چاپ خبر
تلاش انجمن سکته مغزی بر ارتقای هماهنگ امکانات درمانی است
متخصص مغز و اعصاب، رئیس انجمن سکته مغزی ایران
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   06 آبان 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d3145

متاسفانه کشور ما در مراحل ابتدایی درمان سکته مغزی است و عدم درمان سکته مغزی تابه‌حال هزینه بسیار زیادی داشته است، زیرا کمتر از 10درصد کسانی که دچار سکته مغزی حاد می‌شوند فوت می‌کنند و باقی دچار ازکارافتادگی می‌شوند. این در حالی است که بخش قابل‌توجهی از این افراد تابه‌حال فعال بوده‌اند و در سنین ازکارافتادگی قرار نداشته‌اند؛ بنابراین از یک‌سو از دست رفتن نیروی کار و از سوی دیگر مراقبت برای جلوگیری از سکته‌های بعدی و توان‌بخشی آنها هزینه زیادی را به خانواده و دولت تحمیل می‌کند.

       اگرچه در حال حاضر سیستم ثبت سکته مغزی در شهرها و مناطق مختلف کشور وجود ندارد، اما اگر آمار فروش داروی RTPA داروخانه‌ها را با کشورهای خارجی مقایسه کنیم، مشاهده می‌کنیم که با یکدیگر تفاوت بسیار فاحشی دارند و آمار فروش این دارو می‌تواند به ما نشان بدهد که چه تعداد از بیماران به درمان سکته مغزی حاد می‌رسند.

       هم‌اکنون یکی از اهداف انجمن سکته مغزی ایران، شرکت در سیستم ثبت انواع مختلف سکته مغزی است و به‌تازگی راهنماهایی از سوی وزارت بهداشت برای ثبت این بیماری ارائه‌شده است. هدف دیگر انجمن این است که اکثریت کسانی که دچار سکته مغزی می‌شوند تحت پوشش درمانی مناسب قرار بگیرند و انجمن سکته مغزی ایران و وزارت بهداشت در مرحله اول، بیمارستان‌های دانشگاهی را به این منظور موردتوجه خود قرار داده‌اند و بعدازاینکه این امکان در این بیمارستان‌ها ایجاد شد، بیمارستان‌های خصوصی و بیمارستان‌های دولتی غیردانشگاهی هم باید قطعاً از امکانات درمان سکته مغزی بهره‌مند شوند. در حال حاضر وزارت بهداشت و انجمن سکته مغزی در تلاش هستند که بخش‌های مختلف کشور به‌طور همزمان و تحت یک برنامه هماهنگ تحت پوشش درمان سکته مغزی قرار بگیرند و به ازای هر یک SCU اولیه یا مرکز درمان سکته مغزی که در آن تزریق وریدی RTPA صورت می‌گیرد، یک SCU پیشرفته تاسیس شود تا بیمارانی که به درمان اولیه سکته مغزی پاسخ نمی‌دهند، تحت درمان‌های پیشرفته‌تر قرار بگیرند. گفتنی است در حال حاضر در تهران در هر مرکز دانشگاهی بزرگ یک SCU تاسیس‌شده است که امکان تزریق RTPA را دارد.

       ارتقای اطلاعات افراد، آموزش اورژانس‌ها و تجهیز مراکز درمانی باید همزمان صورت گیرد . در حال حاضر آموزش تکنیسین‌های اورژانس پیش بیمارستانی به همراه آماده‌سازی بیمارستان‌ها و افزایش اطلاعات عمومی همزمان در حال انجام هستند و اگر یکی از اینها با تاخیر کار خود را انجام دهند، ممکن است بیمارستان‌ها با بیماران زیادی مواجه شوند که نتوانند آنها را درمان کنند یا از سوی دیگر امکانات زیادی را فراهم کنند که به دلیل عدم مراجعه بیماران هدر بروند و درمان آنها انجام نشود. گفتنی است که در حال حاضر انجمن سکته مغزی در پی انجام مراودات با سازمان سکته مغزی بین‌المللی است تا بتواند با آن هماهنگ کار کند. ارتقای هماهنگ درمان سکته مغزی در ایران، کار بسیار سختی است، زیرا هماهنگی بخش‌های مختلف اجتماع را می‌طلبد. از یک‌سو باید اطلاعات عمومی مردم افزایش پیدا کند که بدانند در چه زمانی باید بیمار سکته مغزی را به بیمارستان برسانند و از یک‌سو هم باید این اطمینان در مردم ایجاد شود که راساً برای انتقال بیمار اقدام نکنند و با شماره 115 تماس بگیرند؛ زیرا تکنسین‌های اورژانس آموزش‌دیده‌اند و مطلع هستند که در حال حاضر با توجه به شرایط بیمار در کدام بیمارستان امکانات درمان او فراهم است و می‌توانند ارزیابی کنند که نزدیک‌ترین بیمارستانی که می‌توانند بیمار را به آن منتقل کنند کجا است. نکته مهم دیگر این است که تاثیر داروهای سکته مغزی، هرچه به زمان وقوع سکته نزدیک‌تر بشویم بیشتر است و عوارض احتمالی این داروها در حین درمان سکته مغزی به‌شدت کاهش پیدا می‌کند؛ بنابراین صرفه‌جویی در زمان هرگز گروه درمان سکته مغزی را راضی نمی‌کند، زیرا آنان مایل هستند که هرچه سریع‌تر این درمان را انجام بدهند و در اختیار داشتن 4ساعت و نیم زمان طلایی، به این معنا نیست که پزشکان کار خود را به‌کندی انجام دهند؛ بلکه باید تلاش کنند بیشترین درمان را در ساعت اول انجام بدهند.
بابک زمانی