چاپ خبر
بیماران‌ را به متخصصین تغذیه ارجاع دهید
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   08 شهریور 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d41840

       تغذیه مهم‌ترین نقش را در سلامتی مردم ایفا می‌کند. تغذیه می‌تواند هم منجر به بروز بیماری‌های خفیف و حاد در افراد شود و هم می‌تواند بیماری‌های متفاوت آنها را درمان کند. این موضوع با وجود اهمیت بسیارش، مورد بی‌توجهی زیادی قرار می‌گیرد. شاید علت این باشد که ما اغلب با تغذیه بیشتر در ارتباط هستیم تا مصرف داروهای شیمیایی و روش‌های پزشکی دیگر. به همین علت به اشتباه تصور می‌کنیم در این زمینه اطلاعات و صلاحیت بیشتری داریم. این موضوع متاسفانه به عموم مردم محدود نمی‌شود و خود پزشکان هم در این زمینه اشتباه می‌کنند. برای مثال تغذیه بیماران قلبی، دیابتی، کبدی، استخوانی، خونی و عصبی متفاوت است. پزشک و متخصص قلب تا اندازه مشخصی می‌تواند به بیمار خود در مورد تغذیه‌اش مشاوره بدهد. بسیاری از بیمارانی که به بیماری‌های مزمن مبتلا هستند با تغذیه مناسب به سرعت می‌توانند درمان شوند، اما متخصصین آنها را به متخصصین تغذیه ارجاع نمی‌دهند و با توجه به تجربه شخصی خود و مشاهدات حرفه‌ای روزانه به آنها مشاوره می‌دهند. در حالی که بیمارانی که صرفا برای درمان بیماری خود تنها به متخصص تغذیه مراجعه کرده‌اند نتیجه بسیار بهتری داشته‌اند. البته این در حالی بوده است که علت به وجود آمدن خود بیماری آنها همین تغذیه نامناسب بوده باشد. تغدیه نادرست و خوردن غذاها و نوشیدنی‌های مضر از جمله دلایل اصلی ابتلای مردم به بیماری‌های مختلف مانند سردرد و بیماری‌های قلبی و خونی و کبدی است. اما مردم به جای توجه به بخش تغذیه آن، تنها به متخصص کبد یا قلب مراجعه می‌کنند و باز هم اصلاح تغذیه درست آنها به تعویق می‌افتد و گاه هیچ‌وقت تغییر نمی‌کند. به همین علت آنان مدت زمان بیشتری بیمار می‌مانند و هزینه زیادی روی دوش خانواده خود و سیستم درمان کشور می‌گذارند. خود پزشکان در گروه‌های مختلف هم راه را برای متخصصین تغذیه بسته‌اند. در گردهمایی‌ها و کنگره‌های سالیانه، بسیار کم پیش می‌آید از متخصصین تغذیه بخواهند در رابطه با تغذیه بیماری خاص سخنرانی داشته باشد. حتی جایی برای این متخصصین در همین کنگره‌ها و سمینارها در نظر گرفته نمی‌شود تا آنها شرکت کنند و اطلاعات بیشتری در مورد بیماری‌های مزمن داشته باشند. این یکی از مشکلات عمده این متخصصین است که تنها با داشتن مذاکرات و تعاملات بیشتر با متخصصین در حوزه‌های دیگر برطرف می‌شود. از سوی دیگر یکی از مراکزی که مشکلات بسیاری برای متخصصین تغذیه به وجود می‌آورند و به امر مهم تغذیه توجهی ندارند، بیمارستان‌ها هستند. یکی از بحث‌برانگیزترین مسائل غذای بیمارستانی است که توسط متخصصین تغذیه بازبینی و بررسی نمی‌شود.
سعید حسینی
معلو سئمو پلز گشرکوه ی تتغهرذاینه مرکز تحقیقات غدد دانشگاه