چاپ خبر
کرم‌های ضد آفتاب برای محافظت در برابر ملانوم به تنهایی کافی نیستند
هشدارهای «روز نسوختن»
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   19 مهر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d36934

تخمین زده می‌شود که در سال جاری حدود 76100 مورد بیماری ملانوم، کشنده‌ترین نوع سرطان پوست، دیده شود. از آنجا که قرار گرفتن در معرض نور ماورای بنفش خورشید و یا دستگاه‌های برنزه کننده پوست از مهمترین عوامل ایجاد ملانوم به شمار می‌روند، استفاده از کرم‌های ضد آفتاب برای پیشگیری در صدر جدول قرار دارد. اما اخیرا نتایج تحقیقی که در مجله Nature منتشرشده است، نشان می‌دهد که کرم‌های ضد آفتاب به تنهایی برای محافظت در برابر این بیماری کافی نیستند.
ملانوم که در 3 دهه اخیر درایالات متحده افزایش یافته است، یک نگرانی عمده برای این کشور است. کمپین‌های بهداشت عمومی که در سراسر جهان برای کاهش سرطان پوست تلاش می‌کنند، سعی می‌کنند مردم را تشویق کنند که در برابر نور خورشید نه تنها از کرم‌های ضد‌آفتاب استفاده کنند بلکه مناطقی از پوست را که در معرض تابش نور خورشید قرار دارند بپوشانند.
به عنوان مثال، شورای ملی پیشگیری از سرطان پوست در کمپینی با هدف افزایش آگاهی مردم از تماس بیش از حد با پرتو اشعه ماورای بنفش (UV) روزی را به عنوان «روز نسوختن» اعلام کرد.
آخرین مطالعه توسط موسسه انگلیسی تحقیقات سرطان دانشگاه منچستر و همچنین موسسه تحقیقات سرطان در بریتانیا انجام شده است که از چنین کمپین‌هایی حمایت می‌کنند. حتی با استفاده از کرم‌های ضدآفتاب، بازهم نور ماورای بنفش، ژن‌های جلوگیری از آسیب پوست را هدف قرار می‌دهد.
تیم تحقیقاتی برای رسیدن به یافته‌هایشان اثرات نور UV را بر روی موش‌های 2 ماهه با ژن غیرطبیعی BRAF که به عنوان عامل افزایش خطر ابتلا به ملانوم شناخته شده است، تحلیل کردند.
محققان دریافتند که در پوست بدون محافظ، نورUV مستقیما به دی ان ای سلول‌های رنگدانه پوست صدمه می‌زند که باعث افزایش خطر ملانوم می‌شود. این تیم کشف کرد که قرار گرفتن در معرض نور UV به خصوص منجر به وجود آمدن اختلال در ژنی به نام P53 می‌شود که معمولا کار این ژن، جلوگیری از آسیب دی ان ای بر اثر اشعه UV است.
تیم تحقیقاتی دریافت که پس از استفاده کرم‌های ضدآفتاب بر روی پوست موش‌ها، سطح دی ان ای آسیب دیده ناشی از پرتو UV به‌طور قابل توجهی کاهش یافت که باعث کاهش سرعت پیشرفت ملانوم شد. با این حال، محققان دریافتند که کرم‌های ضد آفتاب نمی‌توانند از پوست در مقابل نور UV کاملاً محافظت کنند و تابش نور ماورای بنفش هنوز هم قادر به ایجاد اختلال در ژن 53 P است، اما به میزان کم‌تر.
دکتر «ریچارد مارایز»، دانشمند تحقیقات سرطان بریتانیا، نویسنده این مطالعه در مورد این یافته‌‌ها اظهار‌نظر کرده و می‌گوید:
«مدت زیادی است که نور UV به عنوان عامل سرطان پوست ملانوم شناخته شده است اما اینکه چگونه باعث این اتفاق می‌شود، روشن نیست. این بررسی‌ها به ما این امکان را می‌دهند که بفهمیم چگونه نورUV باعث ملانوم می‌شود.
اینکه نور UV بسیاری از ژن‌هایی را که از ما در مقابل اثرات مخربش محافظت می‌کنند، هدف قرار می‌دهد، نشان دهنده این است که این عامل سرطان‌زا چقدر خطرناک است. این مطالعه مدارک مهم زیادی را ارائه می‌دهد که اثبات می‌کند کرم‌های ضد آفتاب از پوست در برابر اثرات مخرب نور UV کاملا محافظت نمی‌کنند.»
اهمیت حفاظت در برابر نور ماورای بنفش
دکتر «جولی شارپ»، رئیس اطلاعات بهداشتی در مرکز تحقیقات سرطان بریتانیا اشاره می‌کند که هرچند هنگامی که کرم‌های ضد آفتاب به درستی استفاده می‌شوند می‌توانند محافظی در مقابل اشعه UV باشند، مردم فکر می‌کنند با یک‌بار استفاده از آنها شکست‌ناپذیر می‌شوند و می‌توانند زمان طولانی‌تری را در معرض تابش خورشید قرار بگیرند. در نتیجه قرار گرفتن در معرض نور UV به طور کلی افزایش می‌یابد.
او اضافه می‌کند: «این تحقیق با شواهد زیادی نشان می‌دهد با اینکه کرم‌های ضد آفتاب در محافظت از پوست نقش دارند اما نباید فقط به آنها متکی بود. انجام دادن عادات و نکات ایمنی برای محافظت پوست از آفتاب سوختگی چه در کشورتان و چه در خارج از کشور ضروری است و آفتاب سوختگی نشانه واضحی از صدمه دیدن دی ان ای سلول‌های پوست است که می‌تواند در طول زمان منجر به سرطان پوست شود.»
شورای ملی پیشگیری از سرطان پوست توصیه می‌کند علاوه بر استفاده از مقدار قابل‌توجه کرم‌های ضد آقتاب با SPF 30 یا بالاتر در نور آفتاب، هنگامی که شدت تابش خورشید در بالاترین مقدارخود قرار دارد باید در سایه قرار گرفت و از لباس‌های محافظ مانند کلاه‌های لبه پهن، عینک آفتابی و بلوزهای آستین‌دار استفاده کرد.
مجله «شاخص‌های زیستی، پیشگیری واپیدمیولوژی سرطان» تحقیقی را منتشر کرده که نشان می‌دهد تجربه کردن 5 تاول آفتاب سوختگی یا بیشتر، قبل از سن 20 سالگی می‌تواند خطر ابتلا به ملانوم را تا 80 درصد افزایش دهد.
منبع: MNT
ترجمه: روشنک الی