روزنامه سپید | اخبار 11 | 19 آبان 1393 | لینک خبر:
sepidonline.ir/d34461
تحقیقات جدید نشان میدهد مسواک زدن دندان با مخلوطی از توت فرنگی و جوش شیرین که آن را به عنوان روشی طبیعی، ارزان و آسان برای سفید کردن دندان تبلیغ میکنند، در عمل چندان موثر نیست و حتی تحقیقات جدید نشان میدهد این روش ممکن است باعث از بین رفتن استحکام دندانها شود. لیمو در گذشتهها هم به عنوان مادهای برای سفید کردن دندانها به کار میرفت، اما محققان خیلی زود دریافتند که غلظت بالای اسیدسیتریک در لیمو بالقوه میتواند دندانها را تخریب کند. ران کوون از دانشگاه آیووا مدیر گروهی که در این باره به تحقیق پرداختهاند، میگوید توت فرنگی بسته به شرایط رسیدن میوه و نگهداری آن، غلظت بالایی از اسیدسیتریک و مقداری اسید مالیک دارد. با توجه به اینکه اسیدمالیک برای عموم مردم ترکیبی ناشناخته است، این باور غیرعلمی در مورد آن وجود دارد که در سفید کردن دندان تاثیر بیشتری نسبت به اسیدسیتریک دارد و سالم تر و مطمئنتر است. کوون برای بررسی تاثیر توت فرنگی و جوش شیرین ابتدا ترکیب جوش شیرین و نوعی توت فرنگی ارگانیک محصولا کالیفرنیا را به مدت ۵ دقیقه بر روی ۲۰ دندان آسیا که به تازگی کشیده شده بودند، مالش داد و سپس آنها را به طور کامل مسواک زد. او این عمل را ۳ بار در روز در بازه زمانی۱۰ روزه و مشابه دستورالعمل خانگی توصیه شده تکرار کرد. نتایج بهدست آمده بر اساس دو روش شناخته شده آزمون رنگ و یک آزمایش با ابزار علمی اسپکتروفتومتر برای سنجش طیف رنگها نشان میدهد ترکیب توت فرنگی و جوش شیرین هیچ تاثیری بر سفید شدن دندان ندارد و این مخلوط فقط جرمهای سطحی دندان را پاک میکند. این محققان همچنین سه گروه دیگر از دندانهای آسیاب را با روشهای دیگری نظیر استفاده از چسبهای آغشته به مواد سفیدکننده، محصولات نسخهای و ترکیبی برای سفیدکردن دندان و انجام روشهای حرفهای دندانپزشکی برای سفید کردن دندان، مورد آزمایش قرار دادند.
محققان دریافتند همه این روشها تاثیر چشمگیری بر سفید شدن دندانها دارند.
آنها یافتههای خود را در ۳ اکتبر نسخه آنلاین ژورنال Operative Dentistry منتشر کردهاند. مهم ترین دلیل شکست عملکرد مخلوط توت فرنگی و جوش شیرین این است که این مخلوط فاقد مواد شیمیایی نظیر پراکسید هیدروژن و پراکسیاوره است که طبق اعلام انجمن دندانپزشکی آمریکا مواد اصلی تشکیلدهنده محصولات سفیدکننده دندان هستند. کوون میگوید: «تنها مزیت استفاده از این روش خانگی توت فرنگی و جوش شیرین این است که هنگامی که به نظر میرسد دندانها را سفیدتر کرده باشد، در واقع پلاکهای تجمعیافته روی سطح دندانها را از بین برده است، اما آنچه شما برای سفید کردن دندانهایتان نیاز دارید، روشی است که بتواند به داخل دندان نفوذ و مولکولهای حاوی رنگدانه را به طور شیمیایی تجزیه کند. در غیر این صورت این سفیدی و درخشندگی دندان سطحی است و شما به هدف سفید کردن عمقی دندان نمیرسید.» به علاوه استفاده از مخلوط توت فرنگی و جوش شیرین یک زیان عمده داشت: این شیوه به علت اثر مخرب اسید سیتریک استحکام سطحی دندان را تا 10 درصد کاهش میداد.
کوون میگوید: «سفید شدن دندان ناشی از یک فرایند شیمیایی است که در آن مولکولهای حاوی رنگدانه در اعماق ساختار دندان تجزیه میشوند و در نتیجه دندانها از داخل روشن میشوند که این فرایند نیاز به زمان دارد. ممکن است برخی مواد طبیعی هم برای سفیدکردن دندان وجود داشته باشد، اما معمولا این مواد برای تاثیرگذاری نیازمند مدت زمانی بسیار طولانیاند.»
منبع: LiveScience
ترجمه: فرناز اربابزاده