چاپ خبر
دستورالعمل پیشگیری و کنترل آنفلوآنزا (3)
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   30 مهر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d36040

در شماره‌های گذشته، دو قسمت نخست دستورالعمل پیشگیری و کنترل آنفلوآنزای فصلی با استفاده از واکسیناسیون (روزآمد شده برای فصل آنفلوآنزای 2015-2014) سازمان غذا و داروی آمریکا مورد بررسی قرار گرفت. در قسمت آخر به دیگر موارد اشاره خواهد شد.
علاوه بر گروه‌های نامبرده شده در شماره قبل که دریافت واکسن زنده ضعیف شده در آنها توصیه نمی‌شود، در بخش هشدار و احتیاطات لازم بروشور واکسن زنده ضعیف شده نیز چنین آمده که احتمال بروز خس‌خس سینه پس از تزریق این نوع واکسن در بیماران مبتلا به آسم در هر سنی بیشتر از سایرین است. همچنین در این بروشور آمده که ایمنی این نوع واکسن در بیماران دچار مشکلات زمینه‌ای دیگر که ممکن است زمینه را برای بروز عوارض پس از عفونت با نوع وحشی آنفوآنزا مستعد سازند، مانند بیماری‌های مزمن ریوی، قلبی ـ عروقی (به جز فشار خون به تنهایی)، کبدی، کلیوی، عصبی، متابولیک (شامل بیماری قند)، خونی و عصبی به اثبات نرسیده است. این بیماری‌های زمینه‌ای به همراه بیماری آسم در افراد 5 ساله و بزرگتر باید به عنوان موارد احتیاط مصرف واکسن زنده ضعیف شده آنفلوآنزا در نظر گرفته شوند.
کسانی که مسوول مراقبت از بیماران دچار نقص ایمنی شدید (نیازمند محیط محافظ) هستند نیز به دلیل وجود احتمال تئوریک انتقال عفونت با ویروس زنده به بیمار، نباید واکسن زنده دریافت کرده یا در صورت دریافت، نباید تا 7 روز بعد از تزریق با بیمار تماس داشته باشند.
واکسیناسیون آنفلوآنزا در افراد دارای سابقه حساسیت به تخم‌مرغ: در برخورد با این دسته از افراد باید از آنها پرسید که آیا می‌توانند بدون بروز واکنش از غذاهای حاوی تخم‌مرغ نیمه پخته مانند نیمرو مصرف کنند یا خیر؟ در صورت مثبت بودن پاسخ پرسش فوق می‌توان واکسن را مطابق دستورالعمل معمول تزریق کرد. در صورت منفی بودن پاسخ، باید پرسید که آیا فرد در صورت مصرف تخم‌مرغ یا غذاهای حاوی آن تنها دچار کهیر می‌شود یا علایم دیگری مانند مشکلات قلبی- عروقی و افت فشار خون، تنگی‌نفس و خس‌خس سینه، عوارض گوارشی مانند تهوع و استفراغ یا واکنش‌های شدید نیازمند به تزریق اپی‌نفرین یا مداخله پزشکی اورژانس نیز در او پدیدار می‌شود؟ اگر واکنش تنها در حد بروز کهیر بود، باید برای افراد 18 تا 49 ساله از واکسن نوترکیب 3 ظرفیتی آنفلوآنزا استفاده کرد و در صورت در دسترس نبودن این نوع واکسن یا قرار نداشتن فرد در این محدوده سنی، واکسن غیر فعال تزریق شده و بیمار حداقل به مدت نیم‌ساعت پس از تزریق واکسن، تحت‌نظر قرار می‌گیرد. در صورت بروز واکنش‌های حساسیتی شدیدتر از کهیر با مصرف تخم‌مرغ، برای افراد 18 تا 49 سال واکسن نوترکیب سه‌ظرفیتی تزریق شده و در صورت عدم‌دسترسی یا قرار نداشتن فرد در این محدوده سنی، واکسن غیرفعال شده توسط پزشکی که تجربه کافی را برای شناسایی و درمان واکنش‌های آلرژیک شدید دارد تزریق شده و بیمار دست‌کم تا نیم ساعت پس از تزریق واکسن نیز تحت‌نظر قرار می‌گیرد.