چاپ خبر
نشست تخصصی فرزند‌پروری، سرپرست خوب و سرپرست بد
روزنامه سپید   |   اخبار 9   |   03 شهریور 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d41496

       نشست‌های تخصصی جشنواره فیلم سلامت در حال برگزاری است جلسه‌ای عصر روز دوشنبه یکم شهریورماه در سالن 2 پردیس چارسو برگزار شد که در این نشست تخصصی فرزندپروری سرپرست خوب، سرپرست بد مطرح شد.

هنرمندان باید درگیر موضوعات سلامت شوند
       کارگردان فیلم سینمایی «هیس دخترها فریاد نمی‌زنند» در نشست «فرزند پروری سرپرست خوب سرپرست بد» گفت: «باید اجازه بدهیم هنرمندان درگیر حوزه سلامت شوند و برای رشد و آگاهی مردم قدمی بردارند. درباره سلامت روح و روان و جسم و مسائل خود مراقبتی و تعریف والدین خوب و جایگاه معلم در تربیت کودکان نقشی ایفا کنند. » دکتریمانی مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در ابتدای این نشست گفت: «رفتار یک کودک بازتاب رفتارها و مسائل تربیتی والدین او است. اما سوال این است که ما برای بهبود شیوه‌های تربیتی والدین چه کرده‌ایم؟ به نظرم راه زیادی داریم تا به ایده‌آل‌هایمان در این زمینه برسیم. متاسفانه همه‌چیز را هم از چشم مدرسه می‌بینیم. در جامعه‌ای که بسیاری از حرف‌ها تابوست، باید آموزش‌هایی را به کودکان ارائه کنیم. آرزو داریم این هدف تبدیل به نیاز و مطالبه شود.»

فرزند داشتن یعنی احساس مسئولیت
       پوران درخشنده کارگردان فیلم «هیس دخترها فریاد نمی‌زنند» با ابراز خوشحالی از برگزاری جشنواره فیلم سلامت گفت: «به نظرم این جشنواره باعث می‌شود تا فرهنگ سلامت در جامعه ما تعریف و معنا و مسئولیت افراد مشخص شود. فضایی فرهنگی برای گفت‌وگو دراین‌باره ایجاد می‌کند و امیدوارم این جشنواره ادامه یابد.»

       این کارگردان ادامه داد: «فرزند تنها یک کلمه نیست بلکه اهمیت آن در مسئولیتی است که به بار می‌آورد. متاسفانه برخی والدین وقتی در خانه‌اند نسبت به فرزندان خود بی‌توجه‌اند اما بچه‌ها نیاز به دیده شدن دارند و باید با یک نفر صحبت کنند. در فیلم من یعنی «هیس دخترها فریاد نمی‌زنند» وقتی کودک آسیب‌دیده با والدین و معلم خود صحبت می‌کند علت خلق‌وخوی بد او را کم‌غذایی می‌دانند. تنها دارو دادن به کودک راه درمان کودک نیست و باید فراتر از آن فعالیت کنیم و به روانشناس و روان‌پزشک مراجعه کنیم.»

کودکان به‌اشتباه در معرض فضای مجازی‌اند
       دکتر میترا حکیم شوشتری روان‌پزشک کودکان نیز در این جلسه عنوان کرد: «اکنون در دوره گذار و گسترش رسانه‌های مجازی قرار داریم که به‌اشتباه در اختیار کودکان قرار می‌گیرد. متاسفانه کودکان این روزها در فضای مجازی شاهد تصاویر و فیلم‌های جنسی هستند. آزار جنسی فقط رفتار جنسی نیست بلکه وقتی کودک در معرض فیلم‌هایی این‌گونه قرار بگیرد، به‌نوعی دچار آزار جنسی شده است. ما سال‌هاست درباره ضرورت آموزش جنسی به کودکان صحبت می‌کنیم و باید از کودکی نقاط خصوصی بدن را به او توضیح بدهیم و خوشبختانه این روزها خانواده‌ها این آموزش‌ها را می‌گیرند.»

فرهنگ‌سازی درست به کودکان کمک می‌کند
       سید علی آذین متخصص پزشکی اجتماعی نیز در این جلسه بر لزوم اصلاح تدریجی رفتار با کودکان عنوان کرد: «صحبت درباره مسائل ریشه‌ای و حل معضلات کلی باید در زمان طولانی‌مدت‌تری انجام شود. اما می‌توان از رفتارهای خردتر آغاز کرد و به‌تدریج به حل مشکلات ریشه‌ای رسید. » وی در پاسخ به این‌که آیا کودکی که مورد آزار جنسی قرار می‌گیرد قابلیت احیای روانی دارد یا نه، توضیح داد: «این آسیب به‌قدری سنگین است که می‌تواند جنبه‌های مختلف زندگی فرد را تا سال‌های سال تحت تاثیر قرار بدهد .اما این‌که در واقعیت اتفاق بیفتد بستگی به فرهنگ‌سازی و شرایط جامعه دارد.

       پنل دوم نشست تخصصی فرزند پروری سرپرست خوب سرپرست بد به سخنرانی سفیران مهر و رئیس شورای سیاست‌گذاری و حامیان پویش بدسرپرست تنهاتر است اختصاص یافت.»

مرجعیت نخبگان به کمکمان آمد
       در ابتدای پنل دوم شهرام گیل‌آبادی رئیس شورای سیاست‌گذاری کمپین بدسرپرست تنهاتر است، در این جلسه بیان کرد: «از 10 سال قبل که جشنواره فیلم شاپرک‌های شهر که برای حمایت از کودکان کار راه افتاد، جمعی300 نفری از اهالی تئاتر و هنر دورهم جمع شدند و قرار بر این شد تا امر خیری برای کودکان این کشور انجام دهیم.» وی با یاد کردن از زنده‌یاد عباس کیارستمی درباره حمایت از کودکان کار افزود: «هنرمندان بزرگی ما را همان زمان یاری کردند. ازجمله آقای کیارستمی که وقتی با ایشان تماس گرفتند به من گفتند وظیفه ما فیلم ساختن است. همچنین با هنرمندان دیگری جمع شدیم و قرار بر این شد از انجمن‌هایی که مشکلاتی دارند حمایت کنیم.»گیل‌آبادی همچنین افزود: «درصد مرجعیت هنرمندان و ورزشکاران و اهل علم در جامعه ما بالاست و ما تصمیم گرفتیم 24 درصد محبوبیت آن‌ها را به کار بگیریم و سعی کنیم کم‌وکاستی‌ها و مشکلات انجمن‌های مردم‌نهاد را برطرف کنیم. در همین جریان متوجه شدیم معضلاتی درباره کودکان بدسرپرست در قوانین موجود است و قانون دراین‌باره سکوت کرده است. ازاین‌رو 400 نفر از نخبگان دورهم جمع شدند و با کمک حقوقدانان و روانشناسان نامه‌ای را در شب شهادت امام علی(ع) به مسئولان قوای سه‌گانه اعلام کردیم.» وی درباره نتایج مذاکرات قانونی بدسرپرست تنهاتر است خاطرنشان کرد: «خوشبختانه تاکنون قوه قضاییه این موضوع را به رسمیت شناخته و کارگروه ویژه‌ای را به کار گرفته و همچنین کمیسیون اجتماعی و فرهنگی و غذایی بر موضوع تمرکز کرده‌اند و اتفاقات خوبی در حال انجام است.»

مفهوم کودک کار باید به‌درستی تعریف شود
       فاطمه دانشور عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز با اشاره به تجربه‌های فعالیت خود در زمینه حمایت از کودکان آسیب‌دیده گفت: «وقتی موضوع پویش بد سرپرست تنهاتر است را شنیدم خوشحال شدم که در جامعه هنوز به کودک بد سرپرست توجه می‌شود. خود من 10 سال پیش زمانی که موسسه مهرآفرین را تاسیس می‌کردم نیتم راه‌اندازی موسسه‌ای برای کمک به فقرا بود. اما بعدها به مسائل و مشکلات مهم‌تری پی بردم.» وی بر لزوم تعریف مفهوم کودکان کار تاکید کرده و ادامه داد: «مفهوم کودکان کار باید به‌درستی تعریف شود. همچنین بدترین قشر کودکان آسیب‌دیده بدسرپرستان هستند. کودکانی که مادرشان دچار اعتیاد است و پدر خانواده هم حضور ندارد. متاسفانه تمایل به ترک اعتیاد در مادران این بچه‌ها هم بسیار کم است و تعدادی از آن‌ها چون شناسنامه ندارند موردحمایت های اجتماعی قرار نمی‌گیرند.»

عمری است از ندیده شدن رنج می‌بریم
       فلور نظری سفیرافتخاری مهرپویش گفت: «روزی که تصمیم گرفتیم از کودکان بد سرپرست حمایت کنیم، سعی کردیم در برنامه‌های تلویزیونی بسیاری از مسائل را مطرح کنیم. خوشحالم ناگفته‌هایی را مطرح کردیم که باید خیلی قبل‌ترها گفته می‌شد. کاش فضای مجازی وسیله کارهای خیرخواهانه باشد»

       نیما رئیسی سفیر مهر پویش بدسرپرست تنهاتر است نیز بیان کرد: «برایم عجیب است در عصر اطلاعات این پویش رسانه‌ای نشده است و امیدوارم از موبایل که به‌عنوان تفریح استفاده می‌شود، برای معرفی این کمپین و فعالیت‌های خیرخواهانه استفاده شود.»

هیجان رفتاری بعضا نتیجه عکس دارد
       ستاره اسکندری سفیر مهر کمپین نیز توضیح داد: «به نظر می‌رسد تعریف بدسرپرست باید مشخص‌تر شود. خانواده‌های مرفه و پولدار هم می‌توانند ازنظر سلامت روانی سرپرستانی بد شناخته شوند؛ آن‌ها که صلاحیت نگهداری از فرزند خود را ندارند. من 30 سال است که جمله جودی آبوت برای بابا لنگ‌دراز را که می‌نوشت یتیم‌ها برای نیکوکاری خیرین به وجود آمده‌اند در ذهنم جای‌داده‌ام.» وی افزود: «با حفظ احترام به همه جشنواره‌ها و کمپین‌ها امیدوارم تنها به آمار و ارقام و طرح مسئله در این رویدادها بسنده نشود و راهکاری برای حل آن ایجاد شود. زیرا وقتی مسائل در یک هیجان رفتاری مطرح می‌شود، اتفاقاً می‌تواند نتیجه عکس هم بعضا داشته باشد.»
فرانک کلانتری