چاپ خبر
حمایت مسئولان وزارت بهداشت از بورسیه نهادهای خارج از دانشگاه برای دانشجویان گروه علوم‌پزشکی
بورسیه‌هایی که دانشجویان را از بلاتکلیفی نجات می‌دهد
روزنامه سپید   |   اخبار 3   |   07 شهریور 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d41720

       انتشار خبر آمار بورسیه ‌های سپاه پاسداران در دانشگاه‌های علوم پزشکی واکنش‌هایی را در پی داشت. مسئولان سازمان سنجش آموزش کشور این اقدام را تحسین کردند و آن را این اقدامی قابل‌تقدیر عنوان کردند. مسئولان وزارت بهداشت نیز ضمن ابراز خوشحالی از اینکه بورسیه دانشجو از سوی نهادهای خارج از دانشگاه حمایت از دانشجو و دانشگاه است؛ اعلام کردند این کارفرصت‌ شغلی نیز فراهم می‌کند.

       باقر لاریجانی، معاون آموزشی وزارت بهداشت نیز هفته گذشته در نشست خبری خود مطالب و توضیحاتی پیرامون آمار منتشرشده در مورد تعداد بورسیه ‌های اختصاص داده‌شده به سازمان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ارائه کرد. توضیحاتی که کامل در رسانه‌ها منتشر نشد و این شائبه را ایجاد کرد، که آمار پذیرش 657 نفری در 22 دانشگاه علوم پزشکی صحت ندارد.

پذیرش دانشجو در 14 رشته گروه علوم پزشکی
       در همین راستا، خبرگزاری ایرنا در خبری که یکم شهریورماه به نقل از معاون آموزشی وزارت بهداشت منتشر شد، این‌گونه نوشت: «لاریجانی با تکذیب آمار 700 نفر بورسیه دانشجویان علوم پزشکی در سپاه گفت این آمار که در برخی رسانه‌ها منتشرشده درست نیست و درمجموع حدود 140 تا 150 دانشجوی پزشکی و حدود 300 نفر دانشجوی رشته‌های پرستاری، اتاق عمل و رشته‌های دیگر که امسال در دانشگاه‌های علوم پزشکی غیر از استان تهران پذیرش می‌شوند، در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بورسیه می‌شوند.»

       این در حالی است که اگر به دفترچه راهنمای انتخاب رشته گروه علوم تجربی نگاهی بیندازیم، این پذیرش 657 نفری برای پذیرش و بورسیه در رشته‌های ذیل گروه علوم پزشکی تائید می‌شود. بورسیه سپاه پاسداران در رشته‌های پزشکی، داروسازی، دندان‌پزشکی، فیزیوتراپی، پرستاری، علوم آزمایشگاهی، اتاق عمل، بینایی‌سنجی، شنوایی‌سنجی، فناوری اطلاعات سلامت، هوشبری، کاردانی فوریت پزشکی، هوشبری و تکنولوژی پرتوشناسی صورت می‌گیرد.

بورسیه با سهمیه متفاوت است
       لاریجانی در توضیح تفاوت بورسیه با سهمیه در پذیرش دانشجو این‌گونه توضیح داد: «روز گذشته در اخبار موضوعاتی درمورد بورسیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دیده شد و برخی هم تفاسیری درمورد آن داشتند اما واقعیت این است که اگرچه تحصیلات آموزش پزشکی در دانشگاه‌های ما نوعا مجانی است اما برخی دانشجویان که از خانواده‌های فقیر و مکان‌های دوردست کشور در رشته پزشکی قبول می‌شوند برای تامین هزینه زندگی خود با مشکل مواجه هستند.»

       او ضمن ابراز خوشحالی از اینکه آموزش پزشکی بین همه خانواده‌های کشور توزیع می‌شود، افزود: «ما همواره از کسانی که از داوطلبان پذیرفته شده در این رشته حمایت کنند یا ‌آنها را بورسیه کنند، استقبال می‌کنیم.»

       لاریجانی درمورد تفاوت‌های بورسیه با سهمیه این‌گونه توضیح داد: «سهمیه به‌نوعی است که یک فرد با امتیازات خاصی در دانشگاه پذیرفته می‌شود. اما شرایط بورسیه به این شکل است که کسانی که قبول‌شده‌اند مورد مذاکره قرار بگیرند و برخی موسسات از آنها حمایت کنند اما دانشجویان بورسیه شده بعد از فارغ‌التحصیلی دورانی را به‌عنوان تعهد نزد این سازمان‌ها بگذرانند.»

       او ادامه داد: «ما با سازمان سپاه پاسداران در حال مذاکره هستیم که مبلغی را به‌عنوان شهریه به دانشگاه‌های موردنظر بپردازند.»

       معاون آموزشی وزارت بهداشت بابیان اینکه این اقدامی ساری و جاری در حوزه پزشکی است، عنوان کرد: «در سال گذشته درخواست پذیرش دانشجو از طریق سهمیه مطرح شد اما سیاست ما در وزارت بهداشت این است که سهمیه اضافی بر آنچه در قوانین سفارش شده اعمال نکنیم و این بورسیه علوم پزشکی در سپاه همین است. ارتش و نیروی انتظامی همین وضعیت را دارند.»

       او درمورد عدم پذیرش دانشجوی بورسیه در دانشگاه‌های تهران هم گفت: «دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران، شهید بهشتی و تهران به دلیل وجود دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌ا... چنین ظرفیتی را اعمال می‌کند. در استان‌ها هم زیر یک درصد ظرفیت دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور گرفته‌شده است. ما 6هزار دانشجوی علوم پزشکی پذیرش می‌کنیم که زیر یک درصد آن می‌شود رقمی حدود 100 نفر و اگر رشته‌های دیگری نظیر اتاق عمل و ... اضافه کنید این تعداد بیشتر می‌شود. بورسیه توافقی دوطرفه است و اگر داوطلبان نپذیرند اجباری درکار نیست.»

ایجاد فرصت شغلی، چالشی که با بورسیه برطرف می‌شود
       به گفته معاون آموزشی وزارت بهداشت این موضوع بورسیه موضوعی عادی و متعارف است. ما مشتاق هستیم که وزارت نفت تعدادی دانشجو را بورسیه کند.

       یکی از چالش‌های دانشجویان پزشکی بعد از فارغ‌التحصیلی، پیدا کردن فرصت شغلی است. بنابراین ما از خدا می‌خواهیم که دانشجویان پزشکی بورسیه شوند.

       او با اعلام این خبر که در حال حاضر 50 درصد پذیرش دانشجوی فلوشیپ از طریق بورسیه صورت می‌گیرد، ادامه داد: «در نظر داریم این کار را برای پذیرش دانشجوی فوق تخصص هم انجام دهیم. ما دخالت چندانی در زمینه بورسیه ‌ها نداریم و خوشحال می‌شویم که دانشگاه‌ها و دانشجویان موردحمایت قرار بگیرند.»

       او با تاکید بر اینکه امسال در هیچ مقطع تحصیلی ظرفیت تغییر نکرده است، گفت: «در رشته پزشکی هم ممکن است بین پذیرش دانشجویان در دانشگاه‌ها تغییراتی اعمال‌شده باشد اما سیاست کلی ما ثبات ظرفیت است. البته در یک رشته محدود مثل پزشکی قانونی ممکن است این تعداد افزایش‌یافته باشد.»

       لاریجانی در پاسخ به سوالی درمورد امکان پذیرش داوطلبانی که بورسیه سپاه را انتخاب کرده‌ اما در مصاحبه رد شده‌اند در رشته‌های دیگر گفت: «اصولا در شرایطی که داوطلب رتبه موردنیاز برای رشته‌های انتخابی خود را کسب کرده باشد اگر در یک‌رشته مثل بورسیه سپاه قبول نشده باید در دانشگاه دیگری که انتخاب کرده پذیرفته شود. اما در این مورد باید با سازمان سنجش آموزش کشور مذاکره کنیم.»
مینا دارابی