چاپ خبر
استروئیدهای استنشاقی حملات COPD را کاهش نمی‌دهند
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   01 مهر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d37920

یک پژوهش جدید نشان می‌دهد قطع مصرف گلوکوکورتیکوئیدهای استنشاقی در بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) که در حال مصرف برونکودیلاتورها هستند، اثر بسیار کمی بر علائم آنها دارد و هیچ دلیل عقلانی برای استفاده از استروئیدهای استنشاقی در این بیماران نیست. این یافته‌ها در آخرین کنگره بین‌المللی جامعه تنفس اروپا در آلمان ارائه و همزمان در ژورنال پزشکی نیوانگلند چاپ شده‌اند. در حال حاضر توصیه می‌شود برای بیمارانی که COPD شدید و حملات مکرر دارند، همزمان از کورتیکواستروئیدهای استنشاقی و برونکودیلاتورهای طولانی اثر تجویز شود.
پژوهشگران در یک کارآزمایی بالینی دوسوکور با عنوان WISDOM (Withdrawa- of Inhaled Steroids during Optimized Bronchodilator Management).
اثر قطع کورتیکواستروئیدهای استنشاقی را در بیمارانی که تحت درمان مناسب با برونکودیلاتورها بودند، بررسی کردند. در این مطالعه بیش از 2400 بیمار که تحت درمان 3 دارویی با تیوتروپیوم (18 میکروگرم یکبار در روز) سالمترول (50 میکروگرم 2 بار در روز) و کورتیکواستروئید استنشاقی فلوتیکازون پروپیونات (500 میکروگرم 2 بار در روز) بودند، شرکت داشتند. بیماران ابتدا به مدت 6 هفته درمان 3 دارویی را به شیوه فوق ادامه دادند. سپس به‌صورت تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند. گروه اول همچنان به مصرف همان داروها ادامه دادند و گروه دوم در عرض 12 هفته به‌صورت تدریجی و طی 3 مرحله کورتیکواستروئید استنشاقی خود را قطع کردند.
تحلیل نتایج گروه دوم نشان داد نسبت خطر (hazard ratio) در این گروه برابر 06/1 است. در هفته هجدهم که قطع کورتیکواستروئید کامل شده بود، پژوهشگران متوجه شدند که در گروه دوم میانگین کاهش FEV1 نسبت به زمان شروع مطالعه 38 میلی‌لیتر بیشتر از گروه اول است. این تفاوت تا هفته 52 پابرجا ماند اما 2 گروه تفاوتی از نظر دیس پنه نداشتند.
دکتر هلگو ماگنوسن از موسسه تحقیقات ریوی در کلینیک ریه Grosshansdorf آلمان و سرپرست این پژوهش می‌گوید: «تفاوت موجود در FEV1 بین 2 گروه از نظر آماری معنادار است اما تفاوت FEV1 به معنای تفاوت در تعداد حملات COPD نیست.» براساس این نتایج، به نظر می‌رسد قطع کورتیکواستروئیدهای استنشاقی در بسیاری از بیماران مبتلا به COPD ممکن است. دکتر ماگنوسن می‌گوید: «اگر نیازی به استفاده از این داروها نباشد، چرا باید آنها را مصرف کرد؟ با قطع مصرف این داروها از عوارض ناخواسته بسیاری پیشگیری خواهد شد و منابع مالی هم هدر نمی‌روند.»
در سرمقاله‌ای که به همراه این پژوهش در ژورنال پزشکی نیوانگلند به چاپ رسیده است، دکتر جان ریلی از دانشگاه پیتسبورگ پنسیلوانیا می‌نویسد :«نتایج این کارآزمایی به همراه نتایج حاصل از پژوهش‌های دیگر باید پزشکان را به تجدیدنظر در مداوای بیماران COPD تشویق کنند.» دکتر ریلی می‌نویسد: «کورتیکواستروئیدهای استنشاقی در بیماران COPD که همزمان بتا آگونیست‌های طولانی اثر مصرف می‌کنند، باید به منظور بهبود علائم تجویز شوند نه صرفا برای پیشگیری از حملات بیشتر. براساس این نتایج شاید لازم باشد در بیمارانی که با وجود مصرف بتاآگونیست‌های طولانی اثر، حملات مکرر دارند روش‌های پیشگیرانه دیگری را مانند تجویز روزانه آزیترومایسین در نظر بگیریم.»