چاپ خبر
اثبات ایمنی درمان آسیب ماکولا، با سلول بنیادی
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   26 مهر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d36578

مطالعه جدیدی برای اولین بار ایمنی طولانی مدت پیوند سلول‌های جنینی را در درمان بیماری‌های انسانی نشان داده است. در این تحقیق 18 نفر برای درمان دژنریشن ماکولا تحت پیوند سلول‌های بنیادی قرار گرفتند. دژنریشن ماکولا، شایع‌ترین علت از دست رفتن بینایی است. پیوند سلول‌های بنیادی که باعث برگشت بینایی در بیش از نیمی از بیماران می‌شود، حداقل تا 3 سال پس از انجام پیوند سلول‌های بنیادی، بی خطر تشخیص داده شده است. مطالعه که توسط شرکت تکنولوژی پیشرفته سلولی انجام شده، در شماره اکتبر نشریه لانست به چاپ رسیده است. سلول‌های بنیادی این قابلیت را دارند که به هر کدام از سلول‌های بدن تبدیل شوند؛ اما پیوند این سلول‌ها با مشکلات متعددی همراه بوده است. دکتر روبرت لانزا، سرپرست تحقیق تکنولوژی پیشرفته سلولی گفت: «این مشکلات شامل رد پیوند، توسط سیستم ایمنی بیمار است. تراتوم نیز از عوارض دیگر است.»تراتوما، نوعی بدخیمی است که در هنگام تبدیل سلول بنیادی به انواع مختلف بافتی رخ می‌دهد. سلول بنیادی به نوعی بافت ناسازگار تبدیل می‌شود که ممکن است شامل دندان و مو باشد. آنچنان که لانزا توضیح داده است، به همین دلیل است که محققان علاقه‌مند به درمان با سلول‌های بنیادی، روی بخش‌هایی از بدن متمرکز شده‌اند که سیستم ایمنی نیرومندی ندارند. چشم، یکی از این اعضاست. در یک مطالعه جدید، سلول‌های بنیادی جنینی، ابتدا به سلول‌های چشم تمایز داده شدند (سلول‌های اپیتلیال رنگین رتین). سپس به 9 بیمار مبتلا به دیستروفی ماکولای استارگاردز و نیز 9 بیمار دیگر مبتلا به دژنراسیون ماکولای وابسته به سن آتروفیک پیوند زده شدند.
وضعیت بیماران 3 سال پس از پیوند بررسی شد. هیچ اثری از هایپرپرولیفراسیون سلولی یا رد پیوند از سوی سیستم ایمنی در هیچ کدام از گروه بیماران مشاهده نشد و عوارض جانبی گزارش شده، ربطی به پیوند سلول بنیادی نداشت و در نتیجه جراحی چشم یا مهار سیستم ایمنی بدن قبل از پیوند ایجاد شده بود. در مجموع، 10 نفر از 18 بیمار اظهار داشتند که دید آنها بهبود یافته و این بهبودی فقط در بیمارانی مشاهده شد که تحت پیوند سلول‌های بنیادی قرار گرفته بودند.
دکتر استیون اسوارتز، نویسنده مقاله مذکور در نشریه لانست و پزشک انستیتوی چشم ژولز استین در لس‌آنجلس گفت: «نتایج به‌دست آمده در مورد ایمنی پیوند سلول بنیادی انسانی و نیز اهمیت آن در بهبود دید مبتلایان به بیماری‌های دژنراتیو، مسیر روشنی در درمان اختلالات نیازمند جایگزینی بافت، باز کرده است.» دکتر مایکل سامسون، از مرکز مانت سینای شهر نیویورک گفت: «از بین رفتن بینایی ناشی از آسیب رتین، چه ناشی از دژنراسیون ماکولار باشد و چه ناشی از دیابت، با گزینه‌های درمانی موجود، غیرقابل برگشت است. تکنولوژی سلول پیوندی به بیماران این امکان را می‌دهد که به برگشت بینایی از دست رفته‌شان بیندیشند. این مطالعه پایلوت نشان داده است رویای بهره‌گیری از تکنولوژی سلول‌های پیوندی در بازگرداندن بینایی به بیماران به واقعیت نزدیک شده است.»
Health Day