چاپ خبر
ویاگرا می‌تواند دمانس را درمان کند؟
آزمایش داروی نا توانی جنسی برای درمان «زوال عقل»
روزنامه سپید   |   اخبار 9   |   26 آذر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d31422

تحقیق درباره تاثیر وایاگرا در جلوگیری از شروع دمانس (زوال عقل)، به‌زودی در لندن آغاز می‌شود. این نخستین بار است که چنین تحقیقی انجام می‌شود و برای آن 50 فرد بالای ۶۵ سال که به «بیماری رگ‌های کوچک مغز» یا ضعف حافظه خفیف مبتلا هستند، انتخاب شده‌اند.
این کارآزمایی بالینی با هدف بررسی تاثیر وایاگرا (یا داروهایی که با مکانیسمی شبیه آن کار می‌کنند) در پیشگیری از نوعی از دمانس (دمانس عروقی) انجام می‌شود.
پروفسور آتیکوس هینزورث که این تحقیق را در دانشگاه لندن سرپرستی می‌کند، می‌گوید: «ما می‌خواهیم بدانیم که یک داروی شناخته شده که مصرف کنندگان بخوبی آن را تحمل می‌کنند، می‌تواند برای مبارزه با دمانس بکار گرفته شود یا نه.»
تادالافیل (دارویی مشابه وایاگرا) در سطح بسیار وسیعی برای افزایش جریان خون به آلت تناسلی مردان استفاده می‌شود. ما می‌خواهیم بدانیم آیا این دارو می‌تواند تاثیر مشابهی بر یک عضو مهم دیگر یعنی مغز بگذارد یا نه.»
شایع‌ترین نوع دمانس، آلزایمر است. پس از آن دمانس عروقی شایع‌ترین نوع زوال عقل است. حدود 10درصد افراد به ترکیبی از هر دو نوع مبتلا هستند.
دمانس عروقی نتیجه آسیب به رگ‌های مغز است؛ جریان خون و اکسیژن به مغز کاهش پیدا کرده و باعث ایجاد علائم و عوارض بیماری می‌گردد.به عبارت دیگر، کاهش توانایی و افت عملکردهای مغزی و ذهنی نتیجه اختلال کار رگ‌ها و اشکال در خونرسانی به مغز است.
دمانس عروقی دو نوع دارد، یک نوع آن با سکته مغزی ربط دارد. سکته مغزی به زبان ساده نتیجه نرسیدن خون کافی به مغز است که باعث می‌شود قسمت‌هایی از بافت مغز که خون و اکسیژن کافی دریافت نکرده‌اند، بمیرند.
سکته مغزی یا به دلیل پاره شده یک رگ (خونریزی مغزی) یا به دلیل انسداد مسیر رگ با لخته اتفاق می‌افتد.
در بیماری رگ‌های کوچک مغز، رگ‌های ریزی که به عمق مغز خون می‌رسانند ضخیم و نامنعطف شده و کار خود را به‌خوبی انجام نمی‌دهند، یعنی نمی‌توانند با تنگ و گشاد شدن خود را با نیاز مغز به خون و اکسیژن تطبیق دهند و خونرسانی به مغز مختل می‌شود.
بیماری رگ‌های کوچک مغز ممکن است در کسانی هم که سکته مغزی کرده‌اند، دیده شود.
وایاگرا و داروهای مشابه رگ‌های آلت تناسلی در مردان را گشاد کرده و با افزایش جریان خون در این عضو، باعث می‌شوند مشکل نعوظ تعدیل یابد.
حالا دانشمندان می‌خواهند ببینند آیا وایاگرا همانطور که جریان خون تناسلی را بهتر می‌کند، آیا می‌تواند جریان خون مغزی را هم بهبود بخشد یا نه.از این رو محققان ابتدا جریان خون در مغز این افراد را اندازه‌گیری و آن را با وقتی که آنها وایاگرا مصرف می‌کنند، مقایسه می‌کنند.
انجمن آلزایمر بریتانیا در این تحقیق سرمایه‌گذاری کرده است. دکتر داگ براون، از اعضای این انجمن می‌گوید: «تولید داروی جدید ممکن است چندین دهه طول بکشد و متاسفانه در دهه گذشته، کارآزمایی‌هایی بالینی ناموفق، تولید دارو برای درمان دمانس را با مانع مواجه کرده است.»
هر چه دانش ما درباره علل دمانس بیشتر می‌شود، این امید هم بیشتر می‌شود که داروهایی که برای درمان بیماری‌هایی دیگر استفاده می‌شوند می‌توانند برای درمان مبتلایان به دمانس نیز مفید باشد.
به گزارش سازمان جهانی بهداشت جهانی، در دنیا 6/35 میلیون نفر به دمانس مبتلا هستند و سالانه 7/7میلیون نفر به شمار مبتلایان اضافه می‌شود.
تعداد مبتلایان با توجه به پیر شدن جمعیت به طور تصاعدی رو به افزایش است و پیش‌‌بینی شده که در دو دهه آینده، تعداد مبتلایان دو برابر و از هر سه نفر، یک نفر به آلزایمر مبتلا شود.
این بیماری معمولا بین ۴۰ تا ۹۰ سالگی ظاهر می‌شود، اما بیشتر موارد آن بعد از شصت و پنج سالگی دیده می‌شود. به گزارش سازمان بهداشت جهانی، جمعیت بالای ۶۰ سال در سال ۲۰۵۰ بیش از دو میلیارد نفر خواهد بود.
در ایران جمعیت سالمندان بیش از 4 میلیون نفر است.
آمار دقیقی از مبتلایان به آلزایمر در ایران در دست نیست، اما شمار آنها حدود یک میلیون نفر تخمین زده می‌شود.
تخمین‌ها در مورد افغانستان به حدود نیم میلیون مبتلا اشاره دارد.