چاپ خبر
بررسی موانع و چالش های پرستاران در طرح تحول سلامت در گفت و گوی سپید با حمید چراغی
با وجود کمبود نیروی پرستاری، باز هم پرستاران امنیت شغلی ندارند
روزنامه سپید   |   اخبار 1   |   04 آذر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d3284

نظام پرستاری یک تشکل صنفی است و یکی از وظایفی که قانون برای این سازمان تعریف کرده تلاش در جهت اصلاح رشد و تعالی حرفه‌ پرستاری است. می‌توان گفت قانون‌گذار 8 هدف اصلی را به‌عنوان اهداف عمده برای سازمان تعریف کرده است.

       به گفته رئیس هیات مدیره نظام پرستاری تهران، یکی از اهداف مهمی که در این زمینه دنبال می‌شود، تدوین جایگاه ویژه گروه پرستاری با توجه به جمعیت فعالان این حوزه در گروه درمان و حجم کاری این گروه است.

       حمید چراغی، رئیس هیات مدیره نظام پرستاری تهران در گفتگو با «سپید» با بیان اینکه قرار است این حوزه به جامعه نیز تبیین و شناسانده شود به خبرنگار ما می‌گوید: «در واقع شناساندن جایگاه پرستاری به اجتماع یکی از اهداف اصلی ما است. همچنین قابل ذکر است که بحث آموزش و پیشگیری و ارتقای سطح آگاهی افراد جامعه حوزه‌هایی است که پرستاری می‌تواند فعالیت عمده‌ای در این خصوص داشته باشد.»

       چراغی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر جایگاه نظام پرستاری در طرح تحول سلامت می‌گوید: «طرح تحول سلامت به لحاظ کلی و نوع سیاستی که در پیش دارد کار بسیار ارزشمندی است. همین که هدف خدمت‌گذاری برای مردم باشد، طبیعتا جایگاه ارزشمندی است.»

طرح تحول سلامت از مسیر اصلی خود منحرف شده است
       وی با تاکید بر این موضوع که طرح تحول از مسیر اصلی خود منحرف شده است، اضافه می‌کند: «ایراد دیگر این است که جایگاه همه افراد دخیل در درمان در این طرح مشخص نشده است. یکی از گروه‌هایی که در این طرح مغفول ماند پرستاران ‍ است که نقش مهم و عمده‌ای را در درمان بیمارستانی بیماران دارند.»

       چراغی با اشاره به بحث تعرفه‌های پرستاری و اقدامات انجام نشده در راستای مطالبات 8 ساله این سازمان توضیح می‌دهد: «با توجه به بودجه میلیاردی که در طرح تحول در نظر گرفته شده است، می‌بینیم که قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری لحاظ نشده است. در واقع وزارت بهداشت روی تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری متاسفانه خیلی ضعیف عمل کرده یا اصلا عملکردی نداشته است.»

       عضو شورای‌عالی نظام پرستاری یکی از مشکلات موجود در حوزه پرستاری را کمبود نیروها می‌داند و می‌گوید: «متاسفانه باز هم سیاست‌های کلانی که در وزارت بهداشت حاکم بود، نتوانست این مشکل را مرتفع کند. این موضوع مشکل مزمنی است که وجود داشته اما با طرح تحول خود را بیشتر نشان داد.»
وی با اذعان بر این موضوع که آسیب عمده این کم‌کاری به بیماران بر می‌گردد، می‌گوید: «با اجرایی‌ شدن طرح تحول سلامت تعداد مراجعان به بیمارستان بسیار بیشتر شده است و بیشتر این فشار کاری به گروه پرستاری برمی‌گردد. در رفع این موضوع نیز سوء مدیریت وزارت بهداشت با سیاست‌هایی که اتخاذ می‌کند، مشهود است.»

       چراغی یادآور می‌شود: «ابتدای امر سیاست بر این شد که با دانشجویان پرستاری ترم ۶ به بعد کمبود نیرو را جبران کنند. ایرادهای عمده‌ای بر این طرح وارد شد و استقبالی از آن نشد. سپس در راستای جبران کمبود پرستار به‌صورت شرکتی پرستار استخدام کردند. آن هم با توجه به سابقه‌ای که فعالیت شرکت‌های خصوصی در سطح کشور داشتند با اقبال خوبی مواجه نشد.»

چند سال است که وزارت بهداشت استخدامی ندارد
       رئیس هیات مدیره نظام پرستاری تهران با بیان اینکه درحال حاضر انگیزه ورود پرستاران به بازار کار کم شده است، می‌گوید: «این بحث را باید مدیریت کرد. الان متاسفانه پرستارهای ما در ترم‌های اول و دوم به فکر خروج از کشور می‌افتند. بیشتر از نیمی از فارغ‌التحصیلان ما هیچ رغبتی ندارند به حوزه پرستاری بیمارستانی ورود پیدا کنند. در واقع امنیت شغلی ندارند. متاسفانه خبرهایی نیز که در این خصوص مخابره می‌شود خیلی به دور از واقعیت است.» وی تصریح می‌کند: «گفته می‌شود حدود ۱۸ هزار نفر بازنشسته و ۹ هزار نفر استخدام در رشته پرستاری داریم. این درحالی است که می‌دانیم چند سال است که وزارت بهداشت استخدامی ندارد. استخدام پرستار به‌صورت خصوصی متفرقه و پیمانی صورت می‌گیرد، یعنی پرستار ما هیچ امنیت شغلی ندارد.»
چراغی در پایان با تاکید بر اجرای قوانین پرستاری برای بالا بردن انگیزه در پرستاران توضیح می‌دهد: «وزارت بهداشت تا کنون از اجرای آن به هر طریقی گریز کرده است. اگر بتوان برنامه مدون و سیاستی اتخاذ کرد که این انگیزه را با اجرای قوانین گروه پرستاری بالا برد، قطعا می‌توان از بحران موجود بیرون آمد.»
پدیده مظفری