چاپ خبر
سرطان خون حاد، شایع‌ترین سرطان در کودکان یزدی
روزنامه سپید   |   اخبار 6   |   27 مهر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d36490

سالانه ۳ تا ۴ کودک از هر 100 هزار کودک در جهان به انواع سرطان‌ها مبتلا می‌شوند که در این میان سرطان‌های لوسمی (خون)، لنفوم و مغز شایع‌ترین آنها هستند. بدون شک به غیر از عوامل ژنتیکی، یکسری عوامل محیطی نیز در بروز سرطان‌ها موثرند. عواملی که به نظر می‌رسد در استان یزد، شدت بیشتری دارند. بالا بودن آمار سرطان در یزد از یک طرف و از سوی دیگر عوامل محیطی که مردم یزد را تهدید می‌کند نگران‌کننده است.
شایع‌ترین بدخیمی در طب اطفال لوسمی یا سرطان خون است که خوشبختانه نزدیک به ۸۰ درصد این بیماری قابل درمان است. البته مشروط بر اینکه علایم بالینی، تشخیص به موقع، درمان بجا و به موقع و بسیاری از عوامل موثر در درمان مانند کنترل پرستاری، وجود دارو و... همه با هم مهیا باشند.
در خصوص شایع‌ترین سرطان‌های کودکان در استان یزد، سرطان‌های خون حاد از آمار بالایی برخوردار است که خوشبختانه تا به حال پاسخ به درمان در وضعیت خوبی بوده است، همچنین سرطان مغز در کودکان کمتر از آمار بین‌المللی گزارش شده است و سرطان غدد لنفاوی در کودکان این استان نیز بالاست. خوشبختانه سرطان مخصوصا در صورت تشخیص زودهنگام قابل درمان و درصد نجات کودکان سرطانی در کشور از اروپا و آسیا نیز با رضایت‌بخشی بیشتری همراه است. همکاری خوب مسئولان و روسای دانشگاه علوم پزشکی یزد نیز در این زمینه بسیار موثر بوده است، بنابراین مردم از درمان نا‌امید نباشند و برای درمان سرطان پیگیری کنند.
والدینی که به واسطه شغل خود با انواع سموم و یا نفت و گازوئیل سرو کار دارند و به نحوی کودکان آنها در معرض این مواد قرار می‌گیرند، احتمال بروز سرطان در این کودکان را افزایش می‌دهند، چرا که کودکان نسبت به آلاینده‌های محیطی حساسیت بیشتری دارند. در نتیجه باید توجه شود که این‌گونه مواد داخل منزل نگه داشته نشوند و تا حد امکان از آنها استفاده نشود. همچنین افراد در صورت استفاده از این مواد حتما از لباس کار، دستکش و ماسک استفاده کنند. به‌تدریج باید به سمتی حرکت کنیم که کمتر از این مواد برای میوه‌ها و غیره استفاده شود و از میوه‌هایی که به وسیله سموم پرورش یافته‌اند، استفاده نشود. به والدین توصیه می‌کنم از معرض قرار گرفتن کودکان در نور خورشید به ویژه زمانی که شدت دارد (بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر) خودداری کنید. در ضمن کرم‌های ضدآفتاب در کودکان ۶ ماهه و بالا‌تر استفاده کنید. از مصرف کرم‌های ضدآفتاب برای کودکان کمتر از ۶ ماه جدا خودداری و از معرض قرار گرفتن کودک کمتر از ۶ ماه در نور خورشید جدا باید خودداری کنید.
سالیانه ۱۴۰۰ مورد از انواع سرطان در استان ثبت می‌شود که این موضوع نگران‌کننده است و نیاز مبرم به ریشه‌یابی و بررسی دارد. با توجه با شعار امسال سازمان جهانی بهداشت مبنی بر خودمراقبتی، باید برنامه‌های توجیهی و آموزشی در مسیر کاهش آمار سرطان در استان در اولویت برنامه قرار گیرد.
اعظم‌السادات هاشمی
رئیس مرکز تحقیقات خون، سرطان و ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد