چاپ خبر
گزارشی از حضور عاشقانه طرفداران پاشایی در مراسم تشییع
وقتی یک شهر گریست
روزنامه سپید   |   اخبار 16   |   26 آبان 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d33859

دیروز خیابان‌های اطراف تالار وحدت از خیابان حافظ تا چهارراه ولیعصر مملو از آدم‌هایی بود که با پیراهن مشکی و چشمانی اشک‌بار به تشییع‌جنازه مرتضی پاشایی آمده بودند.
این مراسم با پخش قطعاتی از آثار این خواننده موسیقی پاپ آغاز شد. ترانه‌هایی که با همخوانی مردم به‌صورت گسترده همراه بود. در این میان گروهی هم با سنج و دمام‌نوازی همدردی خود را نشان می‌دادند.
بالاخره مراسم شروع شد. نخست، پیام تسلیت علی جنتی، وزیر ارشاد خوانده شد و بعد علی مرادخانی معاون هنری وزیر ارشاد طی سخنانی گفت اینجا چهره‌های نورانی را می‌بیند که این روزها شاهد تجلی احساس آن‌ها بوده است.
به گزارش خبرآنلاین وی ادامه داد: «برای شما ملتی که محبت را به‌عنوان اساسی‌ترین و ماندگارترین چهره مردم ایران نشان دادید، آرزوی سلامتی می‌کنم و امیدوارم خداوند روح مرتضی پاشایی را شاد کند که می‌دانم شاد هم هست.»
مرادخانی به ذکر خاطره‌ای از پاشایی هم پرداخت: «یادم می‌آید که حدود یک ماه پیش به‌اتفاق مرتضی پاشایی در مشهد حضور داشتیم و به هنرمندان برگزیده جشنواره تئاتر مناطق جایزه می‌دادیم و این برای هنرمندان تئاتر آن مراسم جالب بود که مرتضی پاشایی جایزه آنها را می‌دهد کما اینکه از او خواستند که در این مراسم برای‌شان بخواند.»
او دعا کرد که روح پاشایی با اولیا محشور شود و افزود: «با همه این شوری که در اینجا هست بار دیگر به من ثابت شد که این ملت با این وحدت و بزرگی برای ما عزت و افتخار می‌آورند و به دنیا نشان می‌دهند که همه ما برای ستاره‌ها و کسانی که برای فرهنگ و هنر این سرزمین تلاش می‌کنند احترام قائلیم.»
معاون هنری ارشاد خطاب به مردم گفت: «چند روز پیش که در بیمارستان بهمن او را ملاقات کردم همواره می‌خواست مراسم تشییع پیکرش جوری برگزار شود که روحش شاد باشد. حالا شما کاری کنید که امروز روح مرتضی شاد باشد.»
محمد علیزاده:‌ مرتضی اسطوره شد
یکی دیگر از کسانی که در این مراسم سخنرانی کرد، محمد علیزاده خواننده پاپ بود. او درحالی‌که می‌گریست، گفت: «این روزها در خلوتم خیلی با مرتضی حرف زدم و شاید به خاطر این حرف‌ها بسوزم، اما دست‌آخر روحم آرام شده است چراکه دوست و برادر همیشگی من مرتضی پاشایی تبدیل به یک اسطوره شد.»
او در سخنانش با پاشایی هم حرف زد و گفت: «رفیق خیلی خوشحالم که لحظات تلخ و شیرین زندگی‌ام را با تو تجربه کردم و از شنیدن موسیقی تو به‌اندازه شنیدن موسیقی خودم لذت بردم.»
این خواننده در پایان سخنانش به‌طور ضمنی جواب برخی انتقادهایی که به حضور هنرمندان در روزهای آخر عمر پاشایی در بیمارستان شده بود را هم داد:‌«عمری است که بادلم زندگی می‌کنم و اگر هم گریه کردم و فیلم‌بردارها و عکاس‌های گریه‌های من را دیدند بدانند که این گریه‌ها در مقام محمد علیزاده نبود، من برای برادرم گریه کردم، من برای دوست عزیزم گریه کردم که تا پایان عمر به یاد او خواهم ماند.»
علیزاده بعد از سخنانش قطعه «هوا تو کردم» را خواند و گفت:‌«دوست دوست‌داشتنی من، دوست مهربان و رفیق بی‌عقده من، همه در این مدت برای زنده ماندن تو تلاش کردند و هر کاری کردند تا تو بمانی، اما نشد ولی تو ما را به بزرگی‌ات ببخش. اگر روزی فرزندی داشتم مطمئن باشید که از عمو مرتضی برایش خواهم گفت که این بار نه به‌عنوان یک خواننده بلکه به‌عنوان یک انسان‌دوست داشتنی همراه من بود چراکه او برای من فقط یک خواننده نبود.»
بعد از علیزاده عموی مرتضی پاشایی هم از حضور مردم تشکر کرد و خطاب به مردم گفت: «شما خودتان مرتضی را بهتر از من می‌شناسید، شما عاشق مرتضی پاشایی بودید چون مرتضی عاشق شما بود. خوب یادم هست هر شب که برای ملاقات او به بیمارستان می‌رفتم او با همان حال مریض بازهم به فکر مردمی بود که در آن هوای سرد در محوطه بیمارستان حضور داشتند. مرتضی در همان‌جا هم حتی در بیمارستان به فکر شما مردم بود.»
او ادامه داد: «شما شفای مرتضی را خواستید و خداوند مرتضی را یک سال دیگر به ما داد درحالی‌که قرار بود به گفته پزشکان او سال گذشته ما را ترک کند، اما خدا مرتضی را به شما و ما هدیه کرد و او یک سال دیگر همراه بود. مطمئن باشید هم‌اکنون مرتضی ما را نگاه می‌کند، مرتضی فقط متعلق به ما نیست. روح او در دل شماست و من مطمئنم او همچنان به فکر ملت شریف و مهربان ایران است. به همین جهت از شما می‌خواهم در این چند روز با همین آرامش و با همین شکوه او را همراهی کنید.»
بعد از عموی پاشایی، نوبت به بنیامین بهادری رسید که قطعه «صدای بی‌صدا» را برای مردم اجرا کرد، اما در کنار آن در میان مردمی که از گوشه و کنار ایران به این مراسم آمده بودند هر گروه بنا بر آداب‌ورسوم خود برای این خواننده عزاداری کردند. سرانجام تابوت پاشایی که برای نخستین بار به‌عنوان یک شخصیت هنری به پرچم ایران مزین شده بود در میان انبوه طرفدارانش روانه بهشت‌زهرا شد.
حاشیه‌هایی تشییع
پس از اعلام اینکه پیکر پاشایی به بهشت‌زهرا(س) منتقل‌شده و متفرق شدن مردم، گروهی از دوستداران این خواننده در مقابل تالار وحدت جمع شدند و با در دست داشتن شاخه‌های گل، قطعه‌هایی از آهنگ‌های معروف پاشایی را به‌صورت دسته‌جمعی خواندند. همچنین «میم مثل مرتضی»، «مرتضی ... چه پرواز باشکوهی!»، «کاش می‌شد صدایت را بوسید»، «نگران منی»، «یکی هست، که دیگه نیست ...»، «یکی هست... که همیشه هست» و «نگو خسته شدی»‌ روی پلاکاردهایی که مردم در این مراسم در دست داشتند به چشم می‌خورد. به علاوه، طراحی‌هایی از چهره پاشایی که تصویر آن روی کاور نخستین آلبوم این خواننده با عنوان «یکی هست» چاپ شده بود، در دست مردم دیده می‌شد. به گزارش ایسنا، هنگام پخش شدن دو قطعه «نگران منی» و «یکی هست» در میان حاضران، جمعیت به‌شدت احساساتی شد و ترانه را با صدای بلند خواند.
حضور کسانی که از شهرهای مختلف برای شرکت در این مراسم به تهران آمده بودند از نکات قابل‌توجه بود؛ «حمید» یکی از کسانی بود که با دوستانش بعد از اعلام خبر درگذشت پاشایی، از تبریز به سمت تهران حرکت کرده بود. او با صدایی بغض‌آلود گفت: «مرتضی پاشایی برای ما فقط یک خواننده نبود او خاطره‌ساز شد. وقتی خبر درگذشتش را شنیدم با دوستانم تصمیم گرفتیم برای تشییع به تهران بیاییم.» پس از پایان مراسم تشییع در تالار وحدت، مردم برای حضور در بهشت‌زهرا (س) و تدفین این خواننده موسیقی پاپ، به سمت ایستگاه‌های مترو هجوم بردند که این موضوع باعث شد تا ماموران مترو برای دقایقی جلو ورود مردم را به ایستگاه بگیرند. در این مسیر، اتومبیل‌هایی نیز به‌دلیل قفل شدن خیابان‌های این منطقه، در ترافیک مانده بودند و برخی از آنها، آهنگ‌هایی از این خواننده را با صدای بلند پخش و در مواردی نیز مردم با آن‌ها هم‌خوانی می‌کردند.
تشییع پیکر مرتضی پاشایی
یک موضوع دردسرساز دیگر، زیرگذر چهارراه ولیعصر بود، چون افرادی که از شهرهای دیگر به تهران آمده بودند، در مسیر بازگشت در زیرگذر چهارراه دچار سردرگمی شده و نمی‌دانستند از کدام ورودی و خروجی باید استفاده کنند.
پیکر پاشایی بار دیگر به سردخانه منتقل شد
پیکر «مرتضی پاشایی» پس از برگزاری مراسم تشییع، به سردخانه بهشت‌زهرا (س) منتقل شد.
محمدحسین توتونچیان کنسرت‌گزار این خواننده موسیقی پاپ توضیح داد: «ازدحام جمعیت تشییع‌کننده پیکر پاشایی در بهشت‌زهرا (س) به‌اندازه‌ای زیاد بود که ما حتی نتوانستیم پیکر او را به قطعه هنرمندان برسانیم.»
به گزارش ایسنا، او ادامه داد: «پس از تشییع پیکر این خواننده از مقابل تالار وحدت، به سمت بهشت‌زهرا (س) حرکت کردیم، اما ساعت‌ها در ترافیک ماندیم.»
او خاطرنشان کرد: «در این شرایط، ترجیح دادیم که پیکر این هنرمند بار دیگر به سردخانه منتقل شود تا در موقعیت بهتری، مراسم خاک‌سپاری انجام شود. البته تاکیدداریم که زمان خاک‌سپاری اصلا در رسانه‌ها اعلام نشود.»