روزنامه سپید | اخبار 11 | 14 مهر 1393 | لینک خبر:
sepidonline.ir/d37291
یک بررسی جدید نشان میدهد اگر بخواهید بدانید که چه میزان عمر میکنید، پیشبینی شما میتواند به جوابدادن به این سوال کمک کند. محققان دانشگاه شیکاگو در این بررسی روی افراد میانسال رابطهای میان توانایی تشخیص بوهای خاص مانند آب نبات نعناعی یا ماهی و خطر افزایش یافته مرگ و میر در طی ۵ سال بعد را پیدا کردند. محققان میگویند: «اختلال یا از دست دادن قدرت بویایی پیشگویی قویتر از سایر عوامل مانند سکته قلبی، سرطان و بیماریهای ریوی در مورد زمان احتمالی مرگ است.» دکتر جایانت پینتو، استادیار جراحی دانشگاه شیکاگو میگوید: «ما فکر میکنیم از دست دادن قدرت بویایی بهطور مستقیم باعث مرگ نمیشود اما یک نشانه و پیام است، یک اخطار اولیه به این معنی که برخی عوامل در بدن خوب پیش نرفته و باعث ایجاد آسیب شده است.» این محققان برای انجام این بررسی یک آزمایش بویایی ساده را روی 3 هزار و 5 نفر بین ۵۷ تا ۸۵ سال انجام دادند. از هر شرکت کننده در مورد تشخیص ۵ بوی معمول شامل آبنبات نعناعی، ماهی، پرتقال، گل سرخ و چرم سوال شد. اکثر شرکت کنندگان (حدود۷۸ درصد) توانایی بویایی طبیعی داشتند، به این معنی که حداقل 5-4 بو را تشخیص دادند. نزدیک ۲۰ درصد افراد 3-2 بو را تشخیص داده و ۳/۵ درصد آنها تنها یک بو را تشخیص داده یا هیچیک از ۵ بو را تشخیص ندادند.این محققان ۵ سال بعد از این آزمایش بویایی اولیه به بررسی این موضوع پرداختند که کدام یک از افراد هنوز زنده هستند. آنها دریافتند که ۴۳۰ نفر از این افراد (5/12درصد) شامل ۳۹ درصد کسانی که قدرت بویایی کمتری را در ۵ سال قبل نشان داده بودند (کسانی که یک بو را تشخیص داده یا هیچ یک از ۵ بو را تشخیص ندادند)، فوت کردهاند. همچنین ۱۹درصد کسانی که قدرت بویایی متوسطی در ۵ سال قبل داشتند و تنها ۱۰ درصد کسانی که در آزمایش بویایی موفق بودند در ۵ سال گذشته فوت کرده بودند. مارتا مککلینتاک یکی از این محققان و استاد روانشناسی در دانشگاه شیکاگو، میگوید: «بدیهی است که افراد تنها به علت آسیب دستگاه بویاییشان نمیمیرند.» با این وجود کاهش توانایی بویایی ممکن است نشاندهنده چیزی باشد که مککلینتاک آن را کاهش توانایی بدن در بازسازی اجزای کلیدی باشد که با افزایش سن کاهش مییابد، مینامد این وضعیت به مرگ به علل دیگر میانجامد. عدم عملکرد سیستم بویایی میتواند نشانهای از کندشدن روند بازسازی سلولی یا نتیجه سالها در معرض سموم و آلودگیهای زیست محیطی بودن باشد. این محققان در مقالهشان به نقش دستگاه بویایی بهعنوان یک دستگاه شیمیایی اجدادی را که با بسیاری از فرایندهای فیزیولوژیکی مرتبط است، اشاره کردهاند. به عنوان مثال، بو به حفظ تغذیه صحیح انسان، کمک به اشتها و میل برای انواعی خاص از غذاها کمک میکند. توانایی بویایی همچنین میتواند با تشخیص خطرات زیست محیطی و عوامل بیماریزا و حتی احساسات و حافظه افراد مرتبط باشد. سایر مطالعات درباره شیوههای پیشبینی مرگ و میر بیشتر روی شاخصهای جسمی نقصان سلامت متمرکز بودهاند. مطالعهای انجام شده بهوسیله محققان دانشگاه پیتزبورگ در سال ۲۰۱۱ نشان داد که افراد که بهطور پیوسته با سرعت یک متر در ثانیه (۳/۶ کیلومتر در ساعت) پیادهروی میکنند ، از سایر افراد با سن و جنس مشابه بیشتر عمر کرده و مطالعهای در سال ۲۰۱۰ نشان داد افرادی که تستهای جسمی ساده از جمله تستهای مربوط به در دست گرفتن اشیا، پیادهروی، بلندشدن از روی صندلی و داشتن تعادل روی یک پا را بهخوبی انجام نمیدهند در مقایسه با سایرین بیشتر در معرض خطر مرگ هستند. اما استفاده از تستهای بویایی جهت تخمین میزان مرگ و میر ممکن است سادهتر از سایر آزمایشهای جسمی باشد.
منبع: LiveScience