چاپ خبر
استخوان‌های متخلخل
روزنامه سپید   |   اخبار 13   |   23 شهریور 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d42690

       وقتی که بیماری پوکی استخوان پدید می‌آید، درواقع استخوان‌ها «متخلخل» می‌شوند. زمانی این اتفاق می‌افتد که استخوان‌ها مواد معدنی خود را (مانند کلسیم) بیشتر از زمانی‌که بدن بتواند جایگزین کند، از دست می‌دهند. درنتیجه تراکم آن‌ها کم می‌شود و قدرتشان کاهش می‌یابد و در پی آن آسان‌تر دچار شکستگی می‌شوند.

       اکثر مردم تا زمانی که دچار شکستگی نشوند، متوجه ابتلای خود به پوکی استخوان نمی‌شوند، زیرا که معمولا هیچ علامت یا نشانه‌ای ندارد. به خاطر همین موضوع، پوکی استخوان را غالبا «بیماری خاموش» می‌نامند. پوکی استخوان به‌ویژه زنان را در سال‌های میان‌سالی و بعد از آن، درگیر می‌کند، اگرچه برخی از مردان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. اگر به پوکی استخوان مبتلا شدید، تغییر در شیوه زندگی و درمان‌های پزشکی می‌تواند از کاهش بیشتر تراکم استخوان‌ها جلوگیری کرده و خطر ابتلا به شکستگی را کاهش دهد.

       استخوان‌ها از سلول‌های ویژه‌ای تشکیل شده‌اند. مانند سایر ارگان‌های بدن، استخوان‌ها به‌طور مداوم در حال تجزیه و بازسازی هستند. استخوان مانند عضلات بافت زنده‌ای است که برای حفظ قدرت و استحکامش نیاز به تمرین دارد. در سال‌های اولیه زندگی، میزان ساخته شدن استخوان‌ها بیش از میزان تخریب آن‌ها است، درنتیجه استخوان‌ها رشد می‌کنند. در پایان نوجوانی، رشد استخوان‌ها تکمیل می‌شود و حدودا بین 25 تا 30 سالگی، استخوان‌ها بیشترین میزان تراکم خود را به دست می‌آورند.

       در مردان و زنان هورمون‌های جنسی، مانند استروژن و تستوسترون، نقش اساسی در حفظ استحکام استخوان‌ها ایفا می‌کنند. کاهش استروژن ناشی از یائسگی، تجزیه استخوان‌ها را افزایش می‌دهد. در طول پنج سال اول پس از یائسگی، زنان به‌طور متوسط 10 درصد از کل توده استخوانی خود را از دست می‌دهند. تحلیل و ضعیف شدن ستون فقرات در اثر پوکی استخوان می‌تواند باعث درد، کوتاهی قد و تغییرات در وضعیت فرد، از جمله ایجاد قوز شود. این برآمدگی یا قوز که در اثر تحلیل و شکست ستون فقرات ایجاد می‌شود ناشی از فشرده شدن ستون فقرات در اثر جاذبه و درنتیجه خم شدن غیرطبیعی آن به سمت جلو می‌باشد که به آن «کیفوز» می‌گویند.

       پوکی استخوان موجب درد یا علائم خاصی نمی‌شود و عملا نمی‌توان موردی را برای علائم پوکی استخوان نام برد. با این‌حال، خطر شکستگی‌های جدی یا ناتوان کننده را افزایش می‌دهد. اگر فکر می‌کنید ممکن است در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار داشته باشید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید.

       در حال حاضر، قابل اطمینان‌ترین راه برای تشخیص پوکی استخوان، اندازه‌گیری تراکم استخوان با استفاده از اسکن‌های مخصوص اشعه X یا دستگاه DEXA، است. سنجش تراکم استخوان کوتاه و بدون درد است که با کمک دستگاه‌های مخصوص، چگالی استخوان‌های شما اندازه‌گیری می‌شود. معمولا اسکن از لگن، ستون فقرات و در برخی موارد از ساعد گرفته می‌شود.

اگر شما شرایط زیر را داشته باشید می‌توانید از مزایای تشخیصی اسکن بهره ببرید:
اگر قبلا پوکی استخوان شما تشخیص داده شده باشد.
یک یا چند شکستگی ناشی از پوکی استخوان داشته باشید.
سن شما 70 سال یا بیشتر باشد.
مبتلا به بیماری مزمنی مانند آرتریت روماتوئید، سلیاک یا بیماری‌های کبدی باشید.
برای یک مدت طولانی از کورتیکواستروئیدها استفاده کرده باشید.
ادامه دارد...
منبع: Pai- Academy