چاپ خبر
اهمیت غربالگری جنین
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   06 مهر 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d43254

هر بارداری می‌تواند عواقب نامطلوبی هم داشته باشد. به همین دلیل به زنان توصیه می‌شود پیش از بارداری حتما غربالگری را انجام دهند تا اگر مشکلی وجود دارد، پیش از هرچیز، تشخیص و مرتفع شود. البته غربالگری پیش از بارداری همه چیز را مشخص نمی‌کند و برخی بیماری‌ها هست که تنها پس از بارداری دیده می‌شوند. به همین علت پس از بارداری زن هم باید غربالگری مادر و جنین انجام بگیرد تا اگر مشکلی وجود دارد، به سرعت برطرف شود. بیماری‌های جنینی می‌توانند با سونوگرافی در هفته ۱۱ تا ۱۳ و سه ماهه دوم بارداری خود، با تعیین سرعت جریان خون در شریان رحمی و مارکرهای سرمی شناسایی شوند. در برخی از این غربالگری‌ها نیاز است که آب درون رحم نمونه‌گیری شود که احتمال آسیب نوزاد را تا اندازه‌ای بالا می‌برد. بسیاری از مادران این خطر را قبول نمی‌کنند و از راه‌حل جایگزین به صورت نمونه‌گیری از رگ خودشان غربالگری را انجام می‌دهند.
به صورت کلی، بیماری‌هایی که زنان باردار در معرض خطر ابتلا به عواقب نامطلوب بارداری هستند شامل مسمومیت حاملگی، زایمان زودرس، محدودیت رشد داخل رحمی جنین و ... می‌شود. آنان می‌توانند با مشورت پزشک معالج خود برای پیش‌بینی عواقب‌ احتمالی و تعیین روش‌های درمانی آن اقدام کنند. پیش بینی این مسائل به کمک داپلر (تعیین سرعت جریان خون) در شریان رحم انجام می‌شود که اگر فرد در این روش مقاومت نشان داد، عواقب احتمالی پیش بینی می‌شود و برای پیشگیری از بروز آن، اقدام یا روش‌های مداخله‌ای طراحی می‌شود.
البته باید اشاره کرد پیش‌بینی عواقب نامطلوب بارداری در حال حاضر برای تمام زنان باردار انجام نمی‌شود و اگر پزشک معالج بر اساس معاینات، سابقه بارداری‌های قبلی و خانوادگی و ... احتمال بروز عواقب را در آنها پیش بینی کرده باشد، می‌تواند بررسی داپلر شریان رحمی را درخواست کند. در مارکرهای سرمی سه ماهه اول مانند BhcG و PAPP-A و در سه ماهه دوم کوآد مارکرها هم به ما کمک می‌کنند که تا حدی عواقب نامطلوب را پیش بینی کنیم، ولی اینها حساسیت کافی را ندارند. سونوگرافی مایع آمنیوتیک در سه ماهه دوم هم می‌تواند عملکرد جفتی را نشان دهد و همراه بیومتری جنین، در رشد جنین به ما کمک کند.
اشرف السادات جمال
فلوشیپ پریناتولوژی طب مادر و جنین