چاپ خبر
سرخود رژیم بدون گلوتن نگیرید
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   30 دی 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d31231

شاید شما درباره رژیم‌های غذایی عاری از گلوتن شنیده باشید که این روزها رواج بیشتری پیدا کرده‌اند. رژیم‌های عاری از گلوتن در اصل برای مبتلایان به بیماری سلیاک، یک بیماری خودایمنی وخیم که تقریبا باعث نابودی پوشش مجرای گوارشی می‌‌شود، طراحی شده بود. سلیاک حدود یک درصد جمعیت را گرفتار می‌کند و با خارج کردن گلوتن از رژیم‌غذایی علائم آن برطرف می‌شود. اگر سرخود تشخیص سلیاک برای خودتان بدهید و گلوتن را به‌طور کامل از رژیم‌غذایی‌تان حذف کنید، تشخیص دقیق علایمتان امکان‌پذیر نخواهد بود. نمونه‌برداری از روده تنها شیوه برای شناسایی قطعی بیماری سلیاک است. برخی از افراد رژیم‌های غذایی عاری از گلوتن را در پاسخ به احساس خستگی، نفخ یا افسردگی امتحان می‌کنند، سپس بهتر شدن یا کاهش وزن خود را به آن نسبت می‌دهند، اما این پیامد بیشتر به‌علت این است که آنها کالری‌های اضافی که در بسیاری از غذاهای حاضری بر‌اساس آرد را از رژیمشان حذف کرده‌اند و بهترشدن خودشان را به اشتباه به حذف گلوتن نسبت می‌دهند. رژیم‌های عاری از گلوتن ممکن است به‌شدت از لحاظ مواد مغذی فقیر باشند با میزان کم فیبر، آهن، فولات، نیاسین، تیامین، ریبوفلاووین، کلسیم، ویتامین B12، فسفر و روی. علت این است، بسیاری از فراورده‌های «عاری از گلوتن» از غلات فراوری‌شده و غنی‌نشده و نشاسته ساخته می‌شوند که حاوی مقدار زیادی کالری و مقدار بسیار کم ویتامین و مواد‌معدنی هستند.
چطور دریابید که به رژیم عاری از گلوتن نیاز دارید؟
چک‌آپ کاملی را به‌وسیله پزشکتان انجام دهید.
با متخصص مناسب مثلا متخصص آلرژی درباره آلرژی به گندم و متخصص گوارش برای سلیاک و سایر بیماری‌های گوارشی مشورت کنید. اگر آلرژی به گندم دارید، باید از گندم پرهیز کنید، اما پرهیز از گلوتن به دست آمده از سایر غلات لزومی ندارد. اگر بیماری سلیاک دارید، باید از گلوتن حتی در کمترین مقدار آن پرهیز کنید. (اما به یاد داشته باشید که تا گلوتن نخورده باشید، این تشخیص را نمی‌توان داد).
اگر نه آلرژی به گندم دارید و نه بیماری سلیاک، با یک متخصص تغذیه زبده مشورت کنید تا معلوم شود که آیا رژیم‌غذایی متعادل حاوی مقادیر کافی مواد‌مغذی و غذاهای دارای فیبرهای طبیعی مصرف می‌کنید و فعالیت جسمی کافی انجام می‌دهید. رژیم غذایی و سبک زندگی سالم علائم آزارنده گوارشی و التهاب را کاهش می‌دهند، دستگاه ایمنی را تقویت می‌کنند، کارکرد مغز را بهبود می‌بخشند و افسردگی و اضطراب را کاهش می‌دهند.
اگر علایمتان ادامه یافت (گرچه در اغلب موارد اینگونه نخواهد بود)، ممکن است جزء افراد نادری باشید که «حساس به گلوتن» هستند، گرچه امیدواریم این‌گونه نباشد، چون در این صورت زندگی سختی را در پیش خواهید داشت. برای ثابت کردن این تشخیص و اینکه رژیم عاری از گلوتن مطلقا برای شما مورد نیاز است، باید به متخصص گوارش مراجعه کنید.
منبع: Harvard Health Letter