چاپ خبر
مصرف غلات سبوس‌دار و طول عمر بیشتر
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   29 دی 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d31105

آنالیزهای انجام شده در 2 مطالعه بزرگ و گسترده نشان می‌دهد که افرادی که غلات سبوس‌دار بیشتری مصرف می‌کنند، زندگی طولانی‌تری داشته و احتمال فوت آنها در اثر بیماری‌های قلبی کمتر است.
پژوهشگران می‌گویند مطالعات قبلی، ارتباط بین مصرف غلات سبوس‌دار و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی را نشان داده بودند.
دکتر کویی سان از بخش تغذیه دانشکده بهداشت و سلامت عمومی هاروارد، گفت که انواع رایج غلات سبوس‌دار شامل آرد سفید سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای، جو دوسر سبوس‌دار، آرد ذرت سبوس‌دار و ذرت بو‌داده هستند. وزارت کشاورزی آمریکا توصیه می‌کند، حداقل نیمی از مصرف روزانه غلات از نوع سبوس‌دار باشد.
نتایج به دست آمده از این بررسی که در ژورنال JAMA Interna- Medicine منتشر شده گرفته از زنان مورد مطالعه در «مطالعه سلامت پرستاران» طی سال‌های 2010-1984 و مردان در «مطالعه پیگیری حرفه‌ای سلامت» در طی سال‌های ۱۹۸۶ تا ۲۰۱۰ بوده است. در هر دو مطالعه، پرونده‌های سلامت و پرسشنامه‌های مرتبط با رژیم غذایی به صورت دوره‌ای به روز می‌شدند. مردان و زنانی که مصرف بیشتر غلات سبوس‌دار را گزارش کرده بودند، با احتمال بیشتری از نظر جسمی فعال‌تر از سایر شرکت‌کنندگان بودند. مصرف الکل کمتر و رژیم غذایی سالم‌تر و سابقه کلسترول بالا نداشتند، آنها همچنین با احتمال کمتری سیگاری بودند. از بیش از ۱۸۸ هزار شرکت‌کننده که مطالعه را بدون بیماری قلبی و سرطان آغاز کار کرده بودند، نزدیک به ۲۷ هزار نفر تا سال ۲۰۱۰ فوت کرده بودند. افرادی که بیشترین میزان مصرف غلات سبوس‌دار را گزارش کرده بودند، حتی زمانی که نویسندگان مطالعه، معیار‌هایی نظیر سن، سیگاری بودن، شاخص توده بدنی، فعالیت بدنی و سایر عادت‌های مربوط به رژیم غذایی را در نظر می‌گرفتند نسبت به افرادی با حداقل میزان مصرف این نوع غلات، ۱۰ درصد احتمال کمتری برای فوت طی دوران مطالعه داشتند. نویسندگان مطالعه برآورد کردند که با هر ۲۸ گرم مصرف بیشتر غلات سبوس‌دار در روز، خطر مرگ ۵ درصد و خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی ۹ درصد کاهش می‌یابد. در حالی که با مصرف غلات سبوس‌دار کاهش مختصری در خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی وجود داشت، اما تغییری در خطر مرگ ناشی از سرطان مشاهده نشد.
بر طبق گفته دیوید کلارفلد، مدیر برنامه تغذیه انسانی در وزارت کشاورزی آمریکا در بلتس ویل مریلند، این نوع مطالعه مبتنی بر مشاهده به‌طور مستقیم تاثیر مصرف غلات کامل بر میزان مرگ‌و‌میر را اثبات نمی‌کند. کلافلد گفت بیشتر مطالعات قادر به جداکردن و متمایز ساختن یک اثر مستقل از مصرف غلات را از سایر آثار آنها نبوده‌اند. از جمله این مطالعه که حتی مقادیر فیبر مصرفی به‌وسیله هر یک از شرکت‌کنندگان را هم گزارش نکرده بود.
او می‌گوید: «مکمل‌های غذایی فیبردار ممکن است ارتباط مشابهی با میزان مرگ‌و‌میر و بیماری‌های قلبی داشته باشند، اما مطالعه آنها سخت و دشوار بوده است.» سان می‌گوید: «غلات سبوس‌دار برخلاف غلات تصفیه‌شده و سایر کربوهیدرات‌ها موجب بروز تغییرات سریع در میزان قندخون و انسولین نمی‌شوند، بنابراین مصرف آنها با خطر کمتر بروز دیابت و بیماری‌های قلبی در ارتباط است. این نوع غلات همچنین حاوی مواد مغذی مفیدی نظیر منیزیوم، ویتامین‌ها و لیگنان‌ها بوده که همگی در کاهش خطر بروز دیابت و بیماری‌های قلبی سهیم هستند.»
منیع: Rueters
ترجمه: محمد ملکی