چاپ خبر
سکسکه به چه علتی رخ می‌دهد؟
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   03 آذر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d33320

سکسکه یا در واقع «لرزش هم‌زمان دیافراگمی» (SDF)، یک کنش غیرارادی است و دارای یک قوس بازتاب عصبی است اغلب دوره‌های سکسکه تنها چند دقیقه طول می‌کشد. سرعت سکسکه ممکن است بین 4 تا 60 بار در دقیقه باشد. معمولا یک حمله سکسکه بدون مداخله خاصی بهبود پیدا می‌کند.
در موارد نادری سکسکه ممکن است مدت طولانی، بیش از 48 ساعت طول بکشد و این سکسکه را می‌توان به 2 رده تقسیم کرد:
سکسکه مداوم یا طول‌کشنده: در این حالت سکسکه بیش از 48 ساعت، اما کمتر از یک ماه طول می‌کشد.
سکسکه مقاوم: در این حالت سکسکه بیش از یک ماه به طول می‌انجامد. زنان و مردان به یکسان به سکسکه دچار می‌شوند. سکسکه‌های مداوم و مقاوم در مردان شایع‌تر است. سکسکه مداوم یا مقاوم می‌تواند بسیار خسته‌کننده و آشفتگی‌آور باشد، و ممکن است خوردن و نوشیدن را مختل کند. به یاد داشته باشید که این نوع سکسکه نادر است و معمولا بیانگر وجود مشکل یا مسئله‌ای زمینه‌ای است.
سکسکه‌های کوتاه‌مدت: اغلب موارد سکسکه بدون علت مشخص رخ می‌دهد. هر کسی به‌طور گاه‌گاهی ممکن است دوره کوتاهی از سکسکه را تجربه کند که کاملا طبیعی است. دوره‌های کوتاه‌مدت سکسکه اغلب پس از مصرف الکل یا نوشابه‌‌های گازدار یا هنگام نفاخ‌شدن معده (که معمولا ناشی از خوردن یا نوشیدن سریع و بلع هوا)‌ است، رخ می‌دهند. خنده طولانی نیز ممکن است سکسکه ایجاد کند. این نوع سکسکه‌ها معمولا بدون نیاز به درمان خاصی بهبود پیدا می‌کنند.
سکسکه‌های مداوم و مقاوم: اگر سکسکه شما مداوم است و بیش از 48ساعت طول می‌کشد، ممکن است یک علت زمینه‌ای داشته باشد. شماری از بیماری‌ها و عوارض باعث سکسکه طولانی‌مدت می‌شوند، اما گاهی حتی با آزمایش‌ها و بررسی‌های زیاد هم علت زمینه‌ساز پیدا نمی‌شود.
سکسکه‌ مداوم ممکن است ناشی از اختلالات دستگاه عصبی محیطی یا مرکزی، یا به دنبال هر آسیب یا تحریکی که به عصب فرنیک و عصب واگ وارد شود و نیز اختلالات توکسیک یا سوخت وساز که بر این دستگاه اثر می‌گذارند، ممکن است به وجود آید.
از جمله بیماری‌هایی که باعث سکسکه مداوم می شوند اینها هستند: ریفلاکس، گاستریت، انسداد روده کوچک، تومورها، ذات‌الریه، پریکاردیت، حمله قلبی، سکته مغزی، ام اس، گوآتر، مشکلات متابولیک مانند هیپرگلیسمی، عفونت‌های شدید سیستمیک و بی‌اشتهایی عصبی.
سکسکه مداوم گاهی ممکن است ناشی از واکنش به داروها باشد مانند داروهای آرام‌بخش از نوع بنزودیاپینی یا داروهای استروئیدی.
برخی از افراد نیز ممکن است در واکنش به داروهای بی‌حسی دچار سکسکه مداوم شوند. در برخی از موارد، سکسکه مداوم با عوامل روانی ارتباط دارد، برای مثال سکسکه ممکن است بخشی از واکنش به احساسات و عواطف قوی مانند استرس، هیجان و سوگواری باشد.
سکسکه عادی به آسانی و بدون مداخله پزشکی برطرف می‌شود. در اغلب موارد،‌ سکسکه به سادگی با فراموش کردن آن متوقف می‌شود. در عین حال شمار زیادی از درمان‌های موردی برای سکسکه گزارش شده‌اند، از ترساندن فرد مبتلا، خوردن سرکه و نوشیدن آب گرفته تا نگهداشتن نفس.
مداخله پزشکی در موارد سکسکه‌های توقف‌ناپذیر انجام می‌شود. درمان‌ها ممکن است شامل تجویز داروهای هالوپریدول، متوکلوپرامید و کلروپرومازین باشد. همچنین در برخی موارد از داروی ضداسپاسم باکلوفن برای درمان سکسکه استفاده شده است. ماساژ انگشتی رکتال هم به‌عنوان درمانی برای توقف فوری سکسکه پیشنهاد شده است و پیش از کاربرد دارو باید ان را امتحان کرد.
منبع: WebMD