چاپ خبر
گردوغبار در خوزستان می‌ماند
روزنامه سپید   |   اخبار 7   |   12 مهر 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d43595

       سپید:برای این مردم نفس کشیدن مدت‌هاست که سخت شده است. پدیده گردوغبار برای مردم جنوب کشور مدت‌هاست به معضلی حل نشدنی تبدیل‌شده است. روزهایشان خاکستری است و نفسشان تنگ می‌آید. این‌همه جلسه و فکر و اعتراض هم راه به‌جایی نمی‌برد. تهش می‌شود همان جواب همیشگی که منشا گردوغبارها از خارج از کشور است. با شروع فصل پاییز و به دلیل عدم بارندگی در خوزستان و عراق و آغاز بادهای محلی پدیده گردوخاک از سه روز پیش در بخش‌هایی از استان خوزستان آغازشده است. روز گذشته به خاطر هجوم دوباره گردوغبار، تمام مقاطع تحصیلی خوزستان تعطیل اعلام شد. هاشم بالدی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان شنبه‌شب با اعلام این خبر گفت: «در پی ورود توده گردوخاک از کشور عراق و بالا رفتن میزان آلودگی هوا و برای حفظ سلامت دانش آموزان یک‌شنبه تمامی مقاطع تحصیلی در نوبت صبح و بعدازظهر تعطیل شدند.»

       به دلیل بروز پدیده گردوخاک تمامی مدارس مقاطع سه‌گانه در نوبت عصر شنبه در اهواز و 6 شهرستان تعطیل بود و ادارات دولتی هم از ساعت 13 با مجوز ستاد مدیریت بحران استان تعطیل شد اما مشکل همین‌جا تمام نمی‌شود. مدیرکل هواشناسی خوزستان از تداوم پدیده گردوغبار تا پایان هفته خبر داد.

       کوروش بهادری با اشاره به تداوم گردوغبار تا اواخر هفته گفت: «توده گردوغبار از اوایل ظهر روز جمعه از کشور عراق وارد استان خوزستان شده است؛ ‌روز شنبه شدت گردوخاک بسیار بالا بود و یکشنبه هم این پدیده همچنان ادامه داشت.» او بابیان این‌که کانون گردوخاک در کشور عراق است، ادامه داد: «این کانون‌ها به سبب بادهای شدید منطقه‌ای فعال‌شده و گردوخاک با جریانات جنوبی به نواحی غربی و مرزهای کشورمان واردشده است.»

       به گفته بهادری اکنون میزان دید افقی در شهر ماهشهر 500 متر، اهواز 1000 متر، شوش 600 متر، ‌ دزفول 700 متر، بهبهان 700 متر و آغاجری و امیدیه هم 700 متر است. بهادری اعلام کرد که میزان ریز گردها روز شنبه در خوزستان به ۱۳ برابر حد مجاز رسید، به‌طوری‌که میزان غلظت ریز گردها در اهواز یک هزار و ۹۴۹ میکروگرم بر مترمکعب و در شهرهای آبادان یک هزار و ۸۷۸، سوسنگرد یک هزار و ۵۲۶، شادگان یک هزار و ۴۹۹ و ماهشهر یک هزار و ۱۳۳ میکروگرم بر مترمکعب ثبت شد. به دلیل شدت گردوغبار از روز گذشته تاکنون بسیاری از پروازهای فرودگاه‌های اهواز و آبادان هم لغو شده است. همچنین سرپرست مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز از بستری 3 بیمار تنفسی در دو روز گذشته در این مرکز خبر داد. کامبیز معصومی با اشاره به آمادگی این مرکز درمانی برای پذیرش بیماران تنفسی هنگام وقوع پدیده گرد و غبار گفت: «از دو شب پیش و در سه شیفت کاری، تا ساعت 8 صبح 11 مهرماه در مجموع 13 بیمار با علایم تنفسی به اورژانس بیمارستان امام(ره) مراجعه کرده‌اند. از این تعداد، 3 بیمار بستری و دیگر بیماران به صورت سرپایی درمان و ترخیص شده‌اند.»

بی‌توجهی محیط‌زیست به کانون‌های داخلی گردوغبار
       نماینده مجلس شورای اسلامی با انتقاد از بی‌توجهی مسئولان به مهار کانون‌های داخلی ریز گردها گفت: «معضل گردوغبار در سال‌های اخیر فقط به لطف خدا و بارش باران کنترل‌شده است.» سید راضی نوری با اشاره به تشدید گردوغبار در آسمان شهرهای جنوبی کشور و ایجاد مشکلات زیاد برای مردم این مناطق ادامه داد: «وضعیت ریز گردها و نارضایتی‌هایی که برای مردم مناطق جنوبی کشور به‌واسطه این ریز گردها به وجود آمده است بر کسی پوشیده نیست و مدیریت این موضوع نیازمند برنامه‌ریزی دقیقی است.»

       او معتقد است که یکی از مهم‌ترین مسائلی که باید برای حل مشکل ریز گردها موردتوجه جدی مسئولان قرار گیرد مسئله آب است تا زمانی که سدسازی‌های غیر کارشناسی در این مناطق انجام می‌شود و آب در تالاب‌ها رهاسازی نمی‌شود این مشکلات همچنان وجود خواهد داشت. به گفته این نماینده مجلس شورای اسلامی متاسفانه تاکنون اقداماتی که انجام‌شده هیچ‌کدام مفید نبوده و حتی می‌توان گفت اقدام چندانی در این زمینه صورت نگرفته است و در حدی نبوده که بتواند این معضل را حل کند.

       نوری ادامه داد: «درنتیجه بی‌توجهی مسئولان و چالش‌های آبی معضل گردوغبار سال‌به‌سال شدیدتر شده است.» او بابیان اینکه مسئولان علت بروز ریز گردها را فرامرزی می‌دانند، گفت: «تا حدودی این موضوع هم در تشدید معضل گردوغبار دخالت دارد اما در مورد مهار کانون‌های داخلی ریز گردها هم متاسفانه اقدام جدی تاکنون انجام‌نشده است و تمام اقدامات در حد مبتدی است که دردی را دوا نمی‌کند.»

       این نماینده مجلس با اشاره به تعطیلی مدارس استان خوزستان به دلیل نامساعد بودن شرایط هوا ادامه داد: «سازمان محیط‌زیست حداقل کانون‌های داخلی را باید مدنظر قرار دهد. اگر محیط‌زیست به این موضوع ورود پیدا نکند در آینده مشکلات جدی گریبان گیر مردم خواهد شد.»

ارسال گزارش‌های طوفان‌های گردوغبار برای وزارت خارجه
       ششمین جلسه کمیته راهبردی ستاد مقابله با پدیده گردوغبار با حضور معصومه ابتکار، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست و نمایندگان دستگاه‌های مرتبط عصر شنبه در محل سازمان حفاظت محیط‌زیست تشکیل شد. ابتکار با اشاره به گزارش‌های ارائه‌شده از سوی دستگاه‌های مرتبط، گفت: «گزارش‌ها نشان می‌دهد، اقدامات خوبی انجام‌شده ولی ستاد باید همچنان با انسجام و هماهنگی تا رسیدن به نتیجه نهایی تلاش خود را ادامه دهد.»

       او بابیان اینکه تاکنون معیار حرکت در زمینه مقابله با پدیده گردوغبار مصوبه اسفندماه 93 هیئت دولت بود ولی با مصوبه جدید دولت، این مصوبه مبنای حرکت است، ادامه داد: «موضوع اعتبارات هم در کمیسیون زیربنایی در حال پیگیری است.» به گفته معاون رئیس‌جمهور به‌رغم آنکه دولت با چالش اعتباری مواجه است ولی به دلیل اهمیت و اولویت موضوع گردوغبار برای دولت یازدهم و تکلیف و مسئولیتی که در این زمینه برای خود قائل هستیم، تمام تلاش و توان خود را برای کاهش آسیب‌های پدیده گردوغبار انجام خواهیم داد. ابتکار با تاکید بر ضرورت تقسیم‌کار و ایفای مسئولیت دستگاه‌های مختلف برای مقابله با پدیده گردوغبار در کشور و انجام اقدامات کوتاه و بلندمدت در این زمینه، گفت: «دقت در پیش‌بینی و واکنش سریع به‌ویژه در استان‌ها، احیاء تالاب‌ها، انجام حمایت‌های بهداشتی ازجمله اقدامات ضروری در این حوزه است.» معاون رئیس‌جمهور بابیان لزوم بهره‌گیری از ظرفیت‌های ملی و بین‌المللی در این زمینه، خاطرنشان کرد: «یکی دیگر از اقدامات ضروری، سنجش میزان پیشرفت و نقاط ضعف و قوت اقدامات بر اساس برنامه‌ها است.» ضیاءالدین شعاعی، مدیر ملی مقابله با پدیده گردوغبار با ارائه گزارشی از عملکرد ستاد ملی طی 94-95، گفت: «گزارش وقوع طوفان‌های گردوغبار با منشا خارجی هم هر بار مستند شده و برای وزارت امور خارجه جهت انجام اقدامات بین‌المللی ارسال می‌شود.»

       مدیر ملی مقابله با پدیده گردوغبار با یادآوری اقدامات بین‌المللی ایران در این حوزه همچون تصویب قطعنامه‌های مقابله با گردوغبار در سازمان ملل، ادامه داد: «همکاری‌هایی هم در سطح بین‌المللی برای استفاده از فناوری، تجارب، ظرفیت‌ها و دانش کشورهای موفق شکل‌گرفته است که از آن جمله می‌توان به همکاری با ژاپن به‌منظور توسعه سیستم‌های پایش و هشدار اشاره کرد.»