چاپ خبر
ابرغذا یا ابرآسیب‌رسان؟
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   25 آذر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d31635

پژوهشگران تا همین چندی پیش مصرف روغن نارگیل را به‌عنوان یک غذای به ظاهر گیاهی، اما واجد درصد بالایی از چربی‌های اشباع‌شده منع می‌کردند. اکنون اما این فراورده غذایی به‌عنوان یک ابرغذای جدید جذاب دوباره سروکله‌اش پیدا شده است.
برای روشن شدن مطلب و رفع ابهام باید بگوییم که چیزی در مورد ترکیب چربی موجود در روغن نارگیل تغییر نکرده و این محصول هنوز دارای حدود ۹۰ درصد چربی اشباع شده (بیشتر از چربی‌اشباع‌شده موجود در کره) است. برخلاف چربی‌های به دست آمده از منابع حیوانی، روغن نارگیل حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب اشباع‌شده با زنجیره متوسط است. کبد این مولکول‌های کوچک را به راحتی به انرژی تبدیل کرده و بنابراین این محصول با احتمال کمتری باعث تشکیل LDL که مسدود‌کننده عروق خونی است، می‌شود.
روغن نارگیل بهتر از کره است؟
البته دکتر اریک ریم، استادیار اپیدمیولوژی و تغذیه از دانشکده بهداشت و سلامت عمومی دانشگاه هاروارد هشدار می‌دهد که نباید بیش از حد هیجان‌زده شد. او می‌گوید مطالعات بلند مدت زیادی همانند مطالعات انجام شده درباره روغن زیتون و سویا در مورد روغن نارگیل انجام نشده است. براساس پژوهش‌های انجام شده روغن نارگیل اثری مشابه کره روی چربی‌های خون دارد. او می‌افزاید: «روغن نارگیل در مقایسه با رژیمی سرشار از کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده، منبع بهتری برای کالری نسبت به آرد سفید است، اما این موضوع نقطه ارجاع خبلی‌خوبی نیست.»
روغن نارگیل به‌علت جامد باقی ماندن در دمای اتاق برتری مختصری نسبت به سایر روغن‌های گیاهی مورد استفاده در پخت و پز دارد. به همین دلیل است که بسیاری از شرکت‌های غذایی در حال استفاده از روغن نارگیل به‌عنوان جایگزینی برای روغن‌ سویای هیدروژن‌دار شده در محصولاتشان هستند. دکتر ریم می‌گوید: «استفاده از روغن نارگیل به این منظور در مقادیر کم بد نیست.»
هنوز روغن‌های سالم بهترین هستند
دکتر ریم برای بهبود وضعیت کلسترول خون هنوز کاملا از انتخاب روغن‌های گیاهی تک‌اشباع‌شده و چنداشباع‌نشده مانند روغن سویا، زیتون و کانولا حمایت می‌کند که باعث افزایش کلسترول خوب یا HDL و کاهش کلسترول بد یا LDL می‌شوند.
دکتر ریم در مورد آب نارگیل نیز مردم را ترغیب می‌کند که تحت تاثیر جار و جنجال به راه افتاده درباره این محصول عامه‌پسند قرار نگیرند. او می‌گوید: «نوشیدن آب نارگیل روش خوبی بازیابی الکترولیت‌های بدن در ورزشکاران حرفه‌ای است، اما آب نارگیل حدودا به همان اندازه نوشابه‌های ورزشی حاوی کالری است.
او می‌گوید: «اگر فعالیت جسمی شما در حد ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دویدن است، احتمالا به این محصول نیازی ندارید.»
منبع: Harvard Health Letter
ترجمه: محمد ملائکه