چاپ خبر
اشعه ایکس و تصویربرداری بافت سخت
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   18 مرداد 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d40363

       هرچند ایمپلنتولوژی تازه‌ترین درمان در عرصه دندانپزشکی است، لیکن تصویربرداری مبتنی بر اشعه ایکس با قدمتی بالغ بر 120 سال هنوز جایگاه خود را به عنوان یکی از ارکان تشخیص و ارائه طرح درمان ایمپلنت حفظ کرده است و ناگفته پیداست، که در تصویربرداری از نسوج سخت، اشعه ایکس هنوز جایگزینی پیدا نکرده است. رادیولوژی علاوه بر بررسی‌های ابتدایی، در پیگیری درمان های انجام شده، اعم از جایگذاری ایمپلنت یا بازسازی بافت‌ها به یاری دندانپزشک می‌آید. در این میان پیشرفت‌های فن‌آوری تصویربرداری اعم از روش‌های دیجیتال و فرآیندهای بازسازی سه‌بعدی به کارایی تصاویر افزوده است. در گذشته عکسبرداری از دندان و فک به صورت دوبعدی بود. اما تکنیک عکسبرداری سه بعدی کمک زیادی به تشخیص بهتر کرده است. اگر بخواهیم مقایسه کنیم، مانند عکس و فیلم است. عکس از یک یا دو جهت تصویر را نشان می‌دهد، اما فیلم از جهات مختلف تصویر می‌گیرد.

       هر تخصصی در پزشکی باید بعداز یک دکترای عمومی گرفته شود، لذا متخصص رادیولوژی پزشکی با دکترای عمومی پزشکی تخصص رادیولوژی می‌بیند، که عکس دست و پا و شکم و ...را بررسی می‌کند. یعنی بعداز شش سال دندانپزشکی عمومی، وارد دوره تخصص سه ساله رادیولوژی فک و صورت شده و این تخصص گرفته می‌شود. از آنجاکه متخصص رادیولوژی فک و صورت هم یک دندانپزشک است، وقتی دندانپزشکی بیماری می‌فرستد، تا تصاویر پیشرفته و سی تی را تهیه کنیم، می دانیم که آن دندانپزشک چه درمانی مدنظر دارد. اطلاعاتی از قبیل اینکه پوسیدگی چیست، بیماری پریودنتال چیست یا اینکه ایمپلنت چگونه گذاشته می‌شود، برای ما روشن است، چراکه زمینه تشخیص را داریم و می‌دانیم، دنداپزشک چه انتظاری از عکسی که سفارش داده، داشته و چه تکنیکی را مدنظر دارد. لذا بهتر از یک پزشک که تخصص رادیولوژی دارد، می توانیم انتظارات دندانپزشک را برآورده کرده و ارتباط بهتری برقرار کنیم.

       انواع تصویربرداری‌هایی که در پزشکی به کار می‎رود، می‌تواند بر مبنای اشعه ایکس بوده که رادیولوژی نام دارد، یا اگر برمبنای امواج اولتراسوند باشد، سونوگرافی است. چانچه برمبنای رزولانس مغناطیسی باشد، MRI نامیده می‌شود. هنوز در تصویربرداری چیزی جای اشعه ایکس را برای استخوان نگرفته است. سونوگرافی برای شکم، دیدن جنین و حتی خونریزی‌های داخلی کاربرد بیشتری دارد. ضمن اینکه برای بعضی عکسبرداری‌ها نباید از اشعه ایکس استفاده کرد، زیرا برای فرد یا جنین ضرر دارد. اما در مورد نسوج سخت نمی‌توان از سونوگرافی استفاده کرد.