چاپ خبر
تجمع اعتراض دانشجویان ژنتیک مقابل سازمان نظام پزشکی
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   12 مهر 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d43640

اعطای شماره نظام به ژنتیک پزشکی‌ها، آری یا نه؟
        جمعی از دانشجویان و دانش‌آموختگان رشته ژنتیک پزشکی روز گذشته مقابل سازمان نظام پزشکی تجمع کردند و خواستار صدور شماره نظام پزشکی برای این گروه از فارغ‌التحصیلان شدند.

       این دانشجویان معترض با انتشار بیانیه‌ای خطاب به رئیس و معاون برنامه‌ریزی سازمان نظام پزشکی خواستار اجرای قانون مصوب مجلس شدند.

نقطه اختلاف نظام پزشکی و فارغ‌التحصیلان ژنتیک پزشکی
       براساس تعریف گروه‌های دارای صلاحیت برای عضویت در سازمان نظام پزشکی، براساس ماده 4 از فصل سوم قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، مصوب 16/08/1383 مجلس شورای اسلامی، کلیه اتباع ایرانی پزشک، دندان‌پزشک، دکتر داروساز و متخصصان و دکتری علوم آزمایشگاهی (حرفه‌ای یا متخصص) تشخیص طبی و لیسانسیه‌ای پروانه‌دار گروه پزشکی به‌استثنای گروه پرستاران می‌توانند عضو سازمان باشند.

       براساس این قانون مراد از دکتری علوم آزمایشگاهی حرفه‌ای، فارغ‌التحصیلان رشته دکتری حرفه‌ای علوم آزمایشگاهی بوده است (که این دوره از سال 1373 به بعد برگزار نشده است) و رشته‌هایی ازجمله ژنتیک پزشکی را هم دربر می‌گیرد.

       همچنین به گواه ماده 3 و 4 از آیین‌نامه‌ تاسیس و اداره امور آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی، رشته ژنتیک پزشکی از رشته‌های دکتری علوم آزمایشگاهی تخصصی است و عضویت این افراد در قانون یادشده به شفافیت ذکرشده است.

       همچنین به استناد قانون یادشده، افراد زیادی از دارندگان مدرک PhD ژنتیک پزشکی، به عضویت سازمان نظام پزشکی درآمده‌اند که مدارک کارشناسی ایشان بیولوژی، علوم آزمایشگاهی و... بوده است و اکنون، آزمایشگاه ژنتیک ایشان رفرنس تشخیص بیماری‌های ژنتیکی در کشور است! با توجه به اینکه قانون جدیدی تصویب نشده است؛ ازاین‌رو تعیین شرط اعطای شماره نظام پزشکی بر مبنای مدرک کارشناسی مغایر قانون فوق است!

       همچنین ماده 10 برنامه آموزشی (کوریکولوم) دوره دکتری تخصصی(PhD) رشته ژنتیک پزشکی مصوب شورای عالی برنامه‌ریزی آموزشی وزارت بهداشت که مورخ 17/09/1388، است می‌گوید فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد گرایش‌های مختلف زیست‌‌شناسی ازجمله ژنتیک، علوم سلولی و مولکولی و بیوشیمی، و... مجاز به ورود در دوره دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی هستند. بنابر ماده 8 این آیین‌نامه، فارغ‌التحصیلان دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی، نیز فارغ از رشته‌های مقاطع تحصیلی قبلی می‌توانند در نقش مدیریت آزمایشگاه تخصصی ژنتیک پزشکی ارائه خدمت کنند.

       در بخشی از بیانیه‌ اعتراضی این دانشجویان آمده است: «بخشنامه جدید سازمان نظام‌ پزشکی و عدم تخصیص شماره نظام پزشکی ضمن مغایرت صریح با این آیین‌نامه، این حق را از فارغ‌التحصیلان فوق‌الذکر سلب می‌کند.»

       در بخش دیگری از این بیانیه آمده است:«همچنین به استناد نامه 2361/500/د به تاریخ 2/6/95 دکتر اکبری، قائم‌مقام محترم معاونت آموزشی وزارت بهداشت هیچ تغییری در وظایف، شرح خدمات و صلاحیت حرفه‌ای و کوریکولوم دانش‌آموختگان دکتری تخصصی وزارت بهداشت (PhD) ازجمله ژنتیک پزشکی، صورت نگرفته است و عطف به مصاحبه دکتر حاجتی دبیر شورای علوم پایه وزارت بهداشت، در تاریخ 8 شهریور، باشگاه خبرنگاران جوان (که خبر: 5757719)، مطابق کوریکولوم رشته ژنتیک پزشکی، تاسیس و قبول مسئولیت آزمایشگاه ژنتیک حق 100 درصدی دانش‌آموختگان این رشته است و دارای صلاحیت دریافت شماره نظام پزشکی هستند!»

اختلاف در برداشت وزارت بهداشت و نظام پزشکی
       یکی دیگر از موضوعاتی که دانشجویان آن را به‌عنوان تایید صلاحیت برای دریافت شماره نظام می‌دانند برگزاری آزمون استاندارد و علمی مصوب وزارت بهداشت است.دانشجویان دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی شاغل به تحصیل در وزارت بهداشت، از طریق آزمون‌های چندمرحله‌ای و روش‌مند در دوره دکتری تخصصی گزینش‌شده و این دوره را بر طبق کوریکولوم تحصیلی دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی مصوب شورای عالی علوم پزشکی وزارت بهداشت می‌گذرانند، که در این کوریکولوم، صلاحیت فعالیت حرفه‌ای این دانشجویان با پایه زیست‌شناسی، علوم‌آزمایشگاهی، مامایی و سایر رشته‌های نامبرده شده در کوریکولوم، تایید شده است. این در حالی است که در بخشنامه جدید نظام پزشکی، با فاقد صلاحیت دانستن این افراد، و نیز با ذکر الزام اینکه باید مقطع تحصیلی پایه دانشجویان یادشده از وزارت بهداشت باشد، از اختصاص نظام پزشکی به آنها خودداری می‌کنند.

معترضان چه می‌گویند؟
       نماینده دانشجویان معترض به خبرنگار سپید می‌گوید: «مطابق قانون مجلس و قانون اداره امور آزمایشگاه‌ها، فارغ‌التحصیلان ژنتیک پزشکی حق داشتند آزمایشگاه تخصصی ژنتیک پزشکی تاسیس کنند و خدمات تشخیصی ژنتیک انجام دهند اما از آذرماه سال 93 سازمان نظام پزشکی با انتشار مصوبه‌ای اعلام کرد که فارغ‌التحصیلان برخی از رشته‌های دکتری تخصصی که از پایه‌های وزارت علوم آمده‌اند یا از غیرپزشک هستند؛ حق تاسیس آزمایشگاه ندارند.»

       او با تاکید بر اینکه این موضوع خلاف قانون است، این‌گونه توضیح می‌دهد: «وزارت بهداشت با ما همراه است و می‌گوید تا زمانی که در قانون مجلس، قانون اداره امور آزمایشگاه‌ها و کوریکولوم رشته ژنتیک پزشکی تغییری حاصل نشده، همه این فارغ‌التحصیلان حق تاسیس آزمایشگاه دارند. در همه جای دنیا متخصصان ژنتیک پزشکی که کارشناسی علوم آزمایشگاهی دارند در آزمایشگاه‌ها کار تشخیصی انجام می‌دهند.»

        این دانشجوی دانشگاه علوم بهزیستی و توان‌بخشی می‌گوید: «سازمان نظام پزشکی برای فارغ‌التحصیلان ژنتیک پزشکی شماره نظام پزشکی صادر نمی‌کند. ما نیز اگر شماره نظام نداشته باشیم نمی‌توانیم در حوزه تخصصی خود اقدامی انجام دهیم. به نظرمی رسد سازمان نظام پزشکی نمی‌خواهد جواب مشخصی بدهد، درحالی‌که وزارت بهداشت در قانون مکتوبی به اینکه تمام فارغ‌التحصیلان رشته ژنتیک پزشکی حق تاسیس آزمایشگاه دارند، اشاره‌کرده است. اگر فارغ‌التحصیلان رشته ژنتیک پزشکی وارد حوزه تخصصی خود نشوند،‌ چه کسی می‌خواهد خدمات ژنتیک پزشکی ارائه کند؟»
مینا دارابی