چاپ خبر
کوبانی، قربانی جدید خاورمیانه
روزنامه سپید   |   اخبار 13   |   20 مهر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d36691

3 هفته بعد از محاصره کوبانی و با افزایش احتمال سقوط این شهر، کوبانی به قربانی جدید استراتژی آمریکا و سیاست تحریک‌آمیز ترکیه در خاورمیانه بدل شده است. این در حالی است که اخیرا اوضاع در منطقه کوبانی پیچیده‌تر شده و درگیری میان نیروهای کرد منطقه با داعش شدت یافته است و تا کنون زنان و مردان زیادی توسط داعش کشته شده‌اند.
متاسفانه در این شرایط، ترکیه مرزهای خود را بر روی آوارگان کوبانی بسته و حتی از دخالت کردهای ترکیه به منظور کمک به اهالی کوبانی‌ جلوگیری می‌کند. گرچه پیش‌تر دولت ترکیه اعلام کرده بود؛ از سقوط کوبانی جلوگیری می‌کند، اما مواضع اخیر مسئولان ترکیه حاکی از انفعال و بی‌توجهی آنکارا نسبت به بحران انسانی در کوبانی است. از سوی دیگر ائتلاف بین‌المللی موسوم به ضد داعش نیز نسبت به درگیری‌های کوبانی منفعلانه برخورد کرده و اقدامی عملی در این باره صورت نداده است. این در حالی است که مهم‌ترین هدف این ائتلاف، مبارزه با تروریسم به خصوص داعش اعلام شده است.
با این وجود، روند تحولات در شهر کردنشین کوبانی در شمال سوریه توجه جامعه جهانی و رسانه‌ها را به خود جلب کرده است. این مساله از آن جهت بیشتر در عرصه رسانه‌ای مطرح است که در روزهای گذشته گروه داعش توانسته در بخش‌هایی از شهر نفوذ کند و اکنون نیز در بخش‌هایی از شهر درگیری بین جنگجویان کرد سوری و گروه داعش ادامه دارد.
مساله فعلی رفتار متناقض ترکیه درباره کوبانی است. از سویی ترکیه اعلام کرده است که می‌خواهد با داعش مقابله کند و از سوی دیگر رجب طیب اردوغان رییس‌جمهوری و داوود اغلو نخست‌وزیر این کشور عملا فرمانی جدی برای مقابله با داعش صادر نمی‌کنند.
به نظر می‌رسد ترکیه برای ورود جدی به مبارزه با داعش در سوریه همچنان به دنبال امتیازگیری است و نگاه بلندمدت‌تری را نسبت به کوبانی برای خودش ترسیم کرده است. ترکیه علاقه ندارد هرگونه تقابل ارتش این کشور با داعش منجر به تقویت موضع سیاسی دولت بشار اسد منجر شود چرا که این کشور همچنان بر سیاست تقابل با نظام سیاسی سوریه تاکید دارد. از سوی دیگر ترکیه نسبت به وضع آینده و تحولات کردها در سوریه هم نگران است.
ترکیه نمی‌خواهد خود را درگیر جنگی کند که حاصل آن به گفته مقام‌های ترکیه، نفعی برای این کشور نخواهد داشت. سخنان داوود اغلو که اعلام کرده بود «به فرض که ما داعش را در سوریه مجازات کردیم، چه ضمانتی وجود دارد که بعدا اتفاق بدتری در سوریه پیش نیاد»، به صورت غیر‌مستقیم به دغدغه ترکیه درباره تثبیت هرچه بیشتر نظام سیاسی فعلی سوریه و شخص بشار اسد بازمی‌گردد.
آنا