است. با این وجود اینکه بسیاری از تولیدکنندگان معتقدند که برای حمایت از آنها باید واردات محدود شود اما عماری محدودکردن واردات را حمایت از تولید نمی‌داند. او می‌گوید: «شاید این نگاه من، مورد تایید خیلی از دوستان تولیدکننده نباشد ولی به اعتقاد من ما باید هوای تولیدکننده را داشته باشیم اما این هوای تولید را داشتن به معنای این نیست که تنها واردات را محدود کنیم. حمایت از تولیدکننده به این معناست که پول تولیدکننده را به موقع پرداخت کنیم، کمک کنیم تا R&D شرکت‌های تولیدی تقویت شوند، کمک کنیم تا صادرات قوی‌تری داشته باشند و فرایند‌هایی را به‌وجود بیاوریم که در دنیا به کار رفته و موفق بوده تا در حوزه‌هایی که ظرفیت تولید آنها در داخل وجود دارد رشد کنند.»

       عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان تجهیزات پزشکی با بیان اینکه درحال‌حاضر در زمینه‌های تخصصی و فوق‌تخصصی هنوز به واردات نیاز داریم، می‌گوید: «تحقیق و توسعه‌ای که شرکت‌های دنیا در این حوزه دارند باعث رشد تولیدات داخل می‌شود. بنابراین رفع نیازهای کشور را نباید محدود به تولیدات داخل کنیم.»

       عامری درخصوص تجهیزات تروما می‌گوید: «در حوزه تروما تولید داخل در سطح کشور، تکنولوژی خوبی دارند و حتی بسیاری از محصولات داخلی قابلیت رقابت در سطح بین‌المللی را دارند. تولیدات داخلی در این زمینه جواب خود را پس داده‌اند. البته این به معنای این نیست که همه تولیدات داخلی کیفیت خوبی دارند.»

       او درباره کیفیت تولیدات داخلی این گونه از تجهیزات ارتوپدی می‌گوید: «در این حوزه هم تولیدکننده خوب و عالی وجود دارد و هم تولیدکننده بد که کیفیت کالا برایش اهمیتی ندارد. به هرحال بر اساس گفته‌های اداره کل تجهیزات پزشکی بیشترین پاسخ‌گویی به نیازهای کشور در این حوزه را تولیدکننده‌های داخلی می‌دهند و همین مسئله باعث شده تا چند صد میلیارد تومان صرفه‌جویی در هزینه‌های کشور شود و این مسئله از هر جهت خوب است.»

       به‌گفته او، به طور کل واردات تجهیزات پزشکی نباید محدود شود بلکه باید کنترل و هدایت شود زیرا به هرحال تولیدات داخلی در سطح بین‌المللی باید با شرکت‌های دیگر رقابت کنند.

تولیدات داخلی نیاز به افزایش کیفیت دارند
       غلامعلی عکاشه، رئیس انجمن علمی ارتوپدی ایران، معتقد است که محدودکردن واردات در این حوزه نه علمی است و نه تجاری. او می‌گوید: «تولیدات داخلی برای اینکه بتوانند سهم بیشتری از فروش بازار داخل را به خود اختصاص دهند باید از نظر کیفیت قابلیت رقابت با محصولات خارجی را داشته باشند. اگر میزان تولیدات داخلی را چه از نظر کمی و چه کیفی ثابت نگه دارند و تنها واردات را ممنوع کنند، کار عاقلانه‌ای نیست.»

       عکاشه معتقد است که برای رقابت ،باید کیفیت تجهیزات تولید داخل افزایش یابد. رئیس انجمن علمی ارتوپدی ایران توضیح می‌دهد: «اینکه واردات را برای حمایت از تولید محدود ممنوع کنیم تا پزشک مجبور شود از تولیدات داخلی استفاده کند، تدبیر اشتباهی است؛ زیرا تجهیزات پزشکی با سلامت مردم سروکار دارد. تجهیزات مانند دارو است کمااینکه در این خصوص پزشک می‌تواند نظارت بهتری نسبت به دارو داشته باشد. زیرا تجهیزات پزشکی را هر پزشکی مصرف می‌کند و می‌تواند کیفیت، استحکام و جنس آن را کنترل کند.» به گفته‌او، با این حال باید از تولیدات داخلی حمایت کرد تا قابلیت‌ رقابت‌شان با محصولات خارجی ارتقا یابد.
فاطمه انصاری