چاپ خبر
برای آزمون‌ آماده شوید«76»
بررسی تشریحی سوالات اطفال (پرانترنی اسفند 94)
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   05 مرداد 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d39588

       نوجوان 17 ساله‌ای در تصادف دچار پارگی پوست و عضلات در چند نقطه بدن شده که به خاک آغشته شد. او آخرین دوز واکسن‌های جاری کشوری را در سن 15 سالگی دریافت کرده بود. علاوه بر اقدامات درمانی مختلف مورد نیاز برای پیشگیری از عفونت کزاز مناسب‌ترین گزینه کدام است؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 1 کشوری (گیلان و مازندران))
الف) تجویز ایمونوگلوبولین کزاز
ب) تجویز واکسن دوگانه بزرگسال
ج) تجویز توام واکسن و ایمونوگلوبولین
د) عدم نیاز به تجویز واکسن و ایمونوگلوبولین
پاسخ: د
 توضیح: به جدول پروتکل پروفیلاکسی کزاز متعاقب جراحت مراجعه شود.

        کودک 4 ساله‏ای به علت بیماری کبدی که تحت درمان با داروی پنی‏سیلامین بوده، دچار تشنج شده است. کمبود کدامیک از ویتامین‏ها برای وی مطرح است؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
الف) B6
ب) B12
ج) B1
د) B2
پاسخ: الف
 توضیح:
ویتامین B6 یا پیریدوکسین: کمبود ویتامین B6 در رژیم غذایی یا سوءجذب ویتامین B6 موجب علائم زیر می‌شود: آنمی هیپوکرومیک ـ میکروسیتیک، استفراغ، اسهال، نارسایی رشد (FTT)، بی‌حالی، تحریک‌پذیری شدید، تشنج، هیپراکوزیس (پرشنوایی مرضی)، سبوره اطراف بینی و لب (نازولبیال) و نوروپاتی.
 نکته: در شیر بز، ویتامین B6 به میزان بسیار اندکی وجود دارد.
 نکته: در کودکانی که ایزونیازید یا پنی‌سیلامین مصرف می‌کنند باید ویتامین B6 اضافی (مکمل) تجویز کرد، چرا که این داروها به ویتامین B6 متصل می‌شوند.

        در رابطه با سندرم نفروتیک کدامیک از عبارت‏های زیر صحیح است؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
الف) فشار انکوتیک داخل عروقی بیشتر از فشار انکوتیک خارج عروقی است.
ب) شیوع سندرم نفروتیک با تغییرات جزئی در دختران تقریبا 2 برابر پسران است.
ج) کاهش بازجذب توبولی سدیم از سندرم نفروتیک منجر به هیپوناترمی می‏شود.
د) سندرم نفروتیک با تغییرات ناچیز ممکن است به فوکال سگمنتال گلومرولواسکلروز تبدیل شود.
پاسخ: د
 توضیح:
1) گلومرولواسکلروز فوکال سگمنتال (FSGS) ممکن است در اثر پیشرفت Minima- change ایجاد شود یا اینکه خود به صورت یک بیماری جداگانه بروز نماید، 2) پسرها دو برابر بیشتر به Minima- change مبتلا می‏شوند.

        کدامیک از موارد زیر اندیکاسیون بستری کودک 2 ساله با علائم پنومونی در بیمارستان است؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
الف) تب
ب) وجود کراکل در سمع ریه‏ها
ج) ظاهر توکسیک کودک
د) تعداد تنفس 30 در دقیقه
پاسخ: ج
 توضیح:
اندیکاسیون‏های بستری در پنومونی:‌ درمان پنومونی ترکیبی از درمان حمایتی و درمان اختصاصی است. اندیکاسیون‌های بستری در بیمارستان عبارتند از: هیپوکسمی، عدم توانایی در حفظ هیدراسیون کافی، دیسترس تنفسی متوسط تا شدید. همچنین در شیرخواران زیر 6 ماهه مشکوک به پنومونی باکتریال به ویژه شک به یک عامل پاتوژن قوی (مثل استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی‌سیلین) یا عدم توانایی خانواده برای مراقبت از کودک نیز باید بستری در بیمارستان را در نظر گرفت.

        در برنامه غربالگری تیروئید، با توجه به میزان‏های طبیعی(T4= 0.5 - 5.0, TSH= 5 - 12)، کدامیک از نوزادان زیر با تشخیص کم‏کاری اولیه تیروئید مطابقت دارد؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
الف) T4= 8; TSH= 5
ب) T4= 10; TSH= 0.5
ج) T4= 4; TSH= 50
د) T4= 20; TSH= 1
پاسخ: ج
 توضیح:
هیپوتیروئیدی اولیه:‌ در هیپوتیروئیدی اولیه تغییرات آزمایشگاهی به قرار زیر است:
1) Tota- T4: پایین، 2) Free T4: پایین، 3) TSH سرم: بالا، 4) TBG سرم: نرمال.

        کدام گزینه درباره درمان گال صحیح است؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
الف) درمان همه افراد خانواده
ب) استفاده از کرم پرمترین به مدت 7 روز
ج) گرم کردن موضعی در درمان تاثیری ندارد.
د) گامابنزن را می‏توان در همه سنین به کار برد.
پاسخ: الف
 توضیح:
درمان گال: درمان قطعی با استفاده از کرم پرمترین 5 درصد به مدت 12 ساعت (طول شب) است. از آنجایی که پرمترین روی تخم‌ها موثر نیست این درمان را یک هفته بعد باید تکرار کرد.
به طور همزمان، باید تمام اعضای خانواده و کسانی که تماس نزدیک داشته‌اند، درمان شوند. تمام لباس‌ها و رختخواب‌ها باید شسته شده و خشک شوند (گرما موثرترین عامل کشنده گال است). وسایلی را که نمی‌توان شست، باید 7 روز در یک پلاستیک قرار داد.
لازم است که خانواده در مورد جزئیات روش انتقال و درمان بیماری آموزش داده شوند، همچنین این مسئله به خانواده تذکر داده شود که خارش بیمار 14-7 روز بعد از کشته شدن مایت‌ها ادامه دارد.

        شیرخوار 9 ماهه‏ای با فردی که دچار هپاتیت A است، تماس داشته است. جهت پیشگیری کدام اقدام لازم است؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
الف) نیازی به پیشگیری ندارد.
ب) تزریق یک دوز واکسن هپاتیت A
ج) استفاده از ایمنوگلوبولین جهت پیشگیری از آن
د) همزمان هم از واکسن و هم از ایمونوگلوبولین استفاده کند.
پاسخ: ج
 توضیح:
پیشگیری پس از تماس هپاتیت A: همه افرادی که واکسن نزده‌اند و در تماس خانگی یا جنسی با فرد مبتلا به HAV قرار دارند، باید در اولین فرصت ممکن و در عرض 2 هفته از آخرین تماس، تحت پروفیلاکسی پس از تماس قرار بگیرند. نحوه پروفیلاکسی پس از تماس HAV به صورت زیر است: 1) در افراد با سن 12 ماه تا 40 سال، یک دوز منفرد واکسن HAV با دوز متناسب با سن تجویز می‌شود، 2)برای کودکان کوچکتر از 12 ماه یا افراد بالای 40 سال و افراد مبتلا به نقص ایمنی، ایمونوگلوبولین، ml/kg‏02/0 داخل عضلانی ترجیح داده می‌شود، 3) مسافرانی که قصد سفر به مناطق اندمیک دارند و قبلا واکسن نزده‌اند باید یک دوز منفرد واکسن HAV را در هر زمانی قبل از سفر دریافت کنند.

        دختر 6 ساله‏ای یک هفته بعد از ابتلا به اسهال خونی با بی‏حالی و ادم اطراف چشم و افزایش فشارخون مراجعه کرده است. با توجه به آزمایشات زیر کدام تشخیص برای بیمار مطرح است؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
BUN= 102 mg/dl, Cr= 4.5 mg/dl, Hb= 5 gr/dl, PLT= 80000 mm3
U/A= RBC: 30-40, Protein: 2+
الف) گلومرولونفریت حاد به دنبال عفونت
ب) سندرم همولیتیک اورمیک
ج) نکروز حاد توبولی
د) نفریت لوپوسی
پاسخ: ب
 توضیح:
سندرم همولیتیک اورمیک: تعریف سندرم همولیتیک اورمیک عبارتند از: الف) آنمی همولیتیک میکروآنژیوپاتیک، ب) ترومبوسیتوپنی، ج) آسیب کلیوی.
اپیدمیولوژی: شایع‌ترین نوع سندرم همولیتیک اورمیک، HUS همراه با اسهال (D+HUS) است.
یافته‏های آزمایشگاهی: یافته‌های آزمایشگاهی مهم در HUS عبارتند از: 1ـ آنمی همولیتیک میکروآنژیوپاتیک (وجود شیستوسیت در لام خون محیطی)، 2ـ افزایش LDH، کاهش هاپتوگلوبین، 3ـ افزایش رتیکولوسیت و AST، 4ـ افزایش کراتی‌نین، هماچوری و پروتئین‌اوری، 5ـ ترومبوسیتوپنی
 توجه: در لام خون محیطی بیماران مبتلا به HUS، همولیز میکروآنژیوپاتیک (شیستوسیت) دیده می‌شود. تست کومبس منفی است.
درمان: درمان HUS عبارت است از: درمان حمایتی شامل جبران مایع، کنترل هیپرتانسیون و درمان عوارض مربوط به نارسایی کلیوی شامل دیالیز در صورت لزوم اندیکاسیون است. ترانسفیوژن RBC در صورت نیاز انجام می‌گیرد. از تزریق پلاکت باید خودداری کرد.

        کودک 4 ساله‌ای به دنبال سرماخوردگی دچار ضعف بالا رونده حاد اندام تحتانی به صورت دو طرفه و قرینه شده است. هوشیار است و در معاینه رفلکس‏های وتری در اندام تحتانی کاهش یافته است. تشخیص شما چیست؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
الف) سندرم گیلن‌باره
ب) پولیومیلیت
ج) مسمومیت با ارگانوفسفرها
د) دیفتری
پاسخ: الف
 توضیح:
سندرم گیلن‌باره: تظاهرات کاراکتریستیک سندرم گیلن‌باره عبارتند از: فقدان رفلکس‌ها، شلی و ضعف تقریبا قرینه صعودی که از پاها شروع شده و به طرف بالا پیشروی کرده تا آنکه دست‌ها، تنه و عضلات بولبر (زبان، حلق، حنجره) را می‌گیرد. سندرم گیلن‌باره با توجه به طبیعی بودن عملکرد روده و مثانه، از بین رفتن رفلکس اندام فوقانی، فقدان سطح حسی و عدم حساسیت نخاع به لمس از سندرم‌های نخاعی افتراق داده می‌شود.
آنالیز CSF: آنالیز CSF در مبتلایان به سندرم گیلن‌باره گاهی در اوایل بیماری نرمال است، اما به طور کلاسیک سطح پروتئین بالا می‌رود، بدون آنکه پلئوسیتوز وجود داشته باشد.
گیلن‌باره نوع میلر فیشر: نوعی از سندرم گیلن‌باره مربوط به اعصاب جمجمه‌ای است که به آن گیلن‌باره نوع میلر فیشر گفته می‌شود. این بیماری با آتاکسی، افتالموپلژی نسبی و از بین رفتن رفلکس‌ها (Areflexia) تظاهر می‌یابد.

        اساس درمان در آنافیلاکسی کدامیک از داروهای ذیل است؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
الف) تزریق متیل پردنیزولون
ب) دیفن‌هیدرامین
ج) تزریق داخل عضلانی اپی‏نفرین
د) رانیتیدین وریدی
پاسخ: ج
 توضیح:
آنافیلاکسی یک اورژانس پزشکی و اپی‏نفرین عضلانی اساس درمان آنافیلاکسی است.

        نوزادی با سن حاملگی 32 هفته متولد شده و از روز دوم دچار حملات آپنه ناشی از Prematurity می‏شود. در این نوزاد حملات آپنه تا چند هفتگی می‏تواند ادامه یابد؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
الف) 1 تا 2
ب) 2 تا 3
ج) 4 تا 6
د) 8 تا 12
پاسخ: ج
 توضیح: آپنه ایدیوپاتیک بیماری نوزادان پره‌ماچور است که اتیولوژی آن تاکنون مشخص نشده است، طی هفته اول عمر اتفاق می‌افتد و غالبا تا سن 36 تا 40 هفتگی (سن داخل رحمی به اضافه سن بعد از تولد) بهبود پیدا می‌کند.

        در کودک 7 ساله با درد مزمن شکمی اطراف ناف و حال عمومی خوب که وضعیت رشدی و تغذیه‏ای طبیعی دارد، کدامیک از موارد زیر علت بروز درد است؟ (پرانترنی اسفند 94 ـ قطب 4 کشوری (اهواز))
الف) زخم دئودنوم
ب) پانکراتیت
ج) دیورتیکول مکل
د) درد فانکشنال
پاسخ: د
 توضیح:
درد عملکردی شکم: درد شکمی راجعه یک مشکل شایع است که بیش از 10 درصد کل کودکان را گرفتار می‌کند، با این حال اغلب کودکان مبتلا بیماری خطرناک زمینه‌ای ندارند. پیک شیوع این اختلال در 7 تا 12 سالگی بوده و 10 درصد کودکان به آن مبتلا هستند (یعنی شایع است).
1) درد عملکردی شکم تقریبا هر روز اتفاق افتاده و ارتباطی با وعده‌های غذایی و اجابت مزاج ندارد. از نظر سایکولوژیک این کودکان تمایل به اضطراب و کمال‌طلبی دارند، به همین دلیل در مدرسه و موقعیت‌های اجتماعی، استرس دارند.
2) درد بیماران غالبا در صبح‌ها بدتر می‌شود و مانع از مدرسه رفتن کودکان و یا تاخیر آنها در رسیدن به مدرسه می‌شود.
3) درد اطراف ناف به نفع درد شکمی عملکردی (Functional) است، در حالی که وجود درد در منطقه‏ای از شکم که از ناحیه دور نافی (Periumbilical) دور باشد، جزء علائم هشدار دهنده دردهای شکمی است.