چاپ خبر
جنجال‌های استفاده از خمیر مرغ هم چنان ادامه دارد
لغو مجوز واحدهای متخلف
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   27 مهر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d36469

تحقیقات صنعتی همواره به دنبال روش‌هایی برای افزایش راندمان تولید است. فرایند جداسازی مکانیکی، فن آوری است که در صنعت برای به دست آوردن حداکثر گوشت از استخوان‌هایی که قبلا بخش ماهیچه‌ای آن جداسازی شده است، کاربرد دارد. گوشتی که به این ترتیب از لاشه مرغ به دست می‌آید گوشت جداسازی شده مکانیکی مرغ یا خمیر مرغ نامیده می‌شود. خمیر مرغ به عنوان یکی از مواد اولیه در فرمولاسیون سوسیس و کالباس در ایران استفاده می‌شود.
هنوز چند روزی از جنجال پالم در لبنیات نگذشته بود که سوسیس و کالباس هم دست به خودنمایی زد. انتشار اخباری مبنی بر استفاده از خمیر مرغ در صنایع سوسیس و کالباس باعث شد تا نگرانی جدیدی در این زمینه بروز پیدا کند. کما اینکه تعدادی از وکلای دادگستری نیز از معاون غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به دلیل نداشتن نظارت بر تولید خمیرمرغ و خمیر برنج به دستگاه قضا شکایت کردند. در ادامه ماجرا رییس سازمان غذا و دارو از ممنوع شدن ورود «خمیرمرغ» به چرخه تولید سوسیس و کالباس خبر داد و گفت: «این موضوع از نیمه دوم امسال اجرایی می‌شود.»
رسول دیناروند با اشاره به اقدامات انجام شده در جهت تامین سلامت فراورده‌های پروتئینی به ویژه سوسیس و کالباس، گفت: «در سوسیس و کالباس قدم اول حذف خمیر مرغ در تهیه این محصولات است. بخشنامه مربوطه ابلاغ شده و در شش ماه دوم امسال عملیاتی می‌شود.» وی با بیان اینکه حذف خمیر مرغ در تولید سوسیس و کالباس قدم بسیار بزرگی است، خاطرنشان کرد: «چراکه از سلامت خمیر مرغ اطمینان نداریم، بنابراین ورود آن به چرخه تولید سوسیس و کالباس ممنوع شد.» رییس سازمان غذا و دارو ادامه داد: «شرکت‌های تولید کننده سوسیس و کالباس از یک دوره زمانی برخوردار خواهند بود تا بتوانند خود را با ضوابط تطبیق داده و خمیر مرغ را حذف کنند.» دیناروند تاکید کرد: «نمی‌توانیم سلامت خمیر مرغ را تضمین کنیم، چراکه مشخص نیست ماده اولیه آن از سلامت برخوردار است یا خیر و ممکن است از چربی زیادی برخوردار باشد.»
این در حالی است که تولید کنندگان سوسیس و کالباس معتقدند واحد‌های تولید فراورده‌های گوشتی، خمیر مورد نیاز خود را عمدتا خود در داخل کارخانه تولید می‌کنند و خمیر مرغی که از سوی کارخانه‌های فراورده‌های گوشتی تولید و مصرف می‌شود، دارای مجوز سازمان استاندارد، وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی است و مشکلی ندارد اما عمده خمیر مرغی که از خارج از واحد‌های فراورده‌های گوشتی تامین می‌شود غیر مجاز است و استاندارد ندارد که بسیاری از واحدهای تولید این نوع خمیر مرغ نیز توسط تعاونی، استاندارد و بهداشت قلع‌ و قمع شده‌اند.
اما در این میان مدیر کل نظارت و ارزیابی فراورده‌های خوراکی و آشامیدنی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: «تا زمانی که در وزارت بهداشت در مورد سلامت خمیر مرغ مطمئن نشویم، استفاده از آن در محصولات غذایی مجاز نخواهد بود.»
هدایت حسینی ادامه داد: «سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت نیز از ابتدای سال گذشته به واحدهای تولیدی این محصول تاکید کرده است که در تولید خمیر مرغ موظف به تطابق با سیاست‌های وزارت بهداشت هستند و اگر این اتفاق نیفتد، مجوز تولید آنها متوقف خواهد شد. بخشی از خمیر مرغ به صورت بهداشتی تولید می‌شود ولی بخش غیربهداشتی این ماده نیز باید کنترل شود.» وی با اشاره به اینکه ایران در منطقه از نظر ایمنی غذایی وضعیت نسبتا خوبی دارد، خاطرنشان کرد: «در خبرهای منتشر شده در بحث آلودگی‌های غذایی نشان دهنده توجه ما به بحث ایمنی غذاست. در خیلی از کشور‌ها این نحوه خبررسانی وجود ندارد ولی ایران سختگیرانه‌ترین کشور در بحث واردات مواد غذایی است و موارد آلودگی همیشه اعلام می‌شود ضمن اینکه مردم نیز به بحث ایمنی غذا حساس هستند.»
حسینی با بیان اینکه هرچه علم تغذیه پیشرفت می‌کند، مخاطرات ناشی از محصولات غذایی نمود بیشتری پیدا می‌کند، خاطرنشان کرد: «اکنون الگوی بیماری‌های ناشی از مواد غذایی در حال تغییر است؛ به طوری که با تغییر روش زندگی و تولید صنعتی غذا، در کشورهای مختلف عوامل شیمیایی جای عوامل میکروبی را در بحث مخاطرات غذایی گرفته‌اند.»
وی با اشاره به اینکه اخیرا صحه‌گذاری در مورد سلامت خمیر مرغ در برخی موارد، با ارزیابی‌های بهداشتی توسط مسئولان وزارت بهداشت زیر سوال رفته، توضیح داد: «اگر در تولید این کالا از گوشت‌های سالم استفاده شود، می‌توان از آن به عنوان یک محصول حاوی پروتئین استفاده کرد. سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت نیز از ابتدای سال گذشته به واحدهای تولیدی این محصول تاکید کرده که در تولید خمیر مرغ موظف به تطابق با سیاست‌های وزارت بهداشت هستند و اگر این اتفاق نیفتد، مجوز تولید آنها متوقف خواهد شد.» مدیر کل نظارت و ارزیابی فراورده‌های خوراکی و آشامیدنی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: «اگر در تولید خمیر مرغ از گوشت‌های سالم استفاده شود، می‌توان از آن به عنوان یک محصول حاوی پروتئین استفاده کرد.»
محسن طاهرمیرزایی