چاپ خبر
لاریجانی رکورد شکست؛ پزشکیان و مطهری به نیابت رئیس‌مجلس رسیدند
پررنگ شدن امید در هیئت‌رییسه مجلس‌دهم
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   12 خرداد 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d31529

       به فاصله سه روز از شکست محمدرضا عارف برای قرار گرفتن در جایگاه ریاست مجلس‌دهم، اصلاح‌طلبان توانستند با در اختیار گرفتن هر دو کرسی نایب‌رئیسی مجلس جایگاه و وزن خود در دوره جدید پارلمان را نشان دهند. انتخابات هیات‌رئیسه دایم مجلس دهم که دیروز برگزار شد، با افزایش سهم اصلاح‌طلبان از سه به پنج کرسی بود. طبق نتیجه انتخابات هیئت‌رئیسه موقت، اصولگرایان پنج کرسی، اصلاح‌طلبان سه کرسی، مستقل‌ها و پایداری‌ها به ترتیب هرکدام دو کرسی را کسب کرده بودند؛ به عبارت دیگر، اصولگرایان 41 درصد، اصلاح‌طلبان 25 درصد و مستقل‌ها و پایداری‌ها هرکدام 17 درصد نظر منتخبان را جلب کردند. اما در انتخابات دیروز و با مشخص شدن ترکیب هیئت‌رئیسه دائم اصلاح‌طلبان پنج کرسی، اصولگرایان سه کرسی، مستقل‌ها دو کرسی و پایداری‌ها نیز دو کرسی را بدست آوردند که این آمار نشان می‌دهد نمایندگان 41 درصد به اصلاح‌طلبان، 25 درصد به اصولگرایان و 17 درصد به مستقل‌ها و پایداری‌ها رای داده‌اند. قرار گرفتن علی مطهری در جایگاه نایب‌رئیس دوم، مهمترین دستاورد اصلاح‌طلبان در انتخابات دیروز بود. پس از رای‌گیری برای انتخاب نواب‌رئیس از مجموع 273 رای ماخوذه مسعود پزشکیان با 158 رای به‌عنوان نایب‌رئیس اول و علی مطهری با 133 رای به‌عنوان نایب‌رئیس دوم انتخاب شدند. حمیدرضا حاجی‌بابایی (نامزد اصولگرایان و وزیر دولت احمدی‌نژاد) با 123 رای و محمد دهقان (نماینده اصولگرا و نایب‌رئیس دوم در هیات‌رئیسه موقت) با 118 رای نتوانستند در برابر دو نامزد فراکسیون امید موفقیتی کسب کنند. این درحالی است که علی لاریجانی و بهروز نعمتی که به‌عنوان نامزدهای فراکسیون ولایت (اصولگرایان) محسوب می‌شوند؛ با حمایت لیست امید (اصلا‌ح‌طلبان و حامیان دولت) به مجلس دهم راه یافتند و بعید به‌نظر می‌رسد مواضع آنها عملا تعارض خاصی با اصلاح‌طلبان و به‌ویژه دولت روحانی پیدا کند. به‌عبارت دیگر، حامیان روحانی اکثریت هیات‌رئیسه مجلس را در اختیار دارند. همچنین، هیئت‌رئیسه مجلس دهم محمد قسیم عثمانی را به‌عنوان اقلیت مذهبی سنی در خود جای داده است؛ اما علیرغم نامزدی سهیلا جلودارزاده و پروانه مافی، هیچ‌یک از زنان نماینده راهی به هیات‌رئیسه پیدا نکردند.

لاریجانی رکورد خودش را هم شکست
       پا پیروزی در انتخابات دیروز، علی لاریجانی برای دوازدهمین‌بار به‌عنوان رئیس‌مجلس از نمایندگان سومین پارلمان دوران نمایندگی خود رای گرفته است. لاریجانی دیروز با کسب 237 رای رییس دائمی مجلس‌دهم شد. او در انتخابات مجلس هشتم رقیبی برای ریاست نداشت؛ ولی در مجلس‌نهم با غلامعلی حدادعادل و در مجلس‌دهم با عارف در انتخابات هیات‌رئیسه موقت و با مصطفی کواکبیان در انتخابات هیات‌رئیسه دائم رقابت کرد. او در انتخابات هیات رئیسه موقت مجلس‌دهم، با کسب 173 رای از عارف با 103 رای پیشی گرفت و در انتخابات هیات‌رئیسه دائم با کسب 237 رای از کواکبیان با 11 رای، جلو افتاد. بیشترین آرای لاریجانی در ادوار قبل، 232 رای و مربوط به مجلس هشتم بود که بدین‌ترتیب، وی رکورد خود را در کسب آرای نمایندگان شکست.

برنامه ششم نخستین دستورکار مجلس‌دهم
       اعضای هیئت‌رئیسه دائم مجلس‌دهم پس از انتخاب در جلسه دیروز و سوگند به اجرای آیین‌نامه، رسما در جایگاه هیئت‌رئیسه مجلس قرار گرفتند. لاریجانی در نخستین نطق خود به‌عنوان رییس مجلس‌دهم، از سرعت عمل مجلس و نمایندگان در بررسی و تصویب اعتبارنامه‎ها تشکر کرد و گفت: «خوب شد که سریعتر رفتیم سر اصل موضوع که حل مسائل کشور است.» وی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه حسن‌ظن نمایندگان مجلس به هیات‌رییسه که او آنها را «سروران گرامی» خطاب می‌کرد، به کارایی بیشتر مجلس منجرشود، ادامه داد: «امیدوارم که این آرا سبب شود که در آینده مجلس آرام و کارآمدی داشته باشیم و امور مهم که مهمترینش مسائل اقتصادی است بررسی کنیم.» لاریجانی با اشاره به اینکه «هفته‌آینده بررسی برنامه ششم در دستور کار صحن علنی قرار خواهد گرفت»، از نمایندگان خواست تا در این فاصله به بررسی وضعیت اقتصادی، اشتغال، تجارت، سلامت، مسائل دیپلماتیک به‌ویژه موضوع پرونده هسته‌ای و آسیب‌های اجتماعی کشور بپردازند و در جلساتی در محضر نمایندگان محترم دولت؛ چالش‌ها و پیشنهادهای دستگاه‌ها را بشنوند تا به‌زودی در صحن علنی وارد بررسی قانون برنامه ششم شوند.

عارف به کجا می‌رود؟
       با تعیین هیئت‌رئیسه مجلس‌دهم و بازماندن محمدرضا عارف از کرسی ریاست، این پرسش که چهره اول اصلاح‌طلبان چه نقش و مسوولیتی در پارلمان خواهد داشت؛ گمانه‌زنی‌های تازه‌ای را در پی آورده است. عارف خود دیروز اعلام کرد که از میان کمیسیون‌های مجلس، به کمیسیون آموزش و تحقیقات می‌رود. وی توضیح داد: «خیلی از نمایندگان توانمندی برای عضویت در چندین کمیسیون را دارند، منتها توصیه ما این است که دوستان به کمیسیون‌هایی بروند که جاذبه کمتری دارند تا بتوانیم توزیع منطقی و معقولی را از نظر تخصص و کارآیی در کمیسیون‌های مختلف مجلس داشته باشیم. من کمیسیون آموزش را انتخاب کرده‌ام که دیگران به کمیسیون‌های پرجاذبه بروند.» این درحالی است که محمدرضا تابش معتقد است اگر عارف قبول کند؛ جایگاه ریاست مرکز پژوهش‌های مجلس‌دهم برازنده شخصیت علمی، اخلاقی و متناسب با تجربه کار اجرایی اوست.