چاپ خبر
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور از تعویق 8 ماهه پرداخت بیمه به آزمایشگاه‌ها خبر داد
پایین بودن تعرفه‌های آزمایشگاهی به بیماران لطمه می‌زند
روزنامه سپید   |   اخبار 6   |   08 آذر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d3425

رئیس سازمان نظام پزشکی در هفدهمین کنگره آسیب‌شناسی و طب آزمایشگاه خبر داد: «بیش از 85 درصد از آزمایشگاه‌ها به دلیل کیت و تجهیزات دچار مشکلات اقتصادی شده‌اند.»

        به گزارش خبرنگار سپید؛ علیرضا زالی با اشاره به بدهی 8 ماهه سازمان‌های بیمه‌گر به آزمایشگاه‌ها و داروخانه‌ها گفت: «ورودی اصلی مراکز آزمایشگاهی از سوی بیمه‌ها تامین می‌شود که باوجوداین بحران عملاً اداره آزمایشگاه‌ها با چالش روبرو شده است.»

        وی افزود: «یکی از مهم‌ترین مشکلات این حوزه بحث تعرفه‌هاست که در سنوات گذشته تعرفه‌ها باقیمت تمام‌شده احصاء نشده‌اند و این نقص بزرگ تاریخی در تعرفه گذاری است.»

        زالی با اشاره به کمیته کارشناسی تشکیل‌شده برای تعرفه‌ها بیان کرد: «قرار است که این کمیته نظر نهایی خود را برای نظام پزشکی و وزارت بهداشت اعلام کند. اگر این اقدام مبتنی بر شواهد احصاء شود بخش مهمی از چالش‌های تعرفه گذاری برطرف خواهد شد.»

        رئیس سازمان نظام پزشکی ادامه داد: «ضریب K آزمایشگاه به دلیل مشکلات بیمه‌ها و اعتبارات آنها به‌طور منطقی رشد نکرده است و با عدد موردنظر فاصله دارد. همین ضریب پایین نیز در هیئت‌وزیران با عدد پایین‌تر تصویب شد. امیدواریم امسال بخش یکسان‌سازی خدمات آزمایشگاه با تلاش بیمه‌ها‌، وزارت رفاه و وزارت بهداشت انجام شود.»

آزمایشگاه را یک کارخانه نبینید
        رئیس انجمن علمی آسیب‌شناسی و پاتولوژی در حاشیه این کنگره به خبرنگار سپید گفت: «تعرفه خدمات آزمایشگاهی ازقلم‌افتاده است، زیرا دیدگاه اشتباهی در کشور وجود دارد که آزمایشگاه را کارخانه‌ای قلمداد می‌کنند که باوجود برخی از دستگاه‌ها می‌توانند نمونه‌های آزمایشگاهی را زیاد و قیمت تمام‌شده را کاهش دهند.»

        فرید کرمی در انتقاد به این دیدگاه افزود: «آزمایشگاه قسمتی از روند تشخیص بیماری و درمان است. آزمایشگاه را می‌توان مانند یک مطب بزرگ دید که بیمار برای معالجه به آن مراجعه می‌کند. زمانی که پزشک بیمار را به آزمایشگاه می‌فرستد درواقع بیمار را به متخصص طب آزمایشگاه ارجاع داده است.» وی بابیان اینکه آزمایشگاه ارزش بالایی در سیستم سلامت دارند؛ یادآور شد: «بااین‌وجود در آزمایشگاه‌، کارکنان با استفاده از تجهیزات بر روی نمونه بیمار فعالیت می‌کنند. نتایج این فعالیت‌ها بیشترین حجم اطلاعات را تولید می‌کند.» رئیس انجمن علمی آسیب‌شناسی و پاتولوژی معتقد است که نمی‌توان بی‌توجه به ارزش و جایگاهی بود که آزمایش‌ها در سیستم سلامت دارند؛ زیرا هر فرایند درمانی بدون اطلاعات آزمایشگاه عملاً معنا ندارد و نمی‌توان آنها را محصولات یک کارخانه دید.

        کرمی در خصوص خدمات متخصصین طب آزمایشگاه توضیح داد: «جواب آزمایش در حقیقت گزارشی است که متخصص طب آزمایشگاه به پزشک معالج می‌دهد. ممکن است گفت‌و‌گویی نیز بین دو پزشک صورت بگیرد تا بیماری را تشخیص دهند زیرا در بسیاری از موارد با یک آزمایش بیماری مشخص نمی‌شود. در برخی موارد، جواب آزمایش با وضعیت بالینی بیمار مطابقت ندارد.

        متخصص طب آزمایشگاه است که علت این تعارضات را مشخص می‌کند.» وی تصریح کرد: «گاهی این تعارض‌ها پزشک را به تشخیص دیگری می‌رساند. تعارض به وجود آمده در جواب آزمایش آن پیش‌فرض اولیه را زیر سوال می‌برد و این به نفع بیمار تمام می‌شود. ولی اگر این نگاه وجود داشته باشد که آزمایشگاه را یک کارخانه ببینیم، شاید قیمت تمام‌شده پایین بیاید اما بیمار از آن نفع نمی‌برد.»

بی‌تمایلی آزمایشگاه به انجام آزمایش‌های تخصصی
        سروش احمدی، دبیر انجمن علمی پاتولوژی خراسان، با انتقاد از وضعیت تعرفه گذاری آزمایشگاه به سپید گفت: «وضعیت آزمایشگاه‌ها در کشور به‌گونه‌ای است که دولت هزینه‌های مربوط به پزشکان را تعرفه گذاری می‌کند اما برای خرید تجهیزات، متخصصین با بازار آزاد روبرو هستند.» وی با اشاره به الگوی کشورهای دیگر جهان گفت: «در برخی از کشورها دولت هزینه‌های درمانی را تهیه می‌کند. در این حالت متخصصین برای تهیه تجهیزات و مواد موردنیاز نیز از تعرفه‌های دولتی بهره می‌برند.»

        احمدی با انتقاد از وضعیت دوگانه پزشکی کشور گفت: «در حال حاضر در کشور، متخصصین آزمایشگاه نمی‌توانند برخی از آزمایش‌های را انجام دهند زیرا مواد و تجهیزات آزمایش گران‌تر از تعرفه خدمات می‌شود.» دبیر انجمن علمی پاتولوژی خراسان افزود: «برای مثال آزمایش گالاکتومنان را نام می‌برم که قیمت آن 5 میلیون و 200 هزار تومان و تعرفه آن 289 هزار تومان تعیین‌شده است. درحالی‌که پری تست آن را حساب کنید 400 هزار تومان می‌شود، چگونه می‌توان آن را با 289 هزار تومان انجام داد؟» به گفته احمدی به همین دلیل اکثریت متخصصین طب آزمایشگاه، آزمایش‌های تخصصی را انجام نمی‌دهند و بسیاری که این آزمایش‌ها را انجام می‌دهند، از درآمد خود می‌گذرند تا بتوانند به بیماران خدمت کنند.
فاطمه انصاری