چاپ خبر
سونامی نقره‌ای: بیماری‌های قلبی-عروقی در سالمندان (۱)
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   19 آبان 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d34465

افزایش شمار سالمندان در کشورها با افزایش بروز بیماری‌های قلبی- عروقی مربوط به افزایش سن همراه است که اصطلاحا به آن «سونامی نقره‌ای» می‌گویند. اما شما چقدر درباره بیماری‌های قلبی-عروقی در سالمندان می‌دانید؟ با این خودآزمایی می‌توانید دانش خود در این زمینه را بیازمایید.
۱) فشار خون سالمندان
مرد ۸۹ ساله‌ای برای چک آپ به نزد متخصص قلب می‌رود؛ فشار خون او در حد ۱۴۰ روی ۷۰ میلی‌متر جیوه اندازه‌گیری می‌شود. چند هفته بعد متخصص سالمندان با متخصص قلب تماس می‌گیرد و گزارش می‌دهد که در معاینه او فشار خون این مرد ۱۸۰ روی ۷۰ میلی‌متر جیوه بوده است. متخصص سالمندان به طور معمول برای تعیین حداکثر فشار باد کاف از لمس شریان رادیال استفاده می‌کند. هیچ تغییری در رژیم غذایی یا داروهای این مرد رخ نداده است.
کدامیک از موارد زیر احتمالا توضیح‌دهنده این تفاوت در اندازه‌‌گیری‌های فشار خون است؟
۱) تشدید سیستولی
(Systolic augmentation)
۲) انقطاع سمعی
(Auscultatory gap)
۳) آرتفکت بازوی آویزان
(Dangling arm artefact)
۴) پرفشاری خون روپوش سپید
5) بازتاب بین‌بریج
(Bainbridge reflex)
پاسخ: پاسخ درست گزینه ۲ است.
انقطاع سمعی در سالمندان رایج است و هنگامی رخ می‌دهد که صداهای کورساکوف به طور گذرا هنگام پایین آوردن فشار کاف خفیف یا قطع می‌شوند. اگر فرد معاینه‌کننده برای تعیین حداکثر فشار خون نبض رادیال را لمس نکند، ممکن است کاف را تا نقطه‌ای پایین‌تر از فشار حقیقی حداکثر باد کند، و به این ترتیب به این نتیجه‌گیری نادرست برسد که فشار خون طبیعی است. متخصص قلب ممکن است کاف را فقط تا ۱۷۰ میلی‌متر جیوه احتمالا در میانه دوره کاهش صداهای کورساکوف- باد کرده باشد. بعد او هنگام خالی کردن باد کاف، صدای بازگشت نبض سیستولی (به دنبال انقطاع سمعی) را به جای فشار حداکثر حقیقی سیستولی شنیده است. مکانیسم این پدیده کاملا درک نشده است، اما به سفتی شریانی همراه با کاهش انعکاس امواج صوتی مربوط می‌شود.
ادامه دارد...