چاپ خبر
تنقیه باریوم: چه انتظاری باید از این تست داشت؟
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   11 شهریور 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d42076

       تنقیه باریوم روشی است که در آن با استفاده از نوک ابزاری که به آن ماده لغزنده‌ساز (لوبریکانت) مالیده شده، مایعاتی را از راه مقعد وارد راست‌روده و روده بزرگ می‌کنند. در تنقیه باریوم، از باریوم که ماده حاجبی (ماده رنگی مخصوصی) است به‌عنوان مایع تنقیه استفاده می‌شود. در رادیوگرافی، باریوم به رنگ سفید براق دیده می‌شود، و طرح یا شکل کلی روده بزرگ را کاملا مشخص می‌سازد.

       تنقیه باریوم در اتاق رادیوگرافی در بیمارستان یا در مطب پزشک انجام می‌شود. این تست را یک تکنسین رادیولوژی (شخص حرفه‌ای ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی که مخصوصا برای انجام این نوع تست آموزش دیده است) و یک رادیولوژیست (پزشکی که تست‌های تصویربرداری را انجام می‌دهد و تفسیر می‌کند) انجام می‌دهند. رادیولوژیست نتایج تنقیه باریوم را تفسیر می‌کند و غیرطبیعی بودن روده بزرگ را تشخیص می‌دهد یا تایید می‌کند.

پرسش‌هایی که باید با پزشک در میان گذاشت
پیش از انجام تنقیه باریوم، باید پرسش‌های زیر را با پزشک در میان گذاشت:
چرا این تست را توصیه کرده‌اید؟
چه کسی تنقیه باریوم را انجام می‌دهد و چه کسان دیگری در اتاق خواهند بود؟
در طول تنقیه باریوم چه اتفاقی می‌افتد؟
این تست چقدر طول می‌کشد؟
آیا این تست دردناک است؟
آیا انجام این تست خطراتی را در بر دارد؟
آیا پس از تنقیه باریوم باید از انجام کارهایی خاص اجتناب کنم؟
چه هنگام از نتایج تست باخبر می‌شوم؟
چه کسی نتایج تست را برای من توضیح می‌دهد؟
اگر نتایج این تست وجود سرطان را نشان دهد، چه تست‌های دیگری باید انجام شود؟

آماده شدن برای انجام تست
       به هنگام تعیین وقت انجام تست، درباره نحوه آماده شدن برای انجام تست دستورات مفصلی به بیمار داده می‌شود.

       بیمار باید تمام داروهایی که مصرف می‌کند و همچنین هر نوع آلرژی را که نسبت به داروها دارد، به پزشک اطلاع دهد، مخصوصا اگر به ماده حاجب آلرژی داشته باشد باید از پزشک بپرسد که آیا می‌تواند در روز انجام تست داروهای معمول خود را مصرف کند. همچنین اگر مبتلا به هرگونه بیماری است، باید به پزشک اطلاع دهد.

       چون روده بزرگ شخص بیمار باید خالی باشد، لازم است او یک تا سه روز پیش از انجام تست از یک رژیم غذایی متشکل از غذا‌های نرم یا مایعات شفاف (مانند سوپ شفاف و چاشنی زده‌ای که معمولا از گوشت گاو کم‌چرب تهیه می‌شود یا آبگوشت (سوپ رقیق)، قهوه بدون شیر، و آبمیوه از صافی گذرانده شده) پیروی کند.

       علاوه بر رژیم غذایی محدود شده، بیمار باید در روز انجام تنقیه باریوم، یا در شب پیش از آن، ملین مصرف کند یا خود را تنقیه کند تا مدفوع از روده بزرگ او تخلیه شود. اگر پزشک ملین تجویز کند، این ملین به‌صورت قرص یا پودر خواهد بود که بیمار آن را با آب مخلوط می‌کند و سپس می‌نوشد. این قرص یا پودر ملین باعث می‌شود بیمار به دفعات به توالت برود، بنابراین شاید بهتر است که در طول این مدت بیمار نزدیک خانه خود باشد. پس از نیمه شبی که روز بعد از آن تست انجام می‌شود، بیمار نباید چیزی بخورد یا بنوشد، زیرا روده بزرگ او باید کاملا خالی باشد تا تضمین شود معاینه به‌طور کامل انجام خواهد شد.

       در شماره آینده، در مورد نحوه انجام تست و پس از آن توضیحاتی ارائه خواهد شد.
منبع: NCII