چاپ خبر
اپلیکیشن‌های تشخیص سرطان پوست چقدر موثرند؟
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   03 آذر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d33313

امروزه نقش برجسته تکنولوژی در تشخیص زودهنگام و درمان بیماری‌های مختلف واقعیتی انکار ناپذیر است که روز به روز نیز این نقش پررنگ‌تر می‌شود. سرطان پوست، یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها است که به دلیل ماهیت آن، زودتر می‌تواند بوسیله وسایل مختلف مورد تشخیص قرار گیرد. این نوع سرطان، اگر قبل از گسترش به دیگر قسمت‌های بدن تشخیص داده شده و درمان شود، می‌توان گفت بیمار علاج می‌یابد. در حال حاضر، اپلیکیشن‌های مختلف قابل نصب روی گوشی‌های هوشمند در دسترس قرار دارند که به تشخیص زودهنگام این بیماری کشنده کمک زیادی می‌کنند. اما سوال اساسی این است که این اپلیکیشن‌ها واقعا چقدر موثرند؟ آیا به تشخیص زودهنگان بیماری کمک می‌کنند یا برعکس، تشخیص آن را به تاخیر می‌اندازند؟
در سال 2012، اپلیکیشنی به نام UMSkinCheck در iPhone App Store معرفی شد که نشان می‌دهد چگونه می‌توان ضایعات پوستی را چک کرد و کاربران با عکس گرفتن از هرگونه ضایعات مشکوک، به بررسی و ارزیابی آنها می‌پردازند. این اپلیکیشن همچنین به کاربر یادآوری می‌کند که در طول زمان از ضایعه خود دوباره عکس بگیرد و تغییرات آن را به‌طور مرتب پایش کند. در این اپلیکیشن، اطلاعات مختلفی نیز در مورد چگونگی پیشگیری از سرطان گنجانده شده است. اپلیکیشن دیگری که در این زمینه وجود دارد، Mole Detective است که در
Google Play قابل خریداری است. این اپلیکیشن عکس خال‌های پوستی را گرفته و با استفاده از روش ABCDE یا asymmetry, border, color, diameter and evolutio- که توسط درماتولوژیست‌ها استفاده می‌شود، به ارزیابی خال‌ها می‌پردازد. سپس براساس خصوصیات آنها، خطر بروز سرطان پوست را در فرد محاسبه می‌کند. اپلیکیشن بعدی که به تازگی معرفی شده، SkinVisio- است که ادعا دارد به تشخیص زودهنگام ملانوما کمک می‌کند. این اپلیکیشن از تئوری ریاضی به نام fracta- geometry برای آنالیز عکس‌های ضایعات پوستی و خال‌های کاربر استفاده می‌کند. براساس ادعای شرکت سازنده، SkinVisio- نخستین اپلیکیشنی است که با استفاده از این تئوری به تشخیص زودهنگام ملانوما می‌پردازد. در مطالعه‌ای که محققان به منظور بررسی دقت این اپلیکیشن روی 195 عکس از ضایعات پوستی انجام دادند، مشخص کردند که این اپلیکیشن قادر است با دقتی برابر با 81 درصد (73 درصد حساسیت و 83 درصد اختصاصیت) ملانوما را تشخیص دهد. اما در مقابل، دقت تشخیص بالینی توسط درماتولوژیست، 88درصد حساسیت و 97درصد اختصاص داشت.
با این تفاسیر، الگوریتم موجود شاید بتواند در آینده به تشخیص ملانوما کمک کند، اما در حال حاضر، شواهد کافی در حمایت از استفاده از این اپلیکیشن در دست نیست، بنابراین به‌نظر می‌رسد باید در استفاده از این اپلیکیشن‌ها و اعتماد کردن به آنها بیشتر دقت کرد.
Medica- News Today