چاپ خبر
راهنمای انجام اقدامات تشخیصی
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   29 خرداد 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d35270

       به طور کلی و به عنوان یک قانون، معاینه سریالی قابل اعتمادترین مشخصه بدترشدن وضعیت بالینی بیمار است. وجود علائم لوکالیزه به نفع وجود ضایعه فوکال در مغز است. علائم افزایش فشار بالای مغزی در نوزادان ممکن است با تاخیر ایجاد شود.

       از جمله اقدامات تشخیصی که در مورد ترومای سر انجام می‌شود، می‌توان به گرافی ساده جمجمه و سی. تی. اسکن مغزی اشاره کرد. هر کدام از این مدالیته‌های تشخیصی جایگاه خاص و اندیکاسیون‌های ویژه ای دارند.

       در درمان این بیماران، برقرای راه هوایی، توجه به ونتیلاسیون و پایداری گردن در اولویت قرار دارند. مانیتورینگ فشار خون، قند خون و اکسیژن بیمار بسیار مهم و حائز اهمیت است. کلیه اقدامات انجام شده باید در جهت جلوگیری از ایجاد سکل‌های ثانویه باشد.

تصویربرداری در ترومای سر اطفال
        گرافی ساده جمجمه: بیشتر موارد اندیکاسیون‌های درخواست گرافی ساده شامل ارزیابی کودک مشکوک به child abuse، بررسی عملکرد شانت مغزی، ترومای نافذ جمجمه یا در موارد شک به وجود جسم خارجی است. در صورتی که در یک کودک دچار ترومای سر، شک تشخیصی به انواع آسیب‌های مغزی وجود داشته باشد، اقدام تصویربرداری اول و انتخابی brai- CT sca- خواهد بود چرا که ارزش تشخیصی بسیار بالاتری دارد.

        سی. تی. اسکن جمجمه: همانند بزرگسالان، در صورتی که در بررسی‌های انجام شده اندیکاسیون انجام سی. تی. اسکن سر در ترومای مغزی وجود داشته باشد، نیازی به انجام هیچ‌گونه اقدام تصویربرداری دیگری نیست و در قدم اول با اجرای یک سری تمهیدات سی. تی. اسکن باید انجام شود. در مواردی هم که از کودک گرافی ساده جمجمه گرفته شده و در گرافی ساده شک تشخیصی به شکستگی جمجمه وجود دارد، باید سی. تی. اسکن تکمیلی انجام شود. باید به یاد داشت که در همه موارد تروماهای متوسط و شدید سر، باید سی. تی. اسکن انجام شود. در موارد وجود تشنج طول کشیده، علائم نورولوژیک فوکال یا هرگونه تغییر در سطح هوشیاری باید تصویربرداری انجام شود. هرچه سن کودک کمتر باشد، نیاز به تصویربرداری به علت قابل اعتماد نبودن علائم کودک بیشتر است. آنچه اکثر منابع در مورد آن اتفاق‌نظر دارند، این است که کلیه شیرخواران با سن کمتر از 3 ماه حتما سی. تی. اسکن شوند.

       اندیکاسیون‌های درخواست سی. تی. اسکن بستگی به علائم بالینی، شرح حال اخذ شده و سن کودک دارد.

       همانطور که پیشتر ذکر شد در موارد ترومای متوسط تا شدید سر اتفاق‌نظر در مورد انجام سی. تی. اسکن وجود دارد. اما در مورد ترومای خفیف سر اتفاق‌نظر وجود نداشته و مراکز مختلف با توجه به نظر پزشک به روش‌های مختلف عمل می کنند.

       الگوریتم‌های خلاصه و ساده‌ای در مورد ترومای سر اطفال وجود دارد که در ذیل به آن پرداخته می‌شود. در این الگوریتم‌ها،مثال‌های مکانیزم جدی آسیب شامل موارد زیر است: تصادفات اتومبیل که فرد به بیرون پرتاب شده باشد، فوت یکی از سرنشینان، چپ شدن اتومبیل، عابر پیاده که با اتومبیل تصادف می‌کند، یا دوچرخه‌سواری که کلاه ایمنی ندارد و با اتومبیل تصادف کرده است، سقوط از ارتفاع بیش از 9/0 متر در اطفال با سن کمتر از 2 سال، سقوط از ارتفاع بیش از 5/1 متر در اطفال با سن بیشتر از 2 سال، ضربه به سر به وسیله یک جسم سنگین.

الناز وحیدی