چاپ خبر
نقش مهم آموزش پزشکی در کاهش بیماری‌های غیرواگیر
روزنامه سپید   |   اخبار 3   |   26 تیر 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d38765

       سپید: تلاش معاونت آموزشی وزارت بهداشت برای مقابله با بیماری‌های غیر واگیر که مدتی است به‌عنوان مهم‌ترین عوامل مرگ‌ومیر در جهان شناخته می‌شود، تا حدودی به ثمر نشست. باقر لاریجانی، نائب رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیر واگیر در حالی از تدوین «سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیر واگیر» خبر داد که بیماری‌های غیر واگیر با روندی نگران‌کننده بر کشورهای با‌ درآمد پایین و متوسط تاثیر گذاشته است. به‌طوری‌که تقریبا 80 درصد تمامی مرگ‌ومیرهای ناشی از این بیماری‌ها یعنی حدود 29 میلیون مورد در این کشورها اتفاق می‌افتد. جلوگیری از شیوع بیماری‌های غیر واگیر که در حال حاضر به یکی از مهم‌ترین عوامل مرگ‌ومیر تبدیل‌شده، یکی از مهم‌ترین عرصه‌های ورود آموزش پزشکی برای سیاست‌گذاری، تغییر رفتار مردم و تربیت کادر درمانی متبحر است. به گفته او، تدوین این سند برای بازه زمانی 10 ساله تدوین‌شده و تا سال 1404 ادامه خواهد داشت. معاون آموزشی وزارت بهداشت با تاکید بر لزوم وجود نقشه راهی جهت کنترل و پیشگیری بیماری‌های غیر واگیر گفت: «این بیماری ها در جهان جزء چالش‌های اصلی حوزه سلامت محسوب می‌شود. به‌طوری‌که بخش زیادی از مرگ‌ومیرها براثر این بیماری‌ها است.»

       سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیر واگیر، راهبرد سیاست‌گذاران و حاصل تلاش بین‌نهادی برای مقابله با بیماری‌هاست که از سوی رئیس سازمان جهانی بهداشت و رئیس منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت تدوین‌شده است. از‌این‌رو یکی از الزامات تحقق چنین طرحی، تایید سند از سوی سازمان‌های مهم نظیر مجلس شورای اسلامی است. اما سازمان‌های دیگری هم هستند که برای اجرای دقیق و بهتر سند همکاری آنها الزامی است. به گفته لاریجانی براساس این سند طی جلسات متعدد با نمایندگان وزارتخانه‌های مرتبط با حوزه‌های همکاری را مشخص کردیم. نهایتا کلیه وزرای مربوطه این سند را تایید نمودند و این نشان‌دهنده ضمانت این برنامه در سطح کشور است.

       نظام سلامت کشور طی دهه‌های اخیر با وضعیت متفاوتی نسبت به قبل مواجه شده و این امر برنامه‌ریزی متفاوتی را برای کلیه بخش‌های سلامت کشور ایجاب می‌کند که تغییرات جمعیتی یکی از مهم‌ترین این موارد است. لاریجانی تغییر هرم جمعیتی کشور را از زمینه‌های تغییر الگوی بیماری ها دانست و افزود: «کنترل بیماری‌های عفونی و پوشش خدمات بهداشتی اولیه موجب کاهش مرگ‌ومیر کودکان و افزایش امید به زندگی در کشور شده است و بدین ترتیب میزان جمعیت در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر افزایش‌یافته و باید برنامه‌ریزی جدی برای کنترل این بیماری ها صورت گیرد.»

       نائب رئیس کمیته ملی کنترل و پیشگیری بیماری‌های غیرواگیر گفت: «درگذشته مرگ‌ومیر کودکان و روند رو به رشد بیماری‌های واگیردار چالش اصلی سلامت کشور بود و امروزه خوشبختانه با برنامه‌ریزی‌هایی که به‌عمل‌آمده مرگ‌ومیر کودکان کاهش‌یافته و الگوی بیماری‌ها نیز در کشور تغییر کرده است.

       لاریجانی به افزایش امید به زندگی در ایران اشاره کرد و اظهار کرد: «در حال حاضر میانگین این شاخص در زنان 79 و در مردان 74 سال است و همین امر موجب افزایش جمعیت سالمند و باتبع آن افزایش بار بیماری‌های غیرواگیر در کشور می‌گردد.» لاریجانی گفت: «30 درصد خانم‌ها و 17 درصد آقایان در کشور ما BMI بالا دارند و این وضعیت در استان‌ها مختلف متفاوت است و باید به‌صورت جداگانه برای این بیماری برنامه‌ریزی نمایند.» لاریجانی بابیان اینکه در سند ملی کنترل و پیشگیری بیماری‌های غیرواگیر 13 هدف دنبال می‌شود، چهار هدف مرتبط با کاهش اسید چرب ترانس، کاهش میزان مرگ‌ومیر ناشی از حوادث ترافیکی، اعتیاد و سلامت روان را از اهداف اختصاصی کشور در این زمینه برشمرد. نائب رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیر واگیر گفت: «با بررسی‌هایی که در سطح بین‌الملل انجام‌شده کشور ما به لحاظ پیگیری موضوع کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر از وضعیت مناسبی برخوردار است، لیکن در زمینه بیماری‌های غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط با آن چالش‌های هشداردهنده‌ای در کشور وجود دارد که باید به‌صورت جدی برای آن برنامه‌ریزی شود.»