چاپ خبر
حسن هاشمی: افزایش ظرفیت در خیلی رشته‌ها متوقف شده است
تذکر وزیر به معاونت درمان برای همکاری با استعدادهای درخشان
روزنامه سپید   |   اخبار 3   |   01 تیر 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d36298

       سپید: معاون آموزشی و وزیر بهداشت و معاون آموزشی او روز گذشته میزبان دانشجویان استعداد درخشان علوم پزشکی بودند. دانشجویانی که جزو رتبه‌های برتر آزمون‌ها و المپیادهای علمی سال‌های گذشته بودند و از شهرهای دور و نزدیک به تهران آمده بودند.

       باقر لاریجانی در مراسم گردهمایی دانشجویان نخبه و استعدادهای درخشان دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور گفت: «تعریف استراتژی برای توسعه کشور بسیار مهم است و دانشجویان نخبه و استعدادهای درخشان باید ساختارهای لازم این استراتژی را پیدا کنند.»

       وی با تاکید بر اینکه دانشگاه‌ها منابع کافی برای جذب اعضای هیئت علمی در اختیار ندارند، گفت: «معتقدیم باید 8 هزار اعضای هیئت علمی جدید در دانشگاه‌های علوم پزشکی تزریق شوند اما متاسفانه دانشگاه‌های ما در این زمینه با چالش جدی مواجه هستند.»

       وی یادآور شد: «خوشبختانه توسعه علمی در دانشگاه‌های پزشکی روند خوبی دارد. رتبه کشور در اسکوپوس، 17 و در ISI ، 22 است. همچنین باتوجه به میزان تولید ناخالص داخلی، شرایط خوبی در منطقه داریم اما با این وجود چالش‌های زیادی نیز در وزارت بهداشت وجود دارد.»

       لاریجانی برنامه تحول آموزش را از مهمترین برنامه‌های وزارت بهداشت در سال جاری دانست و افزود: «براساس این برنامه دانشگاه‌ها باید بدانند چه نقشی در مرجعیت علمی کشور و منطقه ایفا کنند. درواقع اگر دانشگاه‌های کوچک فکرشان را روی یک موضوع مثل تربیت پرستار متمرکز کنند، می‌توانند در سطح منطقه و دنیا بدرخشند.»

       وی از دانشجویان استعداد درخشان درخواست کرد: «دانشجویان استعدادهای درخشان آینده‌سازان کشور هستند. بنابراین نباید تنها به فکر پذیرش بدون کنکور در آزمون‌ها و یا معافیت‌ها باشند؛ بلکه باید سردمداران گفتمان علمی دانشگاه‌ها قرار بگیرند و موضوعات علمی و آموزشی را برای توانمندسازی عرصه علمی کشور به دست بگیرند.»

دانشجویان رزیدنت حق دارند
       وی حقوق پرداختی به دانشجویان رزیدنتی و PhD را بسیار ناچیز دانست و گفت: «اگرچه این پرداخت‌ها در سال جاری 15 درصد افزایش یافته است اما نمی‌تواند کفاف نیازها و هزینه‌های زندگی دانشجویان PhD و رزیدنتی را بدهد. اما در عین حال دانشگاه‌ها توانایی کافی را برای پرداخت هزینه های کافی ندارند.»

       معاون آموزشی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان درمورد تاثیر مصاحبه در آزمون دکتری نیز گفت: «هر کاری یک حسن دارد و یک قبح. مصاحبه همیشه بوده اما ظرفیت مصاحبه در حال حاضر حدود 20 درصد است. همچنین ظرفیت معیارهای سنجش رزومه داوطلبان دکتری قابل تغییر است.»

       لاریجانی با اشاره به اینکه امسال ظرفیت‌ها افزایش پیدا نکرده است، افزود: «درمورد رزیدنت‌ها ما براساس محاسبات بین‌المللی عمل می‌کنیم و با مجموعه این داده‌ها، میزان ظرفیت پذیرش در هر رشته را مشخص می‌کنیم. البته برخی رشته‌ها مثل داروسازی با چالش‌های بیشتری مواجه هستند و ما این موضوع را قبول داریم. به همین دلیل هم سرعت گسترش دانشگا‌ه‌ها را کم کردیم. اما برخی از دانشگاه‌ها براساس موافقت‌های قبلی باید راه‌اندازی می‌شد و برخی هم با دلایلی جمع قانع شده بودند این اتفاق بیفتد. مثل دانشگاه البرز که بخش خصوصی در حال ساخت دانشکده داروسازی است و دانشگاه از منابع خودش استفاده نمی‌کند. این دانشگاه می‌تواند در کنار دانشگاه‌های تهران به پیشرفت ما در این زمینه کمک کند.»

       وزیر بهداشت نیز در همایش تقدیر از استعدادهای برتر، گفت: «امیدوارم همان‌طور که تعداد شما دانشجویان استعداد درخشان افزایش پیدا کرده، بتوانیم کمک و حمایت‌های خود را برای شما داشته باشیم.»

       با اشاره به اینکه موضوع معافیت دانشجویان استعداد درخشان از طرح عمومی هیچ منع قانونی ندارد، افزود: «معاونت درمان موظف به همکاری است و من در شورای معاونین دوباره تذکر خواهم داد. اما طبق تعریف ملی وزارتخانه باید عمل کند. البته مقاومت‌هایی است که بخشی از آن را حق دارند اما بخشی را هم حق ندارند.»

       وزیر بهداشت با بیان اینکه هم دنیا به ایران نیاز دارد، هم ایران به دنیا، افزود: «این موهبت الهی را از دست ندهید و منشا خیر باشید و دین خود را به هموطنان و خویشاوندان ارائه کنید. خدمت کردن مرزی ندارد. امیدوارم کشورتان را مثل خانواده‌تان دوست داشته باشید.»

آنچه برای وزارت بهداشت مهم است...
       در ادامه یکی از دانشجویان فارغ التحصیل بهداشت عمومی از نگرانی هم رشته‌ای‌هایش درمورد شغل گفت: «دوستان ما نگران آینده شغلی خود هستند. دانشجویان بهداشت عمومی باید طرح خود را بگذارنند و بعد از آن هم فرصت شغلی برایشان نیست درحالیکه دانشجویان مامایی و پرستاری بعد از اتمام تحصیل خود به جای دانشجویان بهداشت مشغول به کار می‌شوند.»

       وزیر بهداشت درپاسخ به این سوال عنوان کرد: «اینکه چرا پشت طرح مانده‌اید را خبر ندارم و باید بررسی کنیم. اما درمورد اینکه به جای بهداشت‌یار ماما یا پرستار جذب می‌کنند را برای اولین‌بار می‌شنوم. اما آنچه در طرح تحول اتفاق افتاده، پیش‌بینی یک مراقب سلامت به ازای هر سه هزار نفر در روستاهاست تا بیماران مبتلا به بیماری‌های غیرواگیر را شناسایی کنند. برای این مراقبین سلامت، دانشجویان هر رشته‌ای می‌توانند جذب شوند. البته یک نفر هم استخدام نشده و همه به صورت شرکتی جذب شده‌اند.»

       وی با اشاره به اینکه ما تعداد زیادی مامای بیکار داریم که حاصل تربیت نیروی انسانی نامناسب و نامتجانس است که در خیلی از رشته‌های پزشکی افتاده است، گفت: «این گرفتاری‌ها از دوره‌های گذشته بوده و ما وارث چنین مشکلاتی هستیم اما با کمک دکتر لاریجانی، افزایش ظرفیت متوقف شده و حل خواهد شد اما نیاز به زمان دارد.»

       هاشمی با اشاره به اینکه به‌کارگیری نیروی کار به عهده شرکت است، افزود: «آنچه برای ما مهم است پرونده الکترونیک سلامت است و می‌خواهیم این پرونده درست پرشود اما اینکه چه ترکیبی از نیروی فارغ‌التحصیل این کار را انجام دهند بستگی به قرارداد شرکت با دانشگاه دارد.»
مینا دارابی