چاپ خبر
لبنیات پرچرب خطر ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد
روزنامه سپید   |   اخبار 9   |   02 مهر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d37815

16 سپتامبر 2014، تحقیقات جدید سوئدی‌ها نشان می‌دهد که خوردن و نوشیدن فراورده‌های لبنیاتی پرچرب با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دوم ارتباط دارد. به نظر می‌رسد که این یافته با نظریه معمولی که به افراد دیابتی خوردن محصولات لبنیاتی کم‌چرب را توصیه می‌کرد در تناقض باشد.
این تحقیق جدید در جلسه سالیانه انجمن مطالعاتی دیابت اروپا مطرح شد. یافته‌ها نشان می‌دهد افرادی که روزانه 8 وعده یا بیشتر از لبنیات پرچرب استفاده می‌کنند 23 درصد کمتر در معرض ابتلا به دیابت نوع دوم هستند در مقایسه با افرادی که روزانه یک وعده از آن استفاده می‌کنند. این مطالعه روی 26930 نفر (60 درصد آنها زن بودند) که 74-45 سال سن داشتند انجام شد. در طول 14 سال تحقیق مستمر2860 مورد دیابت نوع دوم گزارش شد. این‌طور به نظر می‌رسد که چربی‌های غذایی می‌تواند نقش مهمی در پیشرفت دیابت نوع افراد داشته باشد.
مطالعات قبلی نشان می‌دهد جایگزین کردن مقدار زیادی چربی اشباع‌شده با چربی‌های اشباع‌نشده مناسب می‌تواند بهترین روش برای جلوگیری از دیابت نوع دوم باشد. برخی از کارشناسان، روغن‌های گیاهی (مثلا کرم‌هایی که با روغن آفتابگردان یا روغن زیتون درست شده‌اند) را به‌عنوان بهترین گزینه به جای استفاده از روغن‌های حیوانی (مثلا خامه‌هایی) پیشنهاد کرده‌اند. مطالعات دیگر نشان می‌دهد خوردن و نوشیدن مقدار زیادی فراورده‌های لبنیاتی می‌تواند سالم باشد. محققان دریافته‌اند خوردن خامه به میزان یک 30گرم یا بیشتر در روز خطر ابتلا به دیابت نوع دوم را در مقایسه با افرادی روزانه که 3درصد گرم یا کمتر خامه می‌خورند تا 15 درصد کاهش می‌دهد. خطر ابتلا به دیابت نوع دوم در افرادی که روزانه 6 انس شیر و ماست با چربی معمولی حدود 3 درصد که از شیر پرچرب تخمیر شده گرفته شده است استفاده می‌کنند در مقایسه با افرادی که اصلا شیر و ماست نمی‌خورند، 20 درصد کاهش می‌یابد. با این همه خوردن گوشت و فراورده‌های گوشتی به مقدار زیاد خطر ابتلا به دیابت را افزایش می‌دهد. در یک اعلامیه رسمی، آلریکا اریکسون محقق مرکز دیابت دانشگاه لاند سوئد گفت: «یافته‌های ما نشان می‌دهد که چربی‌های فراورده‌های لبنیاتی برخلاف چربی‌های حیوانی نقش موثری در پیشگیری از دیابت نوع دوم دارد.»
دکتر ریچارد الیوت، مدیر اطلاعات تحقیقات دیابت بریتانیا گفت: «این مطالعات نشان می‌دهد که منابع مختلف چربی در رژیم غذایی به روش‌های گوناگونی در خطر ابتلا به دیابت نوع دوم تاثیر می‌گذارد. اگرچه این مسئله به این معنی نیست که اضافه کردن فراورده‌های لبنیاتی پرچرب به رژیم غذایی‌تان عملا شما را در مقابل دیابت نوع دوم محاظت می‌کند و ما هرگز چنین چیزی را نمی‌گوییم. مصرف فراورده‌های لبنیاتی می‌تواند بخشی از رژیم غذایی سالم را تشکیل دهد اما اینکه ما بدانیم چه مقدار باید مصرف کنیم بسیار مهم است، لبنیات پرچرب کالری بالایی دارد که باعث اضافه‌وزن و در نتیجه افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم می‌شود. قبل از اینکه توصیه‌هایمان را در مورد بهترین روش برای پایین آوردن خطر ابتلا به دیابت نوع دوم مانند داشتن وزن مناسب از طریق فعالیت‌های فیزیکی زیاد، رژیم غذایی متعادل که در آن نمک، چربی‌های اشباع‌شده و شکر به میزان کم و میوه و سبزی به مقدار فراوان مصرف می‌شود را تغییر دهیم به مطالعات بیشتری احتیاج داریم.»
ترجمه: ندا یوسفی