چاپ خبر
کناره‌گیری در دقیقه 90
دانش‌آشتیانی کیست و چطور جایگزین محمدعلی نجفی برای وزارت آموزش‌وپرورش شد؟
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   03 آبان 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d44693

       گزینه‌های پیشنهادی دولت برای تصدی وزارتخانه‌های فرهنگ و ارشاد اسلامی، ورزش و جوانان و آموزش‌وپرورش، صبح دیروز به‌طور رسمی از سوی رئیس‌جمهور اعلام شد. حسن روحانی در نامه‌ای خطاب به علی لاریجانی، رئیس مجلس، سیدرضا صالحی‌امیری، مسعود سلطانی‌فر و فخرالدین احمدی دانش‌آشتیانی را به‌عنوان گزینه‌های سه وزارتخانه معرفی کرد. در این میان، نام دانش‌آشتیانی غیرمترقبه بود. قرار بود محمدعلی نجفی گزینه وزارت آموزش‌‌وپرورش باشد؛ اما او در دقیقه‌ 90 از پذیرش مسئولیت منصرف شد و به‌جای او احمدی دانش‌آشتیانی معرفی شد. بااین‌حال، برخی معتقدند که این تصمیم نهایی دولت بوده که در آخرین مرحله نام نجفی را از لیست نهایی خط‌ زده و به‌جای آن احمدی دانش‌آشتیانی را قرار گرفت. البته نجفی چند روز قبل در گفت‌وگویی با سایت «انتخاب» عنوان کرده بود که گزینه نهایی وزارت آموزش‌وپرورش بین او و احمدی دانش‌آشتیانی است.

کنار رفتن برای بار دوم
       علی‌اصغر فانی هفته گذشته بالاخره از وزارت آموزش‌وپرورش رفت. او که خودش را برای حضور در مجلس و دفاع از عملکرد خود در برابر استیضاح نمایندگان آماده کرده بود، ناگهان خود را در موقعیتی یافت که دیگر ادامه وزارت برایش مقدور نبود. نمایندگان شاخص فراکسیون امید او را تنها گذاشتند و خواستار عزل یا استعفای او شدند. خیلی از اعضای فراکسیون امید، به نجفی دل خوش کرده بودند و او را «اسطوره‌ای برای آموزش‌وپرورش» می‌خواندند. قرار بود نجفی، مشاور امور اقتصادی رئیس‌جمهور و عضو شورایعالی میراث فرهنگی و گردشگری، از سوی رئیس‌جمهوری برای وزارت آموزش‌وپرورش معرفی شود. او انتخاب اول حسن روحانی برای وزارت آموزش‌وپرورش بود؛ برای همین در تیرماه 1392 نجفی را برای وزارت معرفی کرد و زمانی هم که او رای نیاورد بلافاصله حکم معاونت رئیس‌جمهور و ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور برای او صادر شد، حکمی که کیهان آن را «دهن‌کجی به مجلس» خواند. از طرف دیگر، خیلی از تشکل‌های معلمان برای تغییری که نجفی به آنها قول داده بود دل‌خوش داشتند و در نامه‌های متعددی از او برای حضور در وزارت آموزش‌وپرورش دعوت کرده بودند. در تیرماه سال 1392 آن زمان چندین تشکل صنفی معلمان ایران ازجمله: کانون صنفی معلمان، انجمن اسلامی معلمان و... با ارسال نامه‌های متعدد به نمایندگان مجلس، خواستار رای اعتماد به نجفی از سوی نمایندگان مجلس شدند؛ هنوز هم این استقبال از طرف جامعه فرهنگیان نسبت به نجفی وجود داشت. همه خبرها حاکی از اشتیاق بخش‌هایی از معلمان برای آمدن نجفی است. فرج کمیجانی عضو شورای هماهنگی اصلاح‌طلبان در تلگرام نوشت: «آمدن آقای دکتر نجفی علی‌رغم میل خودش قطعی شده به احترام درخواست فرهنگیان پذیرفته است.» نجفی در مجلس نهم رای نیاورد و با اختلاف یک رای از کابینه جا ماند. هنوز هم اصولگرایان مجلس‌دهم چون جبار کوچکی‌نژاد، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، از نیامدن نجفی خوشحال هستند و با احمدی دانش آشتیانی هم مخالف: «دانش‌آشتیانی برای معرفی به آموزش‌وپرورش اشتباه است و احتمالا رای نمی‌آورد.»

توضیح کوتاه نجفی
       نجفی هم برای نیامدن تلاش نمی‌کرد، ولی دلیل این کناره‌گیری آنی، چیست؟ چرا او در آخرین مرحله تصمیم خود را عوض کرد؟ او دیروز درباره دلیل خود از عدم پذیرش مسئولیت وزارت آموزش‌وپرورش به سایت جماران گفت: «بنده آقای دانش آشتیانی را فردی قوی، سالم و کاردان می‌دانم. احساس کردم در این شرایط ایشان در این جایگاه می‌تواند موفق‌تر باشد و من به ایشان کمک می‌کنم.» دلیل هرچه باشد؛ نجفی سطح انتظار از وزیر آموزش‌وپرورش را با امکانات و مقدورات دولت نامتناسب می‌داند. چنانکه در فروردین‌ماه امسال در مصاحبه‌ای با آفتاب یزد گفت: «سال ۹۴، ۲۶ هزار میلیارد تومان از بودجه دولت را صرف هزینه‌های جاری آموزش‌وپرورش کردیم. کل بودجه هزینه‌ای دولت در سال ۹۴، حدود ۱۸۰ هزار میلیارد تومان بوده است. ۲۶ هزار میلیارد تومان یعنی حدود ۱۵ درصد کل. ۱۵ درصد بودجه که صرف آموزش‌وپرورش شده واقعا حداکثر توان دولت در این بخش بوده است.» او کمبودها را می‌پذیرد و تاکید می‌کند: «واقعا من شرمنده می‌شوم در پیشگاه معلمان وقتی به جمع آنها می‌روم.» آیا فرهنگیان چنین سخنانی را از یک مقام اجرایی می‌پذیرند؟

فشار بیرونی یا بیماری؟
        بهرام پارسایی، سخنگوی فراکسیون امید مجلس، درباره دلیل معرفی نشدن نجفی ابراز تعجب می‌کند: «تا ساعت 7:30 صبح روز یک‌شنبه، که فراکسیون امید جلسه‌ای با دولت داشت، آقای نجفی به‌عنوان گزینه پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت آموزش‌وپرورش معرفی شد اما این‌که ظرف مدت کمی گزینه پیشنهادی دولت عوض‌شده موضوعی است که سخنگوی دولت باید درباره آن صحبت کند.» او در ادامه می‌گوید: «برداشت من این است که دلیل تغییر گزینه پیشنهادی دولت برای وزارت آموزش‌وپرورش انصراف آقای نجفی نبوده و بعید است که ایشان به خواست فرهنگیان جواب رد داده باشد.» سخنگوی فراکسیون امید تاکید کرد:‌ «این‌که برای معرفی آقای نجفی فشاری از بیرون وجود داشته یا هر عامل دیگری باعث تغییر این گزینه شده، موضوعی است که نمی‌توان درباره آن قضاوت کرد و دوستان و دولت باید دلیل آن را اعلام کنند.» نجفی وقتی از ریاست میراث فرهنگی و گردشگری ایران کناره‌گیری کرد علت را ناراحتی قلبی و خستگی عنوان کرد. حالا مخالفان او آن را بهانه می‌کنند. سایت خبری 24 آنلاین از قول یک منبع آگاه نوشت: «منتقدان دولت در مجلس بابت این انتخاب از رئیس‌جمهور گله کرده بودند و به بیماری نجفی در زمان ریاست بر سازمان گردشگری اشاره داشتند که چگونه می‌تواند ریاست بر وزارتخانه بزرگی مانند آموزش‌وپرورش را درحالی‌که از سازمان میراث فرهنگی به دلیل بیماری انصراف داده بود را بپذیرد. این منبع آگاه در ادامه اضافه کرده است که آقای نجفی به دلیل کاهش حاشیه‌ها برای دولت که ممکن بود در جلسه بررسی صلاحیت او به‌عنوان وزیر پیشنهادی آموزش‌وپرورش مطرح شود انصراف داد.»

احمدی دانش آشتیانی کیست؟
       شاید با آمدن نجفی که از چهره‌های ارشد اقتصادی دولت هم محسوب می‌شود، مخالفان در شیپور مطالبات معیشتی با شدت بیشتری می‌دمیدند و نجفی اینها را نیک می‌داند و برای همین فکر می‌کند فخرالدین احمدی دانش‌آشتیانی از او بهتر است. گزینه جدید وزارت آموزش‌وپرورش استاد دانشکده عمران دانشگاه صنعتی خواجه‌نصیرالدین طوسی، رئیس مجتمع آموزشی مفید، عضو شورای سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی و معاون اسبق طرح و توسعه وزارت علوم است. پس‌ازآنکه رضا فرجی‌دانا استیضاح شد و محمود نیلی احمدآبادی نتوانست از مجلس رای اعتماد بگیرد، روحانی او را برای تصدی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به مجلس معرفی کرد و درنهایت نتوانست از مجلس اصولگرای نهم رای اعتماد بگیرد. حالا، روحانی او را به‌جای فانی برای وزارت آموزش‌وپرورش معرفی کرده است. او از آبان سال 1394 به همراه شش تن دیگر به‌عنوان عضو شورای سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی کار می‌کند.
لیلا ابراهیمیان