چاپ خبر
نسیم تغییر در جامعه روحانیت مبارز
تشکل 37 ساله روحانی کشور، چند چهره جدید را به عضویت پذیرفته است
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   26 مرداد 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d40983

جلسه هفته آینده(دوم شهریور) جامعه روحانیت مبارز با حضور شش عضو جدید برگزار می‌شود. محسن قمی، محمود محمدی عراقی، محمدجعفر منتظری، سید جمال‌الدین دین‌پرور، محمدتقی رهبر و سید محمدتقی آل‌هاشم اعضای جدید روحانیت مبارز هستند. به‌نظر می‌رسد با حضور اعضای جدید، وزن نیروهای میانه‌رو در جامعه روحانیت مبارز، بیشتر شود. مدت‌هاست که موسسان این تشکل در میان یاران سابق خود غیبت دارند؛ اکبر هاشمی‌رفسنجانی، علی‌اکبر ناطق‌نوری و حسن روحانی مدت‌هاست که به دعوتنامه جامعه روحانیت مبارز برای حضور در جلسات توجهی نشان نمی‌دهند. سخنگوی جامعه از عضویت آنها در تشکل خود می‌گوید اگرچه رغبتی از این اعضا برای حضور در میان دیده نمی‌شود.
آغاز اختلاف به سال 1384 برمی‌گردد. همان زمان جامعه روحانیت مبارز از موسس خود در رقابت انتخاباتی با محمود احمدی‌نژاد حمایت نکرد و رقیب هاشمی‌رفسنجانی را به او ترجیح دادند. اما این رفاقت و حمایت دیری نپایید و امروز اغلب اعضای جامعه روحانیت مبارز خود را اپوزیسیون همان دولتی می‌دانند که روزی از آن حمایت کرده بود. البته این استراتژی در انتخابات سال 92 هم تکرار شد؛ بار دیگر جامعه روحانیت مبارز از حسن روحانی حمایت نکرد. گزینه آنها در خرداد 92 علی‌اکبر ولایتی بود و ولایتی دربرابر دو نامزد اصولگرای دیگر (قالیباف و حدادعادل)، حمایت تلویحی جامعه روحانیت مبارز را داشت. بااین‌حال، جامعه روحانیت مبارز در انتخابات اخیر خبرگان رهبری، هم آیت‌ا... هاشمی‌رفسنجانی و هم حسن روحانی را در لیست انتخاباتی خود قرار داد.
تا انتخابات ریاست‌جمهوری آینده حدود 9 ماه باقی مانده است. سه سال پیش دکتر حسن روحانی از اعضای جامعه روحانیت مبارز، با آنکه اعضای آن تشکل ترجیح دادند از کاندیدایی پشتیبانی نکنند، با حمایت اصلاح‌طلبان، رئیس دولت یازدهم شد. در این فاصله باقیمانده تا انتخابات ریاست‌جمهوری، اصولگرایانی که با سیاست‌های او مخالف‌اند به دنبال جانشینی برای او هستند. دبیرکل جامعه روحانیت مبارز هم از اکنون اعلام کرده که حمایت از روحانی در انتخابات آینده بسیار بعید است. اما صداهای درون جامعه روحانیت مبارز هماهنگ نیست؛ چنانکه سخنگوی این تشکل حرف دیگری می‌زند و از احتمال حمایت از روحانی در صورت بهبود شرایط اقتصادی کشور می‌گوید. مخالفان روحانی هم در جامعه روحانیت مبارز کم نیستند ؛ حالا با حضور این اعضای جدید، شاید تندروها که با فوت مرحوم مهدوی‌کنی قوت گرفته بودند، کم‌جان‌تر شوند یا کفه ترازو متعادل‌تر شود. همان زمان سیدرضا تقوی از ارائه گزارش‌های عملکرد جامعه روحانیت مبارز به مصباحی‌مقدم می‌گفت و جعفر شجونی از اعضای پرسابقه این تشکل که به‌صراحت گفته است: «بشکند دست ملتی که دوباره به روحانی رای بدهد.» شاید این‌بار صداهای دیگری هم از جامعه به گوش برسد.
جامعه روحانیت مبارز، این تشکل قدیمی اصولگرایان کمتر از 9ماه فرصت دارد نقش پدری خود را در جریان اصولگرایی ایفا کند و همچنین در اعضای خود برای رسیدن به یک کاندیدای مشترک به توافق برسد؛ اعضایی که در طول تاریخ تشکیل آن، یک بار انشعاب و چند بار قهر بزرگان این تشکل را به چشم دیده‌اند. به نظر می‌رسد ٣٧ سال بعد از آغاز به کار یکی از قدیمی‌ترین تشکل‌های سیاسی کشور، انشعاب دومی در راه است و آن قرار گرفتن اعتدال در مقابل صدای تند گذشته است؛ اگرچه عده‌ای در انتظار شنیدن صدای حمایت از روحانی نیستند یا کمتر انتظار حمایت دارند ولی معتقدندجامعه روحانیت مبارز از محمود احمدی‌نژاد حمایت نخواهد کرد و شاید به گفته برخی از چهره‌های این تشکل، در مقابل روحانی استراتژی سکوت را برگزینند.
تازه‌واردها
اما این تازه ‌واردها تشکل سنتی چه کسانی هستند؟ سیدجمال‌الدین دین‌پرور، غیرمشهورترین چهره‌ای که به جامعه روحانیت مبارز پیوسته است. او مدیر بنیاد بین‌المللی نهج‌البلاغه است و 80 سال سن دارد. دین‌پرور در انتخابات اخیر خبرگان رهبری نامزد شد؛ اما نام او در میان افراد تاییدصلاحیت‌شده نبود. نفر دوم، محمدی‌عراقی‌، نماینده کرمانشاه در مجلس خبرگان رهبری است که هم از سوی لیست خبرگان ملت و هم از سوی اصولگرایان حمایت شده بود. او داماد آیت‌ا... مصباح‌یزدی است؛ اما شاید به لحاظ فکری به طیف غایبان همیشگی (هاشمی‎رفسنجانی- روحانی- ناطق‌نوری) نزدیک‌تر باشد. محمدتقی رهبر، امام‌جمعه موقت اصفهان سومین عضو جدید است که اصالتی زرین‌شهری دارد و از تندروی اجتناب کرده است. همین هفته گذشته بود که رهبر تاکید کرد: «ائمه‌جمعه نباید در نمازهای جمعه بغض و کینه را گسترش دهند و نسبت به برخی توهین‌ها علیه دولت انتقاد کرده بود.» او دو دوره نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی بود؛ ولی در انتخابات مجلس دهم به خاطر کهولت سن نامزد نشد. نام او در میان افراد تاییدصلاحیت‌شده مجلس خبرگان پنجم نبود. محمدتقی آل‌هاشم امام‌جمعه موقت تبریز عضو جدید دیگر جامعه روحانیت مبارز، مواضع تندی علیه دولت و برجام در سخنرانی‌های خود داشته است. محسن قمی نماینده مردم تهران در مجلس خبرنگان رهبری هم جزو هشت نماینده‌ای است که همزمان مورد حمایت اصولگرایان و لیست خبرگان مردم (مورد حمایت اصلاح‌طلبان) قرار گرفت. او عضو جدید هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی و معاون ارتباطات بین‌الملل مقام معظم رهبری نیز هست. محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور هم یکی دیگر از چهره‌های جدید عضو در جامعه روحانیت مبارز است. اعضای جدید در آستانه انتخابات به این تشکل وارد می‌شوند؛ در روزهای پرکار جامعه روحانیت مبارز. به گفته سخنگوی جامعه روحانیت مبارز، کمیته سیاسی جامعه روحانیت مبارز مباحث خود را در مورد انتخابات آغاز کرده؛ اگرچه هنوز نتیجه مشخص نیست.
لیلا ابراهیمیان