چاپ خبر
آینده تشخیص سرطان در دستان چه تست‌هایی است؟ (1)
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   08 مهر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d37458

امروز جای هیچ‌گونه شکی نیست که تشخیص زودهنگام سرطان، کلید درمان این بیماری مهلک و کشنده است. اما اینکه چه زمانی انجام شود، بهتر است و اغلب به زمانی باز می‌گردد که هنوز بیمار علایمی نشان نمی‌دهد، خود جای بحث دارد. تا به امروز، شواهد روزافزونی حاکی از آن است که همه انواع سرطان مشخصه‌ خاص یا حتی بوی خاص مربوط به خود را دارند که همین اثر انگشت خاص آنها، کلید تشخیص زودهنگام آنها است. در حال حاضر، محققان در سراسر جهان به دنبال روش‌های ساده‌تری هستند تا بتوانند علایم زیرکانه‌ای را که انواع سرطان، از جمله سرطان‌های پستان، کولورکتال، ریه، پانکراس، دهان و دیگر سرطان‌ها از خود بروز می‌دهند، قبل از آنکه نتوان برای بیمار کار خاصی انجام داد، شناسایی کنند. البته بعضی تست‌های موجود به این امر کمک می‌کنند.
تد گانسلر، مدیر محتوای پزشکی در انجمن سرطان آمریکا می‌گوید: «در طول 2 دهه گذشته، محققان اطلاعات زیادی در رابطه با تغییرات سلولی و ملکولی برای افتراق بافت سرطانی از سالم پیدا کرده‌اند.» وی ادامه می‌دهد: «بسیاری از متخصصان که حوزه غربالگری و تشخیص سرطان را دنبال می‌کنند، از پیشرفت‌های صورت گرفته بسیار هیجان‌زده‌اند، خصوصا در رابطه با کاهش مرگ و میر مرتبط با سرطان.» در اینجا سعی داریم تا به بعضی از این روش‌های ساده اشاره‌ای داشته باشیم.
تست‌های تنفسی برای تشخیص سرطان: هوای بازدمی شما می‌تواند سرنخ‌های ارزشمندی را در رابطه با سلامتی شما بدهد. البته نه به آن سادگی که مثلا مشخص است به تازگی مسواک زده‌اید. هوای بازدمی حاوی صدها ماده شیمیایی است که «ترکیبات آلی فرار» (VOCs) نامیده می‌شوند. مطالعات زیادی نشان داده‌اند که هوای بازدمی بیماران مبتلا به سرطان‌های ریه و پستان، در مقایسه با افراد سالم، پانلی مجزا و متفاوت از بوها یا
VOCها دارند. آزمایش‌های آزمایشگاهی تفصیلی و ارتقای دانش قوی بیوشیمی سرطان کمک کرده تا این یافته‌ها امروز در دسترس قرار گیرد. البته در این میان نباید نقش سگ‌ها را از نظر دور داشت که با شامه تیز خود چه کمک بزرگی به دانشمندان کرده‌اند! در دهه‌های گذشته، مطالعات اندکی به این موضوع اشاره کرده بودند که سگ‌های می‌توانند سرطان‌ها را از روی بو تشخیص دهند. از آن زمان تاکنون، تعداد مطالعات علمی که از این ایده حمایت کرده‌اند، رو به فزونی گذاشته و تایید می‌کنند که دقت سگ‌ها برای تشخیص مواد شیمیایی آزاد شده در اثر وجود سرطان بالاست.
سرطان‌هایی که می‌توانند از قوه بویایی تیز سگ‌ها بهره ببرند، عبارتند از کولون، پستان، مثانه، تخمدان، پروستات و ریه. در حال حاضر نیز کارآزمایی‌های بالینی چندی هستند که به بررسی حسگرهای تنفسی و بینی‌های مصنوعی، براساس تحقیقاتی که روی درک بویایی سگ‌ها صورت گرفته، پرداخته‌اند تا مشخص شود که آیا اینها می‌توانند سرطان ریه را تشخیص دهند.
ادامه دارد...
WebMD