چاپ خبر
نمایشگاه «ضربان متفاوت تهران» برای تشریح گرافیتی
دیوارها هم مجالی برای خلق هنر هستند
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   09 آذر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d3643

صر جمعه 6 آذر ماه در گالری دنا، نمایشگاه «ضربات متفاوت تهران» که به هنر گرافیتی یا همان دیوارنگاری و هنر خیابانی اختصاص دارد،‌ افتتاح شد. نمایشگاهی که به مدت 10 روز تا 16 آذر، در این گالری دایر است. «ضربات متفاوت تهران» که این‌بار در تهران برگزار می‌‌شود، رویدادی جهانی است که تا امروز در نیویورک، مالزی و کابل نیز برگزار شده است.

گرافیتی شکلی از هنر باستانی است
        جیانکارلو پتروچی کیوریتور (نمایشگاه‌گردان) این نمایشگاه، درباره انتخاب این نمایشگاه بین‏المللی می‌گوید: ««ضربات متفاوت تهران»، بخشی از یک بازی در زبان انگلیسی است. در واقع به معنای «ضربات متفاوت تهران برای فرهنگ‌های متفاوت» است. همانطور که من بارها شکل‌های متفاوتی از هنر خیابانی را نشان داده‎ام، فکر می‏کنم این عنوان توصیفی از این موضوع است که هنر خیابانی سبک‎های بسیاری دارد.» او ادامه داد: «از چهره‌های ساندرا شوریر تا بچه‎های بانمک ارنست زاخارویچ و فیگورهای مارتین واتسون، همگی تحت عنوان گرافیتی قرار می‎گیرد. هدف از این رویداد هنری نشان دادن همه شکل‎های متفاوت هنر خیابانی در سراسر دنیا است.»

       به گزارش سپید،‌ این هنرمند با اشاره به اینکه هنر خیابانی، به‌طور کلی به هر مکانی جلوه‌ای خاص می‏بخشد، اظهار کرد: «ما می‏خواهیم نشان دهیم که گرافیتی شکلی از هنر باستانی و حقیقی است. نقاشی‎های دیواری انسان در غارهای باستانی، نقاشی‎های روی دیوارهای رم باستان تا امروز ادامه یافته و به‌شکل گرافیتی در همه جای جهان دیده می‏شود. به نظر ما آثاری که ادراک مردم را تغییر می‏دهند، از هنر خیابانی هستند و دوست داریم این دریچه را به روی همگان باز کنیم.» پتروچی درباره رویداد هنری «ضربات متفاوت تهران» توضیح داد: «پیش‎تر ما این رویداد را در لندن، نیویورک سیتی، پنانگ مالزی وکابل برگزار کردیم و اکنون شاهد«ضربات متفاوت تهران» در تهران هستیم. به‌علاوه قصد داریم در سال 2017 با موافقت دولتی، به ایران آمده و نمایش بزرگی را روی دیوارها برگزار کنیم تا به این ترتیب نشان دهیم هنر می‏تواند همه مردم جهان را بدون توجه به فرهنگ یا نژاد آنان با هم متحد کند. ما امیدواریم این اتفاق رخ دهد؛ زیرا این فقط یک آغاز برای ما است.»

       او با بیان این موضوع که مردم گرافیتی را می‎بینند و باید برداشت خودشان را نسبت به آن داشته باشند، گفت: «گرافیتی یا در مجموع هنر خیابانی به سختی در قالبی مشخص قرار می‎گیرد و نمی‏توان آن را با یک جمله تعریف کرد. به‌نظر من مخاطبان باید دیدگاه شخصی خود را از آن داشته باشند.» این هنرمند بیان کرد: «همه آثار به نمایش درآمده در این نمایشگاه، پرینت اسکرین‎هایی از آثار هنرمندان هستند. این آثار در حقیقت برای طرفدارانی که توانایی داشتن آثار اصل یک هنرمند را ندارند، پرینت می‏شوند و ما این پرینت‎ها را در سراسر دنیا به فروش می‎رسانیم. در مجموعه آثار مورد نظر ما کارهایی از سه هنرمند ایرانی وجود دارد و من می‌خواهم آنها را مانند بسیاری دیگر که شایسته شناخته شدن هستند، معرفی کنم.» پتروچی در پایان سخنان خود تاکید کرد: «هدف همه ما در این مجموعه نمایشگاه‌ها، بردن هنر خیابانی به شهرهای بیشتری در جهان و خانه‎های مردم است؛ ما برای جهان مرزی نمی‎شناسیم.»

با هر درآمدی می‌شود یک گرافیتی داشت
       همچنین «نفیر» آرتیست ایرانی که کارهای او در شهر و همین‌طور در فضای مجازی شناخته شده است، درباره این نمایشگاه گفت: «در نمایشگاه «ضربات متفاوت تهران»، حدود 30 اثر از 14 هنرمند از کشورهای مختلف از جمله ایران، انگلیس، آمریکا، کانادا و نروژ به نمایش گذاشته شده است. بیشتر کارها چاپ دستی از کارهای هنرمندان هستند و دو اثر از من و گروه هنری ایرانی «icy &sot» کار اصل هستند. به‌علاوه یک کار حجمی، به‌شکل آیکون لایک نیز در این نمایشگاه، به‌نمایش گذاشته شده است.» او ادامه داد: «این نمایشگاه پیش از این در نقاط دیگر جهان برگزار شده است. این نمایشگاه دارای دو بخش خارجی و داخلی است. در بخش خارجی هنرمندان روی دیوارهای شهر کار می‏کنند و بخش داخلی نیز در یک گالری به نمایش گذاشته می‌شود. «ضربات متفاوت تهران»، تنها دارای بخش داخلی است که اکنون در گالری دنا، به‌نمایش گذاشته شده است.» این هنرمند با بیان اینکه «ضربات متفاوت تهران» بیشتر می‎خواهد واکنش آدم‎هایی از فرهنگ‎های متفاوت را به‌واسطه گرافیتی نشان دهد، خاطرنشان کرد: «گرافیتی یک هنر داخلی نیست و آثار این نمایشگاه بیشتر قصد دارند ضرباتی را در جهت تحت تاثیر قرار دادن مخاطب بر او وارد کنند.» نفیر درباره هدف خود از حضور در این نمایشگاه، عنوان کرد: «قصد شخصی من از حضور در این نمایشگاه این است که تفاوت بین کار اصل و غیر از آن را نشان دهم. این دغدغه جیانکارلو نیز هست که هر کسی با هر درآمدی بتواند یک اثر گرافیتی داشته باشد و به این دلیل است که پرینت‎هایی از کارهای اصل در این نمایشگاه ارائه می‏شود.» او درباره شیوه پرینت آثار گرافیتی، توضیح داد: «این کاری است که جیانکارلو انجام می‎دهد؛ او با هنرمندان هماهنگ کرده و آثار آنان را به‌شکل چاپ دستی منتشر می‌کند و هنرمندان آنها را امضا می‌کنند تا جنبه ارزش داشتن آنها حفظ شود. در این نمایشگاه آثار هنرمندانی را انتخاب کردم که فضای متفاوتی را به لحاظ تکنیکی و مفهومی در گرافیتی ارائه می‌دهند و می‏توانند برای مخاطب جالب توجه باشند.»

مخاطبانی با میانگین سنی 20 سال
       اما در این بین فرشید پارسی‎کیا، مدیر گالری دنا هم درگفت‌وگویی با «سپید»، درباره برگزاری این نمایشگاه گرافیتی در این گالری، اظهار کرد: «ما یک سنت گرافیتی در ایران داریم، از دهه‌های 30 و 50 کارهای استنسیل بسیاری روی دیوارهای شهر انجام می‏شد. این فضا بعد از انقلاب به شکلی دیگر دنبال شد و بعدها جوانان، آن را به‌شیوه جهانی‏تری دنبال کردند. به‌دلیل وجود اینترنت و کسب اطلاعات بیشتر هنرمندان جوان در این زمینه پیشرفت کردند و این دلیل خوبی برای برگزاری یک نمایشگاه گرافیتی در گالری دنا است.» او ادامه داد: «آثاری که از هنرمندان در این نمایشگاه روی دیوار رفته است، پیش از این کمتر در معرض دید مخاطب ایرانی قرار گرفته است و به همین دلیل وقتی برگزاری این نمایشگاه به من پیشنهاد شد، بسیار خوشحال شدم که بتوانم فرصتی را برای مخاطبان ایرانی فراهم کنم که آنها را ببینند.»

       مدیر گالری دنا که خود طراح و گرافیست است، افزود: «مخاطبانی که روز افتتاحیه برای بازدید از نمایشگاه «ضربات متفاوت تهران»، به گالری دنا آمدند، به‌طور میانگین 20 سال داشتند. آنها علاقه‏مندان به گرافیتی و گرافیتی آرتیست‎‌های جوانی بودند که اصلا گالری رو نیستند و دیدن آنها در فضای گالری و همین‎طور مراجعه آنها به گالری قبل از ساعت افتتاحیه، برای ما بسیار خوشایند بود.» پارسی کیا همچنین گفت: ««نفیر» یکی از دیوارهای گالری را با گرافیتی، به فضایی تعاملی تبدیل کرده است که مخاطبان می‌توانند روی آن بنویسند یا امضا کنند. این نکته برای مخاطبان بسیار جذاب بود و خوشحالیم که در نهایت گالری را با لبخند ترک کردند.»
محسن دلیلی