چاپ خبر
نیاز توجه به امنیت غذایی
روزنامه سپید   |   اخبار 6   |   10 آذر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d32692

سطح دانش و پژوهش تغذیه در ایران از یک سو و ظرفیت برنامه ریزی و برپایی همایش علمی از سوی دیگر پس از نیم‌قرن از راه اندازی این رشته در کشور، امکان میزبانی نخستین کنگره بین المللی تغذیه را همزمان با سیزدهمین کنگره تغذیه ایران فراهم ساخته است.
در سال‌های ۶۹ و ۸۴ دو کنگره در مرکز تحقیقات و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد و این سومین کنگره‌ای است که بعد از حدود 30 سال برگزار می‌شود. این بار نیز همچون نخستین کنگره دوسالانه تغذیه (سال ۱۳۶۹)، انجمن تغذیه ایران به نیابت از سوی جامعه تغذیه‌شناسان کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی را به عنوان میزبان برگزاری این واقعه مهم برگزید. تشکیل جلسات هم اندیشی در انجمن تغذیه ایران و دعوت از حدود بیست نفر از اندیشمندان بین المللی و دانشمندان برجسته حوزه تغذیه از دانشگاه‌های مطرح ایران و جهان، جهت عضویت در کمیته راهبری کنگره، نخستین گام‌ها برای تعیین رویکرد علمی همایش بود که از سال ۱۳۹۲ در دستور کار قرار گرفت. بدین ترتیب طراحی کنگره‌ای با بهره گیری از اتاق فکر ایرانی (جلسات همبک انجمن تغذیه ایران) و هسته مشورتی بین المللی از سال گذشته آغاز شد. این جلسات امروزه نتیجه‌اش را می‌توان در این جمعیت چشمگیری که در این سالن جمع شده‌اند مشاهده کرد.
امروز شاهد به بار نشستن این تلاش ملی با کیفیت منتظره از یک همایش بین المللی در ایران هستیم. بیش از ۲۵۰۰ نفر از متخصصان، محققان و دانشجویان رشته‌های مرتبط با تغذیه، غذا و سلامت از ایران، نوبتی دیگر پس از ۲ سال و این بار در کنار متخصصان برجسته از کشورهای دیگر برای تبادل نظر علمی، نشر یافته‌های پژوهشی، جستجوی راهکارهای تعاملی برای تحقیقات آتی، و نیز مشارکت در فرآیند ترجمان دانش برای بهبود سیاستگذاری و اجرا در تغذیه به مدت ۴ روز گرد هم می‌آیند. بی‌شک وظیفه اصلی کمیته‌های مختلف کنگره، تسهیل این تبادل نظر علمی بوده است. اما در این میان باید به لزوم تجدید پیمان دوباره برای تلاش درست و مضاعف به منظور تسهیل امنیت غذا و تغذیه در کشور نیز اشاره کرد. این مهم که از برنامه سوم توسعه اقتصادی ـ اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به فرآیند برنامه ریزی کلان وارد شده است، تنها با تعهد و اهتمام ذی نقشان، و از طریق هماهنگی و پشتیبانی میان رشته‌ای و چندبخشی امکان پذیر است. گرد همایی متخصصان و ذینفعان امنیت غذا و تغذیه در کنگره فرصت مغتنمی برای یادآوری این تعهد حرفه‌ای و هم پیمانی ایشان در تامین یکی از حقوق انسانی (دسترسی مستمر به غذای سالم و کافی) و نیز فراهم ساختن بستر موردنیاز برای توسعه پایدار کشور است.
وقتی شروع به ثبت نام کردیم انتظار این تعداد متقاضی برای شرکت را نداشتیم. تا آخرین روز‌ها این رقم به ۲۹۰۰ نفر رسید. از بین این ثبت نامی‌ها حدود ۱۵۵۵ مقاله به دست ما رسید که رقم قابل توجهی است. در این کنگره حدود ۱۰ سمپوزیوم داریم که ۵۱ سخنرانی در آن برگزار می‌شود. ۳۱ سخنرانی علمی از سوی اساتید مدعو و ۵۹ سخنرانی نیز از بین مقالات برگزیده خواهیم داشت.
نکته اساسی که به نظر می‌رسد این است که ما به ضرورت پژوهش‌های کاربردی و جامعه نگر بسیار نیاز داریم چرا که بحث امنیت غذایی برای ما بسیار مهم است و نیاز است که با سلامت تغذیه‌ای که ایجاد می‌کنیم پایداری توسعه را در کشور حفظ کنیم. وقتی از امنیت غذایی صحبت می‌کنیم فقط درباره دسترسی فیزیکی و اقتصادی به غذا صحبت نمی‌کنیم، هرچند که دسترسی اقتصادی بحثی بسیار مهم در شرایط کنونی تحریم است.
مجید حاجی فرجی
دبیر علمی کنگره