چاپ خبر
آیا پیشرفت فناوری زندگی ما را پرتنش کرده است؟
روزنامه سپید   |   اخبار 9   |   30 دی 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d31227

با شروع سال جدید میلادی موجی ازرراهکارهای ارتقا و بهبود سطح سلامتی به‌شکل قطعنامه‌های گوناگون در شبکه‌های اجتماعی به گردش درآمده است. بیشترین بازدیدکننده را شبکه توییتر داشته و مهم‌ترین راهکارهای بهبود سلامت به انتخاب آنها در سال جدید، اول ترک سیگار، دوم کاهش وزن و سوم سم‌زدایی دیجیتالی است.
این سم زدایی شامل خارج کردن هرنوع صفحه نمایشگر از اتاق خواب و نصب نرم‌افزارها روی گوشی‌های موبایل برای محدودکردن زمان استفاده از آن است. این راهکارها از این باور سرچشمه می‌گیرد که چک‌کردن مداوم ایمیل‌ها و مشاهده عکس‌های غریبه و آشنا روی اینستاگرام مایه ایجاد تنش شده، سلامت کاربر را به مخاطره می‌اندازد.
اما جدیدترین پژوهش انجام‌گرفته توسط دانشگاه راتجرز خلاف این را ثابت کرده، کسانی که به‌طور معمول از اینترنت وشبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند، پرتنش‌تر ازدیگران نیستند و حتی در مورد خانم‌ها استفاده از بعضی ابزارهای دیجیتال تنش‌زدا است.»
لی راینی، پژوهشگر ارشد مطالعه، می‌گوید، تصور این که با مشاهده عکس و تفسیر زندگی آشناهای‌مان که مثلا سفرهای بهتری ازما رفته‌اند یا فرزندان موفق‌تری دارند، حس حسادت در ما برانگیخته می‌شود، چک مردود است. به‌جز آنکه وقتی کاربران یک شبکه اجتماعی مثلا فیسبوک از طریق آن می‌فهمند که دوستشان بیمار است یا شغلش را از دست داده دچار اضطراب و ناراحتی شوند.
این سوال پیش می‌آید که چرا هر روز به نوعی با ادعای مضربودن تکنولوژی برای سلامتمان مواجه می‌شویم؟ ترس از فناوری‌های نوین چیز جدیدی نیست. تلفن وتلویزیون هم در زمان خودش متهم به مختل کردن زندگی کاربرانشان بودند که از بعضی جنبه‌ها همین‌طور هم بود، ولی مزایای ورود آنها به زندگی انسان خیلی بیشتر بود. تکنولوژی زندگی مارا تغییرداده، اما حضور آن زندگی را پرتنش‌تر از قبل نکرده است.
کیت هامپتون، جامعه‌شناس دانشگاه راتجرز، می‌گوید: «ما تاثیر فناوری را بر زندگی خیلی دست بالا می‌گیریم.» از سوی دیگر محققین مراحل اولیه بررسی تاثیرات فناوری را بر مغز انسان می‌گذرانند. برخی معتقدند که استفاده از فناوری سبب افزایش تشویش و بی‌قراری می‌شود وتوانایی تمرکز، یادگیری و حافظه را کم می‌کند. برخی دیگر می‌گویند که اعتمادپذیری، حسن رابطه و برخورداری از پشتیبانی اجتماعی افزایش می‌یابد. احتمالا هردو این دیدگاه‌ها درباره نوع استفاده درست از فناوری صحبت می‌کنند. پژوهشگران دانشگاه راتجرز ابتدا سطح اضطراب وتنش را در یک گروه نمونه اندازه‌گیری کرده و بعد ساعاتی را که از ارتباطات دیجیتالی استفاده می‌کردند نیز ثبت کردند. فاکتورهای آماری وضعیت تاهل و میزان تحصیلات هم درنظر گرفته شدند. پس از ارزیابی اطلاعات به‌دست آمده، معلوم شد استفاده از فناوری دیجیتال هیچ تفاوتی به‌وجود نمی‌آورد، ضمن آنکه خانم‌هایی که از شبکه‌های اجتماعی و اشتراک عکس و سرویس ایمیل استفاده می‌کنند، نسبت به آنهایی که از این امکانات استفاده نمی‌کنند 21 درصد تنش واضطراب کمتری دارند، شاید به این علت که زنان بیش از مردان مایلند تجربه‌ها و دیده‌هایشان را با دیگران درمیان بگذارند و ارتباطات دیجیتال این امکان را به‌خوبی فراهم آورده است.
منبع: نیویورک تایمز
ترجمه: آتوسا آرمین